Je bezpečnejší plynový alebo elektrický varič?

prosim vas o radu.... som naucena varit na elektrike.....a teraz v novom byte mame plyn, a jednoducho mam strach ze si nezvyknem, co ak ho zabudnem vypnut alebo co???? a sa udusime,alebo vybuchneme??? pri elektrike sa mi raz stalo,ze som nevypla, prisla som o par hodin domov a platnicka bola straaaasne horuca ale nic sa nestalo..... ale co by sa stalo pri plyne???neviem si predstavit :-( Myslite,ze elektrika je bezpecnejsia, ako plyn? Na plyne je asi to varenie lacnejsie, ale je bezpecny??? Dakujem za nazory ci rady.
Odpovedať
Nemusíte sa ničoho obávať, pri rozumnom používaní je plyn rovnako bezpečný ako hocičo iné. Okrem toho, šporáky sú vybavené "snímačmi" (väčšinou termočlánky) pri horákoch, ktoré detegujú teplo. V prípade zhasnutia ohňa sa automaticky uzavrie prívod plynu.
Odpovedať
Budes si musiet davat velky pozor pri plyn, ved to poznas, sama tu pises, ze co vsetko sa moze stat, tebe aj pripadne tvojim chudak susedom....ja tiez premyslam niekedy, ci nejaka starsia pani vedla byvajuca vypla plyn , ci uz nema demenciu a tak podobne..
Odpovedať
no este ze sme nie v Turkmenistane, tam maju plyn zadarmo :-) ale nehoria ani nevybuchuju castejsie ako hocikde inde co sa sporakov tyka
Odpovedať
@martin1312 ale kedy sa stane,ze zhasne ohen? ked dlho hori? alebo ako sa take nieco moze stat? neviem vobec ako to funguje.... pri plyne, ak zabudnem vypnut alebo co, mozeme vybuchnut?? ak by sa ten privod plynu neuzavrel? a pri elektrike? ked zabudnem vypnut, nema sa co stat.....či??? @tefal pri elektrike nic take nehrozi? teda, ak zabudnem vypnut plyn mozeme vybuchnut....Ale ked nevypnem elektrikU,tak co sa stane? Nic take nie? mam z toho stres, ale muz ani za boha nechce vymenit plyn za elektriku :-(
Odpovedať
@jano2007 z plynu mam stres, neskutocny :) :) snad aj varit prestanem ked tam ostane ta plynova platna :) :) hehe
Odpovedať
@zuzka_puska pozri sa, riziko pri plyne môže nastať iba za toho predpokladu, že plyn je pustený a nejakým spôsobom sa uhasí oheň na horáku (teoreticky keď vykypí hrniec). Ak necháš pustený plyn ale horák bude normálne horieť, stať sa nemôže nič, pretože plyn sa zároveň spaľuje. Tá ochrana, čo som spomínal funguje vtedy, ak ten plameň z nejakého dôvodu zhasne ale plyn je stále spustený. Vtedy sa termočlánok ochladí (plameň ho už neohrieva) a vypne sa prívod plynu. Takže žiadne riziko nehrozí. To ochladenie snímača prebieha v milisekundách, takže reakčný čas je veľmi malý. Aj tak, plyn by si musela mať pustený veľmi dlho, aby ti naplnil izbu vo výbušnej zmesi.
Odpovedať
@martin1312 dakujem, som trosku pokojnejsia. samozrejme budem velmi ostrazita,ked budem varit a ked dovarim. V byte nam majitel nechal plynovu platnu,ale ma cez 10 rokov neviem ci tiez ma ten snimac,dufam ze ano :)
Odpovedať
@zuzka_puska obávam sa, že tá 10-ročná to asi mať nebude. Samizda, že od roku 2010 sú tieto poistky povinné, predtým to nebolo, takže sa to asi predtým bežne nemontovalo.
Odpovedať
@martin1312 dakujem :-) tak byvaly majitel nam nechal linku na mieru so vstavanymi spotrebicmi, aj plynova platna a elektricka rura tam ostali.... Ale teda vyzera vsetko omnoho starsie, aj na 10 rokov. Mozno je to len preto,ze je vsetko znicene.....ale vek nemam ako zistit :) tak len davat pozor
Odpovedať
Zamálo. Inak, môžeš si to aj odskúšať. Pusti plyn bez zapálenia (neviem, či máš iskru, ak áno, tak ju nedávaj), pre pocit bezpečia ho nastav na najnižšiu intenzitu. No a následne ak počuješ, že plyn stále vychádza z horáku von aj bez zapálenia, tak to ochranu nemá :) A nezabudni potom plyn vypnúť ;)
Odpovedať
ako by si mohla zabudnut vypnut plynovu platnu????
