Kondenz komína

Zdravím, viete mi prosím niekto pomôcť? Mám plynový kondenzačný kotol zn. brotie. Mám ten plastový komín (dvojtrubka). Problém mám taký že z komína mi vyteká kondenz, respektíve keď vonku klesne teplota pod asi 3stupne a nižšie tak sa mi orosi komín na vnútornej strane vonkajšej trubky a to mi potom vyteká do kotla a následne na zem. Mám novostavbu bungalov, kotol je v technickej miestnosti a komín ide cez strop a povalu rovno nad strechu. Mám zateplený iba strop s 20+10 izoláciou a strecha neni zateplená. V povale ide komín iba ako rúra. Keď som Rozobral ten komín tak som si všimol že nemá žiadnu izoláciu. Je to v poriadku alebo tam niečo chyba? Pán ktorý mi robil kotol s kominom tvrdí že tak sa to robí a že sa s takým problémom ešte nestretol . A to že to robí už x rokov. Prikladám foto kade to vyteká .
Odpovedať
Vyteká to vtedy keď je komín netesny, kdesi má chybu v nasunuti komína,minulú zimu som riešil 2 taketo prípady,chyba bola vždy v realizácii komína....stačí chodenie,či dôsledne nenasunutie
Odpovedať
@lukas832 tak tak pri spajaní smykla gumicka a uz sa to takto prejaví. inak by to mal odhaliť aj analyzátor spalin s odlišnými hodnotami spalovania.
Odpovedať
Ten prístroj na meranie neukázal žiadne zle hodnoty a ani nič zlého. Keď sme rozobrali ten komín tak ta väčšia rúra čo slúži na nasávanie vzduchu bola komplet orosena z vnútra. A bola tepla a keďže nad stropom je zima tak si myslím že sa to na tej rúre zráža teplo/zima. Preto som toho názoru že ten komín by mal byt zateplený alebo sa mýlim? Alebo naozaj sa to tak robí že sa ako komín použije ta dvojrura bez zateplenia?
Odpovedať
@lukas832 nie som odborník na kotly, ani komíny, ale myslím si že do rúry vniká teplý interiérový vzduch z technickej miestnosti, čo spôsobuje kondenzáciu. Neviem ako to majú vyriešené iný výrobcovia, ale pri takomto riešení stráca turbo komín zmysel, kotol bude aj tak prisávať vzduch z okolitého prostredia cez netesnosti krytu. Ak je to takto v poriadku, tak by som overil či kotol pracuje v kondenzačnom režime a či nie je teplota spalín vyššia, čo by ohrievalo vonkajšiu rúru.
Odpovedať
Myslím že to by zistil revízny technik cez to meradlo ale on tvrdí že nič zlého mu neukazuje ani len trosku rozdielne hodnoty že všetko je v norme.
Odpovedať
Ahojte tak presne tento problém mam aj ja..ale mne toto spôsobuje ešte vačšie starosti ako je kondez kotol mi kvoli zrejme nespravne montáži komina vôbec nejde na vačší výkon jednoducho zhasne, pretože podľa mňa nasáva spaliny naspať a tým pádom aj kondezuje do vnútra. Akonáhle dám predný kryt kotla dole kotol ide správne pretože nasáva vzduch z miestosti. Komín je v súčastnosti rozobratý ale nejaké netestnosti sme nenašli tak dumáme čo s tým.
Odpovedať
Zdravím tak mal som dve možnosti . 1: zo spodku kotla bola vyrezané diera pre vyberanie magnetu z filtra ktorý mi osadili pod kotol. Dieru som zalepil. 2: komín som obalil do izolácie. Nakoľko som spravil tieto dva úkony naraz tak neviem definovat čo presne pomohlo ale každopádne problém vyriešený 😉 vďaka .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?