Čo s kuchyňou?

Profilova fotka
Nakoľko potrebujem vopred vedieť, kde treba priviesť plyn k sporáku, poraďte z hľadiska praktickosti ako vyriešiť rozmiestnenie spotrebičov a nábytku v kuchyni. Spotrebiče: plynový sporák, elektrická rúra, mikrovlnka, chladnička s mrazničkou /môže byť aj zabudovaná/, digestor. Umývačku riadu nechceme, drez by mal byť pod oknom. V prílohe sú nejaké návrhy bez ale i s ostrovčekom a zástenou, ktorá by sa dala využiť na zavesenie TV z obývacej časti. Krb presuniem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
môžem Ti poradiť v prípade plynovej varnej platni. Som zástanca varenia na plyne -otvorenom ohni. :-) Mám takú ale už nikdy viac :-( . Čistenie ma stojí veľa času. Ružice dávam do umývačky riadu. Už po jednom varení je sklo zababrané. Nabudúce si kúpim určite indukčnú platňu alebo elektrickú keramickú dosku! Tú len utrieš a máš hneď čisto.
Odpovedať
Profilova fotka
@projexin Chladnička nemôže byť vedľa elektrickej rúry. Zohrieva sa! A ak Ti môžem ešte poradiť, určite rozmýšľaj nad umývačkou riadu 60 cm širokú. Je nenahraditeľná!!!! Doporučujem Whirlpool so svetelným lúčom na podlahe a s elektrickou signalizáciou ukončenia programu (s programom 6 zmysel). Je cenovo výhodná a spoľahlivá.
Odpovedať
Profilova fotka
@projexin napíšeš mi presný tvoj typ, aby som vedel o čom hovoríš? Ja mám teraz plyn a v pohode, s umytím nie je problém, sklo je tam iba to, ktoré sklápam, keď nevaríme. Myčku nechceme...
Odpovedať
mate racionalny dovod preco neuvazovat nad myckou? Navrh vaseho projektanta vyzeral byt praktickejsi. Z praktickeho hladiska treba zachovat postup (je jedno ci z lava, ci z prava) - chladnicka, odkladacia plocha, drez, odkladacia plocha, varna doska. Mikrovlnka je moc vysoko, pri vyberani horuceho taniera hrozi uraz. To okno ma byt naozaj tak?? Ako ho budete otvarat? Vzdy date vsetky veci z dosky prec? Ak uz chcete ostrovcek, namiesto varnej dosky si tam urobte iba odkladaciu plochu a pod nu velke zasuvky napr na hrnce. Plyn moze byt napojeny 120cm hadicou, takze nemusite plyn tahat az k varnej doske. Pre istotu dotiahnite k varnej doske namiesto CYKY 3x2,5 radsej 5x2,5 a budete mat istotu do buducna.
Odpovedať
pozeral som ten projekt z ineho pohladu. Ten vstup do pracovne cez komoru mi prisiel dost cudny, ale asi sa to nedalo poriesit inak. Naco dva vstupy do kupelne tak blizko od seba? Ak nie je zvlast wc, tak to porieste jednym vstupom. Co by vsak stalo za premyslenie, je stavanoie takehoto maleho domceku z inej hrubky materialu, ako zo 400ky.. Je to zbytocne, vapencove tehly by na to stacili 175mm, tehla, alebo porobeton hrubka 240 resp 250. Usetrili ba ste dost velku sumu penazi, a aj by ste za tie peniaze mali uz poriadne zateplene..
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo jedna rada, je na Tebe, či ju príjmeš, alebo nie. Keďže píšeš, že nechceš umývačku, predsa si daj vedľa drezovej skrinky buď 45 alebo 60-ku skrinku, za ktorou nebude ani zásuvka, ani plynová rúra, proste nič. A keď nebodaj o 5 rokov si rozmyslíš tú umývačku, nemusíš moc špekulovať, ako na to, iby vytiahneš skrinku a vsunieš namiesto nej spotrebič. Aspoň ja to pri luchyniach riešim tak. To, že myčku iba 60-ku, a nie 45-ku, by som vedel veľa historiek, ale nech si každý stojí za svojou pravdou. Dôležité je však, aby medzi drezom a varnou doskou bol dostatočný priestor na prípravu jedál, optimálne je 60 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser OK, beriem, chcel som murovať z Porfixu 300 a zatepliť 100 polystyren. Nosnosť 250-ky bude postačujúca? Tie dva vstupy do kúpelne sú kvôli občasnej návšteve, aby nechodila cez spálňu. @prirodokochac dobrá rada.