Odpovedať
@martin1312 ta platna ma taku detsku poistku, trosku tazsie sa zapina, musim tak dlhsie podrzat... neviem ci zapnem bez iskry, ked budem v byte urcite to vyskusam :-) dalujem hned som urcite pokojnejsia :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Moja mama uz velmi davno zapalovala plyn v rure. A zrazu rana ako z dela. Vlasy a obocie mala obhorene, ale inak sa nic nestalo :). My mame v novej kuchyni plyn, ale ak by som sa mal znovu rozhodnut, tak dam urcite indukciu. Nic lepsie som zatial nevidel :). A plyn sa skutocne uzavrie, ked zhasne horak. Myslim, ze sa ta poistka da otestovat aj tak, ze ked zapalis horak a hned pustis tlacitko (teda prestanes ho tlacit smerom dole), tak plyn zhasne - lebo ta poistka sa musi najskor zohriat. Trva to tak 2-3 sekundy
Odpovedať
Profilova fotka
To ze mas plyn v byte ci dome neznamena ze musis na nom varit.... Daj si indukcnu dosku.... Hrniec odlozis a ona sa sama vypne....
Odpovedať
@madein1974 @joxe dakujem musim si pogooglit o tej indukcnej doske, to je na elektrinu? ci ako to funguje? to by sme ale museli zvacsit privod elektriny v kuchyni, teraz tsm mame 220v tusim.... (nie som si ale ista)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska ano indukcna doska je na elektrinu. Je lepsia nez klasicka elektricka. Moze byt na 380 ale su aj na 230v. Vyhodou je ze zohrieva len priestor priamo pod hrncom, nie celu zonu.... Aj sa sama vypne atd. Super rychly ohrev...
Odpovedať
ked porovnavam vykon indukcie a plynu - tak voda na indukcii sa zohreje 4x rychlejsie :) (presne som to nemeral, ale na plyne mi to pripada ako spomaleny film) Podla mna je lepsia indukcia na 380V. Ale ak naraz zohrievas na jednom, tak sa da. Udrziavanie teploty uz nie je take narocne
Odpovedať
@madein1974 ohrieva priamo hrniec, nie ten priestor. Dokonca ked das hrniec prec, tak sa toho da todknut. Nie je to az take horuce, ze by ti ruku pripieklo. A za chvilu je to studene uplne. Ale na indukciu je su potrebne hrnce, ktore maju feromagneticke dno - inak povedne, musia pritahovat magnet :)
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe myslel som tym ze sa zohrieva priestor len pod hrncom, nie cela zona ako na klasickej elektrike...
Odpovedať
@joxe jaj a zase sme pri hrncoch na indukciu, kazdy obycajny plechac starej matere nebude mat s indukciou problem, panvicu ale trreba vyberat lebo vacsina beznych je z hlinikovej zliatiny
Odpovedať
dakujem, skusim si kupit najprv indukcnu 2platnicku, som take videla v nay :-) a hrnce predavaju v asku take, na vsetky typy sporakov, mama si nedavno kupila... su aj na indukciu, aspon to tam pise na skatuli od hrncov :-)
Odpovedať
@martin1312 tie poistky su aj na starsich varnych doskach. @zuzka_puska z plynu nemaj obavy, samozrejme najvacsiu istotu poskytuje indukcia, tam ked das prec hrniec, tak nema co hriat, vsetko je studene.
Odpovedať
@zuzka_puska v lidli mavaju obcas akciu na jednoplatnicku mam ju v letnej kuchyni parada za 39. 90
Odpovedať
@jano2007 ano aj nie :). Lebo sice kazdy "plechac" sa ohreje. ale aby to bolo to prave orechove, tak je lepsie mat specialny hrniec. Ale inak suhlasim. Mojim prispevkom som chcel povedat, ze sa nezohrieva "len pod hrncom" ale samotny hrniec. A teda ten musi splnat nejake kriteria, aby to vobec fungovalo. Teda ziadne varne sklo napr.
Odpovedať
@joxe suhlasim len radšej slovo špeciálne nepouzivajte lebo hned sa tu strhne zbytocna debata po Xtý krat. Hrnce so sendvichovim dnom su vhodne a kupite ich v retazcoch za facku, ale koncim lebo som to ja co zacina zbytocnu debatu
Odpovedať
@jano2007 tusim aj tento tyzden je v akcii ta platnicka :-) alebo bola min. tyzden neviem :-) dakujem vam vsetkym velmi ste mi pomohli :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?