Nerezovy alebo samotivy komin na kachlovy krb Hein Dolo

Ahojte, aky komin by ste mi odporucili na kachlovy krb Hein Dolo? Nerez alebo samot? Mame dvojposchodovy dom, novostavba, sklon strechy 22stupnov. Pripadne, ak niekto mate doma tento kachlovy krb, budem vdacna za rady,odporucania,recenzie 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
To je uplne jedno :-) Riadil by som sa projektom.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko dakujem,ale do projektu dal architekt urcite veci ako napriklad krb,komin,dlazbu,...len tak,aby to tam bolo...vybrali sme si uplne inu krbovu vlozku,resp. kachlovy krb,takze si mozeme vybrat aj komin 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@88kvietocek88 moja skusenost - do projektu mi projektant navrhol samotovy. len aby tam nieco bolo... ale ked doslo k realizacii a bol mi doporuceny jeden kachliar, ten mi poradil uz zo skusenosti, ze radsej s nerezovou vlozkou. totiz velakrat sa mu stalo, ze ludia nekurili spravne, pripadne este "majstri" na stavbe si do komina prikurili a samotova vlozka im popraskala. Musel to potom prist opravovat a nerezovou rurou vyvlozkovat. tak som siel rovno do nereze a vyslo ma to podobne ak nie lacnejsie. ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@88kvietocek88 Tak potom uz len overit, ci dal aj zaklad pre samotovy komin. Ja som samotovy. takze tak ;-) Ocelovy komin musite v nasledujucom podlazi zabezpecit pred dotykom. Musite tiez pocitat s jeho vysokou povrchovou teplotou. Ako matka by ste asi nebola stastna, ak ide taky komin popri detskej izbe, alebo v nej, ze vam zvysi teplotu v izbe na 27-28°C a zaroven znizi vlhkost na uroven 20-,30% .
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko zaklad pod komin sme veru robili 🙂 a my sme rozmyslali nad nerezovou rurou, vata a tvarnice...co si o tom myslite? jednoducho any tu nerezovu ruru neboli vidiet...ze komin bude normalne aj v interieri aj nad strechou omietnuty...a privod vzduchu uvazujeme tahat zvnutra domu,nie z vonku...je toto dobre riesenie podla vas prosim?
Odpovedať
Profilova fotka
@88kvietocek88 Je to vasa volba. Za tak vyskladany komin budete niest zodpovednost vy sami ako skladatelia. Ale z technickeho hladiska je take riesenie mozne. Dajte si pozor na pouzitu izolaciu, ak dojde k vyhoreniu sadzi, tak budete musiet menit vlozku aj izolaciu. Dajte si pozor na odstupy kominoveho plasta od drevenych casti stavby. Isiel by som na minimalne 10 cm.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ziadny skladatelia. Su kominy, ktore maju vlozku nerezovu, nie kameninovu. Okolo rury je biela izolacna vata a je to cele v hranatej betonovej tvarnici. Mam taky doma. Je to certifikovany kominovy system. @88kvietocek88 nerezova vlozka pracuje, co je fajn. Teplom sa roztiahne, ked schladne, stiahne sa. Tym sa nachytane spaliny na stenach rury poodlupuju a popadaju dole, kde sa cez revizne dvierka vymetu. Rovnako mozes kurit "na hulvata". Nehrozi pri nahlom rozkureni popraskanie ako pri samotovej vlozke, rovnako samotova vlozka sa "sama nevycisti". Odporucam nerezovu vlozku.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Ako sa vola ten kominovy system ktory mate doma? Od ktoreho vyrobcu? No a k tomu kureniu na hulvata a naslednemu samocisteniu viac na fotke.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Vyrobcov je XY, napr: https://www.vacovsky.cz/blk-betonove-... https://www.kominy.sk/p/murovany-komi... No je rozdiel, ked niekto pali v kachliach stare topanky. To uz nieje kurenie na "hulvata"...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ja to mám tiež tak isto - nerezová rúra, okolo nej vata, v betonovej tvárnici. certifikovaný systém, žiadna skladačka. :)
Odpovedať
Profilova fotka
Na kombinaciu nerez, izolacia, betonova tvarnicca uvedeny distributor nema certifikat a teda stanovene bezpecne odstupove vzdialenosti. Certifikat, ktory dostanete az na vyziadanie (nie je diostupny na webe) a je na dvojstenove (asi dvojplastove) kominove teleso polskeho vyrobcu. Teda to nie je doklad pre ruru, ktora sa da do tvarnice obalena izolaciou.