Odpovedať
Ja mam poschodovy dom z ytongu 250 P4-500, masivny strop a nad druhym poschodim betonovu skridlu a ziaden problem. Z 250ky sa stavaju viacposchodove bytovky a nie nejake bungalovy. Ide len o to, ze projektant to musi preratat a za tie iste peniaze nemoze pouzit klasicky a oblubeny postup Ctrl C a Ctrl V..
Odpovedať
voda je vzdy daleko od varenia. To je neprakticke. celkovo sa zda kuchyna obrovska, malo varite , ked nechcete mycku? potom staci aj maensia kuchyna a priestor sa da vyuzit inak. Aspon predpripravu si urobte, moja mama echcela o mycke ani pocut a do roka po instalovani novej kuchyne sme ju dorabali, co predstavovala novu prac dosku.
Odpovedať
@projexin to ti kto povedal ze nemoze byt ladnicka vedla ryru ked sa jedna o vstavane spotrebice. asi viditelne nemas s takym osedenim skusenost. neviem co od coho sa zohrieva naklo ryku vstavane maju ine chladenie nez volen stojace sporaky. staci trochu si prestudovat tie spotrebice a hned zistis. suhlasims tou 60m myckou a ked chlapec @topvideo nema problemy s peniazmi nech si taku kupi. ved staci si vyskusat kazdy program na mycke a hend budes vediet ako dlho umyva a sa nachystas. ukazovat casu nepovazujem za potrebny.. dolezite je ze bude 60cm a ako bude hlucna ked je v takom otvorenom priestore.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo nad myčkou veru porozmyslaj :) ja som ju nechcel iba priatelka a terz som to ja co ju ako prvy naplni je to super vec nedam na nu dopustit 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo a vstavanu ruru a aj mikrovlnku mame vedla chladnicky a ziadny problem :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@atlaska Ako to myslíš, že vody je vždy ďaleko od varenia? Varíme hlavne v nedeľu a sobotu, v týždni iba ohrievame, asi ako každý, kto pracuje. Doposiaľ sme boli bez myčky a nevidím nejako potrebu ju vlastniť.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo mne sa to paci tak ako to mas, a myčku to je na každom, ja som osobne rad ze je momtalne pri velkych navstevach je to super vec :)
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Ešte k tej veľkosti kuchyne - bude tam aj jedálenský stôl.
Odpovedať
@topvideo mne sa ta varna doska na ostrove zda "osamela". daleko aj k drezu, aj ku chladnicke. ja by som ju dala na stranu pod okno. co sa mycky tyka - skuste si to este premysliet. je to rovnako nutny spotrebic, ako pracka, alebo vysavac. bez vsetkych sa da fungovat, ale s nimi je to jednoduchsie. :-)
Odpovedať
nemavate navstevy? budu v dome grilovacky? deti nemate? ci su velke a budu chodit na nastevu s rodinami..... Bavi vas umyvat rucne riad? OK,ale mna nebavi ani ked sme styria, nieto ak pridu 2-3 rodiny na grilovacku ,len tych poharov......a mycka je jednoznacne uspornejsia ako umyvanie rucne /jasne je tu investicia/ale ta sa vyrovna pohodliu. o vzdialenosti vody a var.plochy ako pise @adulik23 vidim,ze tam bude stol,ale cela kuch.linka je roztahana.
Odpovedať
Profilova fotka
@adulik23 preto sa pýtam na fóre, rád sa poučím. @atlaska samozrejme, že návštevy nejaké sú...o myčke pouvažujem
Odpovedať
@projexin chladnicku mozes mat s kludom vedla rury lebo rura je horuca hlavne z predu a zozadu po bokoch menej a rovnako horuca je aj chladnicka po bokoch - tie nove s NOFROST, lebo rozmrazuju aby nebola namraza v mraznicke. Mam to tak dlhe roky a ziaden problem, chladnicka ide normalne, bez zvyseneho chladenia. NEviem ci sti ste si vsimli ale chladnicky zvyknu byt izolovane aby udrzali teplo co najdlhsie.
