Komin zboku

ahojte. poprosim o radu skusenych; odbornikov. zrekonstruovali sme polyfunkny proestor na bytovy priestor. na prizemi. budeme teda ziadat o kolaudaciu. mame otazku ohladne kotla protherm tiger ktz24/40 - turbo plynovy kotol a vyvod turbo kominu je cez stenu. chcem sa spytat; pocula som nazor, ze takto komin zboku nemoze byt a vraj bude problem skolaudovat. vraj musi byt komin hore az nad uroven strechy. viete mi prosim poradit ci mozme mat turbo komin aj zboku steny von? dakujem.
Odpovedať
Pri rekonštrukcii, keď tam predtým bol a aj zostane, tak môže...
Odpovedať
nie, nebol tam. bol tu iny kotol. tento kotol je novy. je to rozdiel? dakujem.
Odpovedať
@jaja11111 ak bola kotolňa predmetom rekonštrukcie, mala byť navrhnutá a zrealizovaná podľa platných predpisov. Ak bol kotol v poriadku mali ste skolaudovať bez zásahu do kotla a potom ho vymeniť ako servisný úkon. Ale keď budú okná bytov nad turbo komínom tak by to bol beztak problém.
Odpovedať
pokial bol projekt spraveny tak, ze komin len cez stenu, tak je to ok. Aj tento novy kotol nie je kondenzacny, tak malo by to byt ok. Ak by bol kondenzacny turbo kotol, mohlo by dost k znacnej miere dochadzat k poskodeniu fasady.
Odpovedať
my ale nemame prijekt kde sa uvadza kotol. mame projekt pre zmenu uzivania stavby; ele projekt; - to co nam kazali dat. projekt kde je kotol neni. kazdopadne je to kondenzacny tirbo kotol. co sa tyka kotolne- stara kotolna sa proste zrusila; a novy kotol je v byte. nad kominom su neni ziadne okna. iba stena. skor mi ide ci bude problem to skolaudovat, ci naozaj je nejaky zakon ktory hovori ze takto vyvedene kominy nemozu byt. ale z vasich prispevkov usudzujem ze teda ano. kazdopadne dakujem za reakcie.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyustenie na stenu je vyrazne obmedzene Vyhl. 356/2010 v prilohe c.6 kde sa uvadza : 6. Vyústenie výduchu na vonkajšiu stenu budovy Vyústenie výduchu na vonkajšiu stenu budovy môžu mať výlučne a) zariadenia na spaľovanie zemného plynu na priame vykurovanie s prirodzeným odvodom spalín a bez núteného prívodu spaľovacieho vzduchu s tepelným príkonom 12 kW a menším, ak budú splnené osobitné podmienky zverejnené vo vestníku, b) zariadenia na spaľovanie zemného plynu a skvapalnených uhľovodíkových plynov s tepelným príkonom do 35 kW, ak ide o budovy s vydaným povolením do 31. decembra 2003, ktoré nemali riešený odvod spalín nad strechu budovy, a pri rekonštrukcii nemožno zo stavebnotechnických alebo požiarno-bezpečnostných dôvodov riešiť odvod spalín nad strechu, ak budú splnené osobitné podmienky zverejnené vo vestníku, c) technologické zariadenie umiestnené vo výrobných halách v priemyselných areáloch, ak sa odborným posudkom preukáže splnenie požiadaviek na rozptyl emisií podľa bodu 1. Zaroven musi byt dodrzane : 4. Výška komína alebo výduchu Najnižšia výška komína alebo výduchu sa určí na základe hmotnostného toku znečisťujúcej látky a koeficientu charakterizujúceho jej škodlivosť a ďalších rozptylových parametrov postupom zverejneným vo vestníku Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky,25) pričom a) najnižšia výška komína alebo výduchu musí byť najmenej 4 m nad terénom; uvedené neplatí pre záhradné chatky, záhradné krby, maringotky a prenosné stacionárne zdroje, ak sú splnené požiadavky na rozptyl emisií podľa bodu 1. Takze ak budete ziadat o kolaudaciu, tak v rozpore s nazormi tu uvedenymi, mozete, mali by ste, narazit na problem a neskolaudovat. A to ci je kotol kondenzacny aleb nie, tak to s touto problematikou to nema nic spolocne.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko dakujem velmi pekne. teraz uz vidim konkretny zakon a teda vidim ze asi potiahneme popri stene komin. vdaka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?