Na ktorú vrstvu založiť komín?

Poradíte? Staviame chalupu novostavbu a za chvíľu bude treba postaviť komín aby sa mohol dokončiť krov a strecha. Komín je SHIEDEL jednoprieduch štvorcové tvárnice, výška 7,75m. Zatiaľ je len platňa hotová ale keď sa po domurovaní stien dotaví zvyšok hydrobitu má ísť na to ešte cca 5 cm betónu a na to už len podlaha. Ten komín sa má založiť ešte na platňu a pod to izolácia len alebo normálne nataviť hydrobit všade, obložiť kraje 2cm EPS, zaliať 5cm dosku z betónu a až potom postaviť komín? Základ pod komínom pod platňou je 80x80x90 cm kocka vystužená kopou železa. Zatiaľ je hydrobit natavený len pásy pod obvodovým murivom.
Odpovedať
@pajlotmato komín by si mal postaviť na podkladný betón - platňu, pod komínom musí byť natavený hydrobit
Odpovedať
Profilova fotka
tak ako píše petinko 1982 len prídám poznámku , okolo komína sa nedáva styrodur ale sklenná vata .Komín sa nestavia na poter !
Odpovedať
Super, to som potreboval vedieť, takže na platňu priamo a pod to normálne izoláciu, ok...Díky...
Odpovedať
@pajlotmato Nie som si istý, či správne chápem kolegovcov, ale každopádne spodná hrana komína musí stáť v úrovni budúcej čistej podlahy. To znamená, že Vy nebudete stavať komín priamo na "platňu v terajšej podlahe", ale musíte urobiť soklík s hrúbkou skladby budúcej čistej podlahy. Pre istotu prikladám foto ( i keď to tu už asi bolo povedané, iba ja som nepochopil :-) )
Odpovedať
Aha, takže takto...a tá stredná vrstva je už súčasť dodávky z komínovým systémom? Koľko mám prirátať od platne? Budem mať hydrobit, poter cca 7 až 8 cm a drevenú podlahu.
Odpovedať
@pajlotmato Čo sa týka tej strednej vrtvy, tú majú iba niektorí výrobcovia, konkrétne schiedel nie, ale to nevadí. Na ten betónový soklík, ktorý vymurujete postavíte rovno prvú tvárnicu, do nej osadíte kondenzačnú misku a idete :-). Vo Vašom prípade by som odporúčal urobiť soklík na 12cm - 15cm ( ak sa Vám ho podarí urobiť presne na pôdorys komína - napríklad 36x36cm). Ak ho budete robiť väčší ako je pôdorys komína, tak potom skúste výšku skladby čistej podlahy odhadnúť presne a presne taký vysoký urobiť aj základ.
Odpovedať
Super, to som potreboval vedieť, mám šalovacie dosky 15cm šírku tak ani nejdem špekulovať a urobím to na rozmer tvárnice presne...potom pridám foto ako to šlo...
Odpovedať
Výborne ... tak držím palce Michal
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@kominove_centrum_nr dobry den, ako postupovat, ak pod kominom nemame vybudovany zaklad a radi by sme osadili komin? Zakladova doska ma hrubku 15cm, vystuzena sietovinou 4/15x15. Dakujem
Odpovedať
@kominove_centrum nuz mi uz mame komin zakupeny, teraz sme zistili, ze nam zakladove pasy neboli vymerane podla projektu, pod kominomv su zrealizovane len zakladove pasy sirke 60 cm. na nich je ulozene DT v sirke 30cm..podobne mal byt zakladovy pas rozsireny este o 15cm a vyskladavy z DT.
Odpovedať
Profilova fotka
@fpjj bu´dte kľudná, doska je dostatočne pevná a pri opretí o základový pás š. 60 cm ak nie je dom v násype, prenesie aj 10m komín.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja nechcem radit, len sa podelit so skusenostou. Spodný diel komína má orvor na prípadný kondenz, alebo na naprsanie do komína, je tam rúrka na odvod vody do exterieru. Ak mate takyto typ, v ziadnom pripade si nedavaje ten soklik. Mne ho poradili tiez, a porom som nevedel skryt tu rurku do skladby podlahy, lebo bola vyssie koli tomu poradenemu sokliku. Tak si to este raz premerajte, a vobec nevadi ak tam soklik nebude. Pod miesto komina ,pod zaklad.dosku, mal som ho mimo zakladovych pasov, mi projektant nakreslil spevnenie. Je to kôli vahe komina na cm2.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@kominove_centrum_nr Chcela by som sa opýtať ešte ohľadom tej strednej vrstvy, ktorá je na fotke. Je to nejaký tepelno-izolačný prvok? Ak áno, tak kde sa dá zakúpiť?
Odpovedať
@kominove_centrum Ďakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nadviazem na temu...ja by som chcel privies pod komin vzduch z exterieru ako sa to tam potom osadi??asi 100kou rurou
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@heroes5 privod sa nedava ku kominu alu ku krbu tusim
Odpovedať
externy privod vzduchu sa privadza ku kachliam-krbu, pri napojeni priamo na komin by staratil krb tah a dym by horsie odchadzal do komina
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
decká, ked idem robit patku pod komin, zvacsit ju tak, aby na nu vosla aj krbova pec, ci nie? Pec ma s akumulacnou sdou 250 kg, tak aby nestala na EPS pod poterom...Dik za rady
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?