Hlavny zdroj tepla - tepelne cerpadlo. Treba aj nejaky iny zdroj?

Ahojte. Rada by som sa opytala hlavne viacrocnych uzivatelov tepelneho cerpadla, ci je potrebny aj nejaky iny zdroj tepla? Niekto nam tvrdi, ze nie je potrebny, ze to pekne vykuri cely dom, ini zase tvrdia, ze je dobre mat nejaky zalozny zdroj tepla (kachle, piecka...) Dom bude skoro pasivny, kurenie podlahove. Dakujem za kazdu radu
Odpovedať
1
2
@matkinamamina ja kúrim výhradne tepelným čerpadlom už 6 rokov a nemusel som nijako dokurovať ani vlani v januári, keď bolo vonku -24°C. Keď ti ho navrhne človek, ktorý to vie, tak iný zdroj tepla nie je potrebný. Možno elektrocentrála za 500€ pre prípadný výpadok elektriny...
Odpovedať
@jakino dakujem ti velmi pekne, bude nam ho navrhovat jeden pan z rodiny, co je spicka v tepelnych cerpadlach. Len som pocula rozne nazory, tak sa radsej pytam ludi, co maju viacrocne skusenosti. A mozem vediet ake mate mesacne naklady celkovo za elektrinu? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@matkinamamina ci treba, zavisi od stupna paranoje :). Ja napriklad mam, ale nikdy som ho nepotreboval.
Odpovedať
@majkoj :-D a mozem sa spytat, kolko stupnov max moze ist do podlahy? My sme cela rodina zamrznuti, tak preto mam obavy, ze to nevykuri :-D
Odpovedať
@matkinamamina je to malý, len 70 m2 bungalov, ktorý mám v albume. Na kúrenie minieme ročne 1000 kWh elektriny. K celkovým mesačným nákladom nech sa radšej vyjadrí niekto, kto má dom štandardných rozmerov a je celoročne obývaný ;-)
Odpovedať
@matkinamamina Do podlahy moze ist dost, aj cez 50 stupnov. Ale to by ste sa v tom skoro pasivnom dome varili za ziva :-D Urcite sa nemusite bat, ze by ste nemohli mat v dome dost teplo, lebo by vas limitovala podlahovka ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matkinamamina teplota povrchu podlahy by nemala byt vyssia ako 29C. V pasivnom dome nemozes mat problem. Len sa nenechaj nahovorit, ze 20 cm rozostup trubiek staci :)
Odpovedať
@majkoj A preco by mal byt hustejsi?
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 cim hustejsie, tym rovnomernejsie hreje podlaha a hlavne je potrebna nizsia teplota, cize vyssi COP
Odpovedať
@majkoj vsade davam rozostup 15 Kupelna - francuzske okna 10cm
Odpovedať
@majkoj neviem uz, ci to bol quickstep, gerflor alebo thermofix, ale priamo v pokynoch k lepenym vynilovym dielcom bola uvedena max teplota povrchu 28°C
Odpovedať
Aj ja mam otazku na uzivatelov. Nie su hlucne tie cerpadla.niekto mi to hovoril ale pride mi to ako blbost.dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@matkinamamina Neda mi sa nezapojit. Je znakom pohody posedenie pri blciacom krbe, kachlovej peci s prijemnym salavym teplom alebo pri vrtuli tepelneho cerpadla alebo vrciacej elektrocentrale? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko nie, znakom pohody je prist domov a mat teplo bez pohutia prstu a tych 4-5k€ investovat rozumnejsie :)
Odpovedať
Profilova fotka
Primárne vykurujem TČ, máme aj krb, je to príjemné, ale zapaľujem ho tak 5x za rok... Akýkoľvek ďalší zdroj je skôr len záložný.
Odpovedať
@majkoj Perfektne napísané ... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj subjektívny názor.. pre niekoho to môže byť absolútne prirodzená činnosť a keďže sa tu bavíme o sekundárnom zdroji tepla, tak prečo nie... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Nesuhlasim. Sam to mam doma a ten pocit za tie prachy stoji. Prist domov a zakurit v krbe, naliat si vina a len tak cumiet do ohna. A vidiet ako sa moja manzelka skvari pri krbe lebo jednoducho jej to robi dobre....