Odpovedať
Profilova fotka
Certifikat ma, je dostupny aj na webe - nech sa paci, prikladam. a nie je to polsky vyrobca. ja viem, ze kazdy si haji to svoje a nepovedal som, ze schiedel komin je zly. bol mi projektantom (a dobrym) navrhnuty v projekte. mne kachliar doporucil ine, z jeho skusenosti lepsie. kachliar je zodpovedny za svoje dielo. okrem toho, pracujem v oblasti energetiky a nie raz som mal do cinenia s kominmi pre priemysel. slo samozrejme o vyssie teploty, nie vsak vsade, ale vsetky mali nerezove vyvlozkovanie. takze na tom asi nieco bude.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@schiedel_maros_plsko uz netrepte sprostosti prosim Vas. Od rovnakeho vyrobcu, ObiCentrum mam komin aj ja. Je to byvaly spoluziak zo strednej a veruze certifikat na tie kominy ma. Nieje poliak, ale Slovacisko ako repa.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko viem, ze kazdy si brani svoje, ale mam minimalne piatich znamych, ktory sa dali nahovorit na super tutti frutti kameninovu vlozku a po dvoch rokoch im to prisiel Peter Obert - ObiCentrum vlozkovat nerezou, lebo dvom praskol Y, dalsiemu rura niekde v strede komina, atp... Kameninovy, akykolvek vyrobca, ani zadarmo... On sam robi aj aj a rovno mi povedal, ked bolna stavbe, ze urcite nerez, ziadny kamen... Takze to o niecom vypoveda, ked sam zhotovitel, ktory dodava oba systemy, odporuci nerez...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign @milanko18 Hm. Zvyknem hovorit, ze citanie s porozumenim. Uviedol som informacie k jednej z uvedenych stranok. Vobec som sa nevyjadroval k uvedenemu vyrobcovi. Alebo niekde vtexte vy vidite o nom zmienku? Certifikat so zelenym ookrajom uz davno nie je relevantnym dokladom ku kominovemu systemu. Kazdy z vyrobcov je povidnny dat Vyhlasenie (deklaraciu) o vlastnostiach s jasnou definiciou plnenia podmienok europskych noriem. Najdite mi na uvedenom doklade definiciu o bezpecnej odstupovej vzdialenosti. Spytajte sa potom kominara, osoby odborne sposobilej, revizneho technika, kto stanovuje bezpecne odstupove vzdialenosti. Citujem zo stranky http://www.appo.sk/otazky-a-odpovede/: 1. Stavebný výrobok, požiarna konštrukcia, reakcia na oheň, požiarna odolnosť Musí stavebný výrobok mať označenie CE po 30. júni 2013? Aby mohol výrobca po 30. júni 2013 predávať stavebný výrobok v EU má povinnosť vydať vyhlásenie o parametroch (DoP) a pripojiť CE označenie ak: – Ak výrobok je obsiahnutý v harmonizovaných európskych normách a koexistenčné obdobie bolo skončené, alebo – Ak bolo vydané európske technické posúdenie pre výrobok Doma mam 11 rokov samotovu, kameninovu,keramicku ruru Schiedel a cuduj sa svete, vydrzala. A ze som kuril v tom komine. A pani. Ja nepreferujem samot ako jediny spravny material. Aj my mame kovove kominy ;-) Ide mi o dodrziavanie pravidiel a uvedenie veci na pravu mieru, kde dochadza k dezinformovanosti z dovodu neinformovanosti.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko takto, ja som dal linky na nahodnych vyrobcov, ktorych som nasiel za 10 sec pri hladani na nete. Ze to vyrabaju. Lebo Vy ste tvrdili, ze je to podomacky robena skladacka, co je samozrejme loz. Certifikat som pri nich neriesil. Ja mam certifikovany komin. Na certifikate ktorom je prosim Vas uvedena odstupova vzdialenost od horlavych materialov? A takto, ked on vyraba tie kominy, asi by si ich bez platnych povoleni a certifikatov nedovolil montovat na novostavby a davat k nim falosny certifikat pre potreby kolaudacie...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign No a ja som vam uviedol, ze jeden z tych nahodne vybranych nesplna zakladne poziadavky. Ja by som pri komine certifikat riesil. Kazde vyhlasenie, deklaracia o vlastnostiach musi deklarovat vlastnosti kovoveho (akehokolvek - podla prislusnej normy) komina v zmysle STN EN nasledovne pre rozne rozsahy priemerov: Teplotna trieda Tlakova trieda Typ prevadzky Odolnost proti korozii Typ materialu Hrubka materialu Odolnost pri vyhoreni sadzi Bezpecnu odstupovu vzdialenost a to vsetko v kode: T400 N1 D V3 L50050 G60 To by aj mna zaujimalo, preco si urady neplnia svoje povinnosti. Ale ono to pri kolaudacii skonci tak, ze je predlozena sprava o preskusani komina a to staci. Nikto nepreveruje kto komin vyrobil, postavil, a ci je nan certifikat. Ak je predlozeny certifikat, tak uradnik nie je v stave skontrolovat ci cislo protokolu z prvotnej certifikacie suhlasi a ci vobec bol vystaveny. ;-)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko aha. Vsetci maju falosne certifikaty, len Schiedel nie... Chapem. 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Ale no taaaak. Ja som nepovedal, ze su falosne. Ja som povedal, ze nezodpovedaju aktualnym legislativnym poziadavkam a teda zakaznik nedostava závažné a dolezite informacie pre poziarnu bezpecnost stavby Staci si zaplatit zodpovedajuce skusky v zmysle platnych STN EN u certifikovanej osoby ako je pobocka TSUS v Presove, nechat si vystavit spravu a na jej zaklade vystavit Deklaraciu o vlastnostiach (DoP). Potom budeme vediet presne co tie skladane kominove systemy presne dokazu. ;-)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko @megdesigne @milanko18. otazka: ked sa rekonstruuju kominy,dava sa rovno nerezova rura,lebo ina sa tam uz nevlozi...takze to technicky musi fungovat spravne aj nerezova rura v tvarnici...preco teda je mozne,ze tento sposob robenia komina formou skladacky nerez a tvarnice by nemal byt kvazi bezpecny alebo zodpovedat normam? toto nie je obhajovanie si nerezu, v ziadnom pripade...len stale uvazujem do coho ist,ja samotu verim ze ked je to dobre nadimenzovane a spravne sa kuri tak to vydrzi ale zaroven mi logicky ide otazka ze ked sa samotova rura nahradza nerezovou,preco rovno nedat nerezovu? dakujem za postrehy
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?