Ostavba teplovodu na krbovú vložku – skúsenosti a rady

Dobrý deň, chcem sa informovať ohľadom obstavby teplovodné krbovej vložky nakoľko dostávam od majstrov rôzne odpovede. Jedná sa o odizolované zadnej steny. Komín je pôvodný tehlový, vyfrézovaný a vyvložkovaný. 1. majster tvrdí, že na steny komína stačí izolačné dosky nalepiť bez vzduchovej medzeri a medzeru nechať iba na stene. 2. majster tvrdí, že je potrebné nechať vzduchovú medzeru medzi izolačnými doskami a stenou a aj okolo komína. Nechcem nič podcenit preto sa pýtam na skúsenosti. Vďaka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter9034:

Dobrý deň, chcem sa informovať ohľadom obstavby t…
@peter9034 Chcel som namietať, že k čomu tie izolačné dosky.. Ale v tomto prípade ide o obostavbu krbovej vložky s výmenníkom. Tam ich bude treba..
Odpovedať

@peter9034 steny i komín sa izolujú len pre horúci vzduch v obostavbe, aby tam nešlo teplo, nie pre vodu, výmenník je nie pri stene, dosky sa tam dávajú aby naakumulovali teplo a postupne sa uvoľňuje do priestoru izolačné dosky sa používajú len na obostavbu, vtedy sa nedávajú akumulačné , teplo by cez ne neprešlo nemiešajte tu rôzne druhy
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som asi sla cestou s medzerou medzi izolaciou a stenou + okolo komina. hlavne ak ide o teplovodne vlozky, tie steny sa dokazu celkom rychlo prehrievat a vzduchova medzera pomaha teplo rozptylit a zabranit prehriatiu materialu. bez medzery sa moze stat, ze izolacia alebo obklad budu dlhsie drzat teplo a casom to moze sposobit praskliny alebo degradaciu. samozrejme, medzera sa neda nechavat hocijako, musi byt dobre riesena, aby sa vzduch hned odvadzal, nie len volne medzi doskami. ale urcite je to bezpecnejsie ako lepit izolaciu priamo na komin. 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@peter9034 steny i komín sa izolujú len pre horúc…
@duzu otázka bola položená či je správna možnosť jedna alebo druha pri izolovaní steny od teplovodnej krbovej vložky z ktorej pôjde horúci vzduch. O akumulacnych doskách nebola žiadna reč...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od normicka:

ja by som asi sla cestou s medzerou medzi izolaci…
@normicka teplovodné bývajú rôzne , niekto má len väčšie potrubie a na tom ohnisko, niekto má výmenník na dymovode a niekto ako bežný kotol okolo vložky
Odpovedať
jedna sa o krbovú vložku s výmenníkom na dymovode
Odpovedať
Profilova fotka

@peter9034 možno som prehliadol, ale z čoho je tá stena za komínom?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od reward:

@peter9034 možno som prehliadol, ale z čoho je tá…
@reward stena je plná tehla (dom 60te roky)
Odpovedať
Profilova fotka

@reward stena je plná tehla (dom 60te roky)
@peter9034 nič horľavé, vzduchová medzera nie je nutná.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od reward:

@peter9034 nič horľavé, vzduchová medzera nie je …
@reward to znamená že izolačné dosky sa môžu nalepiť na stenu aj okolo komína bez vzduchovej medzeri?
Odpovedať
Profilova fotka

@reward to znamená že izolačné dosky sa môžu nale…
@peter9034 áno, ideálne dvakrát 30mm s prekrytím spojov
Odpovedať

@reward to znamená že izolačné dosky sa môžu nale…
@peter9034 mám taký istý dom a krbová obostavba je s Izomilu, len samostatná časť bez steny, na steny sa dávala iná izolácia podstatne lacnejšia lebo nemusí byť samonosná,ako popísal @reward, na to lepidlo a omietka to je i z vonkajšej strany akurát je to len teplovzdušná obostavba v strede domu a do susedných miestností je malá vzdialenosť,vykúri celé podlažie, pre 2 stačí, prevažne slúži pre relax len ked mám náladu ale slúži i pri výpadku elektriny, už pár krát vypadla i na 2 dni i v zime , zhorelo trafo pre celý okres, ako hlavný zdroj mám el. kotol tam sa mení teplota vody podľa strát a zvlášť el. bojler tam je stále rovnaká teplota leto-zima
Odpovedať

jedna sa o krbovú vložku s výmenníkom na dymovode
@peter9034 za mňa čistá katastrofa,každý komín je z toho zadechtovaný.ten dymovod sa neskutočne z toho rosí"kondenzuje",
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brunotutti:

@peter9034 za mňa čistá katastrofa,každý komín je…
@brunotutti nie je to pravda ,musí sa správne kúriť v správej vložke a decht nevzniká,decht vzniká ked sa veľmi škrtí vzduch na horenie,vtedy ihned zanesie sklo i celú spalinovú cestu, ak bude väčšia vrstva hrozí že sa zapáli a horí , hrozí požiar celej stavby,iné je kondenz ten vzniká ked chladne vzduch v komíne,najčastejšie ak je komín na vonkajšej priečke alebo z vonkajšej strany,na spodok komína treba dať nádobu aby nevytekal von, pri kúrení sa to odparí
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?