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko vsak nazor mozeme mat kazdy iny :) Ja to mam tiez doma a dalsi krat by som to doma nemal :)
Odpovedať
Profilova fotka
@atrac3 vsak ano je to moj subjektivny nazor. Za krb a komin som dal nejak spominanych 4-5k€ a za 5 rokov som ho zapalil mozno 50x. Pridem domov z roboty a doma je teplo. Nebudem predsa otvarat okna aby som mohol zapalit krb :). A to nehovorim, o tom, ze s krbom mozes zabudnut na nejaky BD test tesnosti domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Blower-door test pri spravne zvolenom spotrebici s privodom vzduchu z exterieru a pri spravnom komine nie je problem. Napriklad Schiedel KINGFIRE s ABSOLUTom s sachtou. ;-) http://bit.ly/schiedel_kingfire
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko nuz take tvrdenia som pocul uz vela krat a potom kuknem na ovladanie a popri nom diera ako svet :). BD super a zistim, ze pri teste bola super tesna vlozka prelepena paskou :)
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko a teraz pozeram, ze len ta vlozka stoji skoro 5k :-D, takze sme zrazu na 7k€. Dakujem neprosim :)
Odpovedať
@majkoj je to tak s tym krbom ako pises. Moj dom je v rustikalnom style cize krb jednoznacne musel byt. Ale nieje nic lepsie ako prist utahany z roboty a mat vykureny dom podlahou:) Krb taktiez 20x do roka pre krasu ohna.
Odpovedať
@majkoj @gkrivanek tak asi fakt sa vykasleme na piecku ci kachle. Mame obvodove mury 30cm, zateplenie pojde este 20cm, strecha bude tusim 40cm a podlaha 15cm, tak snad to bude fajn. A pre atmosferu asi kupime biokrb do steny a tych par krat do roka pri nejakej prilezitosti zapneme ten ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Videl si co je za tou dierou? Ako funguje ovladanie? Ake je to tesne a vymyslene? Nevidel :-) Ale hned sudis a vies, ze nevyhovie....
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ver mi, ze rozobrat to tesne ovladanie dava zabrat ... Je to foto bez pripojenia na privod vzduchu a odvod spalin ... Ta tycka s dvoma skrutkami sa toci v tej podlozke.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko nie ja som nesudil, ja som rekapituloval KONKRETNE skusenosti, moje skusenosti. To co je na obrazku je definitivne lepsie ako som videl inde, ale vobec nic to neznamena, kedze nevidim ako je urobene tesnenie. Na pokaslany BD test staci ak tam ziadne nie je, najdes tu BD testy, ktore boli naprd koli OSB doske.. Ale predpokladajme, ze by to tesne bolo, cena 5000 a vykon 7kW, nie je nic co by som si druhy krat dal do baraku :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Aha, cize si nesudil nasu dieru pri ovladani ale si rekapituloval svoje skusenosti. Este ze tak. Lebo to tak vyznelo, ze samu dieru mame my... Odfotim ti tesnenie, nech vies posudit kvalitu? Malo vykonu za telo penezi? Alebo velky vykon do NED alebo PD? Lebo to maximalny a minimalny zavisi od dalsich veci ...
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko ano moje skusenosti pri vybere, kde som zlyhal. Bolo mi slubene, ze vlozka je tesna a realitu som samozrejme zistil, az ked som mal vlozku doma a rozobral ju . Potom som pozeral inych vyrobcov a vsetko na jedno kopyto. Cena je na to co ja potrebujem uplne mimo. To nic nevravi o tom, ci cena odpoveda kvalite. Tiez mam 7kW vlozku, oficialne 2-10kW, je to do mojeho baraku prilis vela. Ak by som mal brat tie romanticke predstavy, tak chcem velku vlozku s velkym sklom. Lenze velka vlozka, nebude horiet na 2kW. A 2kW vlozka nebude mat velke sklo. Cize moje rozhodnutie dat krb povazujem za hlupost. PS: To tesnenie by som uz len zo zvedavosti chcel vidiet :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?