Pripojenie krb vložky do komina

Ahojte, potrebujem názor krbára. Do domu chceme umiestniť krbovu vložku so zadným prikladanim z technickej miestnosti. Môže byť komin umiestnený ako je na obrazku? Bude sa dať v pohode napojiť vzhľadom na tu vzdialenosť? Bližšiemu umiestneniu bránia krokvy strechy. Do obývačky ho nechcem davat vzhľadom na kratku tv stenu. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od maarttn:

Ahojte, potrebujem názor krbára. Do domu chceme u…
@maarttn ten krb si pýta o posunutie do stredu steny (teda ku komínu), viď. hláška z Hriešneho tanca ,) "Nobody puts baby in a corner. C'mon". Btw. teplo z krbu ti môže prasknúť okno. https://www.youtube.com/watch?v=ypKSb...
Odpovedať

@maarttn v pohode. tak mozes spravit, ale ja by som vlozku umiestinl na opacnej strane steny, ak sa da este upravovat dispozicia koli nakladaniu zo zadu.
Odpovedať
Profilova fotka

@maarttn V pohode realizovatelne. Treba dodrzat bezpecne odstupove vzdialenosti od rury dymovodu! Cierna rura bude minim. 800 mm, viacvrstvovy dymovod (dorazne odporucam kvoli tepelnym ziskom v tak malej miestnosti ako je technicka miestnost) bude mat odstup podla deklaracie vyrobcu. § 18 Dymovod (1) Dymovod k spotrebiču na tuhé palivo, spotrebiču na kvapalné palivo alebo k spotrebiču na plynné palivo musí byť inštalovaný v bezpečnej vzdialenosti od okolitých stavebných konštrukcií triedy reakcie na oheň B, C, D E alebo F. Bezpečnú vzdialenosť určí výrobca na základe skúšky podľa technickej normy2) a uvádza ju v dokumentácii k spotrebiču. (2) Ak nie je v dokumentácii k spotrebiču určená bezpečná vzdialenosť, určí sa podľa prílohy č. 1. Kopírovať (3) Dymovod musí byť zostavený a upevnený tak, aby sa náhodne a samovoľne neuvoľnil. Rúry, ktorých spoje nie sú zaistené, zasúvajú sa do seba aspoň na 0,4-násobok priemeru rúry, najmenej však na 60 mm. Hĺbka zasunutia rúr, ktorých spoje sú zaistené, sa určí podľa technickej normy.34) (4) Dymovod pripojený na komín s prirodzeným komínovým ťahom musí byť pripojený najbližším smerom so stúpaním najmenej 10 % v smere prúdenia spalín. (5) Dymovod z rúr, ktorý je dlhší ako 2 000 mm, musí byť pevne zakotvený. Ak je dymovod dlhší ako 3 000 mm, jeho tepelný odpor je najmenej taký ako tepelný odpor plášťa komína, na ktorý sa tento dymovod pripája. (6) Ak dymovod prechádza stavebnou konštrukciou, ktorá obsahuje materiály triedy reakcie na oheň B, C, D, E alebo F alebo ktorá je na povrchu upravená materiálmi triedy reakcie na oheň B, C, D, E alebo F, prestup musí byť vyhotovený podľa príloh č. 9 a 10 tak, aby najvyššia povrchová teplota priľahlých materiálov triedy reakcie na oheň B, C, D, E alebo F neprekročila 85 oC.25) (7) Dymovod, ktorým je na komín pripojený vstavaný spotrebič a kozub, a dymovod, ktorý nemožno vymeniť bez demontáže časti spotrebiča, musia spĺňať požiadavky na tepelnú odolnosť ustanovenú pre komínovú vložku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od schiedel_maros_plsko:

@maarttn V pohode realizovatelne. Treba dodrzat …
@schiedel_maros_plsko Ďakujem za profi odpoveď. A čo hovoríte na vzdilenosť krbovej vložky od HS portálu? ako spomína @gadefox Takáto realizácia by bola bezpečnejšia? Komín by ostal ako je zakreslený
Odpovedať
Profilova fotka

@schiedel_maros_plsko Ďakujem za profi odpoveď. …
@maarttn Odstupove vzdialenosti deklaruju aj vyrobcovia krbovych vloziek. Info od nich je prvorade. Sklo by malo zvladat tepelne zatazenie, na jeho povrchu moze byt v tej vzdialenosti 60°C? Viac nebude. Vonku -10°C - ten rozdiel sklo zvladne. Vacsie obavy by som mal z okenneho profilu a oceloveho nosniku v nom, ale okenny profil je podla projektu v zakryte. Mne skor pasuje verzia s krbom v rohu a TV vedla.... Oddelovat nakladanie do technickej miestnosti sa mi javi uplne zbytocne. Toho prachu a bordelu bude minimum Domacej pani bude vadit chybajuca vstavana skrina ... Uplne na paradu by pasoval nas rohovy Kingire KANTO https://www.schiedel.com/sk/produkty/... a este by zostalo miesto na 65".
Odpovedať
Profilova fotka

Sklo by malo zvladat tepelne zatazenie

Keď som pálil stavebné drevo cca 4m od domu, o pár dní som si všimol prasklinu v rohu. Krb na výkrese je len 0,5m od skla. Nejde o to, či sklo vydrží teplotný gradient, ale či vydrží roky trvajúce neustále zmeny pnutia počas kúrenia a následného chladnutia. Min. ja by som to neriskoval. Možno to bude námet na ďalší dotaz typu "nesprávne rozhodnutie kvôli telke".

Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

>Sklo by malo zvladat tepelne zatazenie Keď som …
ked slnko pecie na okno a vo vnutri bezi klima na plne gule, to nevadi, ale opacne garde je problem?
Odpovedať
Profilova fotka
Stál si niekedy pri dobre vykúrenom krbe? A chladíš klímou do mínusových teplot? To asi nem bude opačné garde, že..
Odpovedať

Stál si niekedy pri dobre vykúrenom krbe? A chlad…
@gadefox okenny ram/sklo vonku -20, dnu 26, ziadny problem. Odskusane. Dnes si da hadam kazdy normalny clovek vlozku s 2-3sklom a nie vysoku pec, zeby sa mu na taku vzdialenost zdeformovali plastove profily. ostatne teplo do akumulacie.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@gadefox okenny ram/sklo vonku -20, dnu 26, ziadn…
@rapidek otázka znela, či si niekedy stál pri dobre vykúrenom krbe - asi nie, keďže píšeš o 26 stupňoch. Btw. nemám krb. vložku s 2-3 sklom, ani akumuláciu (nechcel som) a som normálny človek.
Odpovedať

@rapidek otázka znela, či si niekedy stál pri dob…
@gadefox stal a mam krbovu vlozku s 2sklom
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox stal a mam krbovu vlozku s 2sklom
@rapidek who cares.. V zime si pred krb postav teplomer, aby si konečne zistil, že tam nie je 26 stupňov.
Odpovedať

@rapidek who cares.. V zime si pred krb postav te…
@gadefox staci dat teplomer k hs portalu a skonci sa tvoje stresovanie
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox staci dat teplomer k hs portalu a skonci…
@rapidek stresovanie s tebou skončilo hneď na začiatku, keď som ti ukázal, že údajné opačné garde v skutočnosti nie je opačné garde, lebo manipuluješ s číslami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?