Skrtiaca klabka dymovod?

zdravim, chcem sa opytat ci dat alebo nie skrtiacu klabku do dymovodu (nad krbovu vlozku) ? Niekto odporuca dat niekto nie. Vlozka je Romotop Dynamic 2g. Ch el by som ju preto ze ked vyhasne ohne, hori iba pahreba aj ked zaskrtim privod vzduchu do vlozky pahreba vyhasne rychlo a teplo unika cez komin prec. Niekto hovori ze to prispieva k dechtovaniu vlozky.. Dakujem
Odpovedať
Priznám sa, že som ešte nevidel krbovú vložku, ktorá by nemala nijako riešené regulovanie odvodu dymu. Ty tomu vravíš škrtiaca klapka - OK. Každopádne ak si ju dáš a časom zistíš, že ju máš z nejakého dôvodu stále otvorenú a nepoužívaš ju tak je to lepšie ako nemať ju a musieť ju dorábať neskôr. A áno, čím nižšia teplota spalín rsp. teplota vnútorného povrchu dymovodu, tým vyššia pravdepodobnosť dechtovania. Každopádne aj toto vie vyriešiť komínár, ktorý by ti ten komín mal prísť skontrolovať a vymiesť aspoň raz ročne. Toho zavoláš raz ročne asi tak či tak kvôli poistke, bezpečnosti a litere zákona. Či?
Odpovedať
Profilova fotka
Určite nema klaPku v hrdle integrovanu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Priznám sa, že som ešte nevidel krbovú vložku, kt…
@toky1 no ja som osobne zatial nevidel vlozku ktory by to mala.. nasa to urcite nema.. co si ale predstavujes pod reg. odvodu dymu? Jedine co v nasej nieco reguluje su 2 deflektory v strope zo samotu ktore "lamu" cestu dymu do vyustenia.. ja sa ale pytam na skrtiace zariadenie ovladane mechanicky ktorym si viem zatvorit odvod dymu do komina uplne (obr. v prilohe). Niekto to ma z dovodu ze ma jeho komin velky tah a tym to reguluje niekto zase (ako som pisal) chce udrzat teplo z pahreby co najdlhsie vo vlozke bez vacsich unikov do komina --- toto zaujima mna a tu chcem vediet ci to realne vyuzijem, ma zmysel a ci je to lepsi pomocnik ako skodca (alebo naopak) na zaklade odpornej rady, prip skusenosti - zaujima
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pby:

zdravim, chcem sa opytat ci dat alebo nie skrtiac…
@pby na to sa ťažko odpovedá, dosť záleží od ťahu komína a samotného vykurovacieho telesa aj spôsobu odvodu spalín z telesa.. Ja som dal a škrtím len veľmi jemne, nakoľko kachle sú vybavené aj vodným výmenníkom s priškrtenou klapkou trošku viac tepla zostane v kachliach na ohrev výmenníka. Ale ked je nízky tlak, alebo úplné bezvetrie, tak mám klapku otvorenú, lebo pri otvorení dverí na krbe mi unikal dym do miestnosti. Mám zadný odvod spalín, nie vrchný.. Mám redukovanú vložku do komína. Kachle majú dymovod 150mm, komín je vyvložkovaný nerezom 140mm, vačšia tam nevliezla. Ale výška komína je cez 8m, takže ťah je LTT, ale uspokojivý. Pri veľkých priemeroch dymovodu, alebo vyšších komínoch je vhodné dať klapku, lebo bude ťahať ako lokomotíva. Pri menších priemeroch, alebo nižších komínoch je skôr opačný problém, aby nedymila vložka. Vtedy je lepšie bez klapky.
Odpovedať
no my mame 200mm priemer a aktivna vyska komina (od napojenia dymovodu na komon-hore) cca 3.8m cize slabota ale tah je celkom v pohode.. teraz sa musi nieco prerabat na krbe (obstavbe), tak ci to nevyuzijem..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pby:

@toky1 no ja som osobne zatial nevidel vlozku kto…
@pby Opravím sa. Nikdy som nevidel aby krbová vložka bola nainštalovaná a na dymovode nemala klapku. Nemyslel som tú klapku ako súčasť krbovej vložky.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 niekedy nebola vlozka vzduchotesna a nasavala z interieru, preto si musel kominovy tah regulovat klapkou na dymovode. Od 2010 su uz vlozky (rakuske/nemecke este skor), ktore su tesne regulacia je uz na vstupe (z exterieru). Ked zavries primarny vzduch a vlozka nenasava z interieru, tak cez komin nema co utekat...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 niekedy nebola vlozka vzduchotesna a nasav…
@mgx OK, ja sa nehádam. Len som jednoducho vložku bez nainštalovanej klapky s ručným ovládaním na dymovode ešte nevidel. Ja som si myslel, že tie klapky sú na škrtenie odvodu dymu kvôli spomaleniu procesu horenia. :-) Človek sa učí celý život.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pby:

zdravim, chcem sa opytat ci dat alebo nie skrtiac…
@pby ja ju mám ako súčasť vložky, primárne slúži iba k tomu aby neunikalo veľa tepla ked už nehorí a sú už len žeravé uhlíky, ale dymovod neuzavrieš úplne, z jednej strany je plocha kruhu zrezaná, horenie a má dať regulovať vzduchom, no je to i ako poistka ak nevieš stlmiť horenie, okrem toho je ešte jeden deflektor-zábrana aby plamene išli oproti zábrane a nie priamo do dymovodu, rýchlejšie sa zohreje vložka,
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 ja osobne by som ju dal, nestoji to vela. Na krbe mam, na kuchynskom sporaku nie, aj ked su oba LaNordica :). V zasade je aj tak stale otvorena :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?