Odpovedať
Profilova fotka
Chladnička vedľa rúry - vidím, že veľa ľudí má takto umiestnený. Treba však prečítať aj záručné podmienky. Dlhodobo sa to môže vypomstiť! Nehovoriac o tom, že keď kupujete chladničku triedu A plus s minimálnou spotrebou elektriny -určite to nedajte vedľa rúry. Okrem toho zabudovaná chladnička musí mať zabezpečené prúdenie vzduchu za spotrebičom. Riešili sme to mriežkou dole v drevenom sokli a nad chladničkou tiež. Zásuvku pre chladničku sme tiež umiestnili vo vedľajšom polí. Keď zásuvka sa nachádza za chladničkou, nevieš ju vypnúť, keď sa niečo stane. Musíš vytiahnuť celú chladničku von. Treba dať pozor aj na dĺžku šnúry! Najlepšie umiestnenie rúry je pod varnou platňou. Keď počas pečenia otváraš dvierka,môžeš používať odsávač pár.
Odpovedať
Profilova fotka
ostrovček by som zrušil a varnú dosku by som umiestnil naľavo od drezu, lebo tam nachodíte kilometre pri varení, budeš kvapkať vodou na dlážku, ten ostrovček má aký rozmer, lebo sa mi zdá malý na prácu okolo varnej dosky, nedávať umývačku riadu ak je miesto je nerozvážnosť :-) , my ju nemáme, lebo sa nezmestila :-) , ale bodla by ako soľ
Odpovedať
Pozor na batériu ak máš otváravé okno, prípadne zvoľ batériu, ktorá sa dá celá vysunúť a položiť do drezu. Mikrovlnnú rúru by som umiestnila nad klasickú rúru a zvolila by som radšej alternatívu zvlášť zabudovanej chladničky a zvlášť zabudovanej mrazničky v plnej výške- to namiesto tej americkej chladničky. Mne osobne tieto ozruty prídu dosť nepraktické nakoľko poriadne nič nevmestíš ani do mrazničky ani do chladničky.Vlastne je to obr č1:chladnička, rúra+mikro, mraznička a potravinka.Ako tu už bolo spomenuté chladnička vedľa rúry je úplne v pohode, ale treba aj kvalitné spotrebiče+vetracie mriežky. Inak spomenutý Whirlpool som použila len raz a 3 spotrebiče išli po 1 roku na reklamáciu a to bola najdrahšia rada od tejto značky. Odvtedy zákazníkom neodporúčam. Varná zóna je fakt dosť ďaleko- riešila by som to umiestnením drezu čo najviac k chladničke (pred prvé okno) a varenie by som umiestnila pred stenu s dĺžkou 1200-v pohode sa tam zmestí aj digestor a je to dosť miesta aj aby sa ti okno neoprskalo pri varení.Inak tiež ba som dala indukciu- nemusíš riešiť zástenu za varný panel. Za plyn môže ísť jedine obklad al. sklo a to je dosť drahé.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska super si to napisala ako keby som sa pozeral na TV a isla reklama na TV SHOP nemavate navstevy? budu v dome grilovacky? deti nemate? ci su velke a budu chodit na nastevu s rodinami..... Bavi vas umyvat rucne riad? OK,ale mna nebavi 8-)
Odpovedať
@bacinko ale nevolam sa Ján :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@etuska11 @atlaska @bacinko @roman77 @projexin @pphmmr @adulik23 @andrejh0 @prirodokochac @stowasser Ďakujem všetkým za dobre mienené rady, konečné rozhodnutie bude na nás. Ale, pomohli ste... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo typ plynovej varnej platne Gorenje GT76AB1 s 5 ks ružíc. V strede je najväčšia ružica pre wok -to je super, najviac používam. Dole je čierne bezpečnostné sklo. Veľmi háklivé, všetko na tom vidno.
Odpovedať
Ahoj, nevidím tam nikde pri drese drvič odpadu. Pravdou je ,že ak je rura vedľa chladničky tak sa ,medzistena ohrieva .
Odpovedať
@mkvm a kde by si chcel drvic vidiet na vizke? Ani jedna nieje taka aby bolo poriadne vidno drez.
Odpovedať
Profilova fotka
@mkvm aj keď musím mať ČOV? Je možné ho použiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@projexin Už nie je na webe v ponuke, aká bola cena?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?