Elektrokotol v praxi

Rozhodol som sa pre vykurovanie noveho dom elektrokotlom.Ma niekto skusenosti? Chcel by som to mat napojene na podlahove kurenie a uzitkovu vodu. Vsade citam ze na TUV treba pridavnu nadrz. Je to podmienka na vsetky ci sa da fungovat aj bez toho? Potrebujem poradit od ludi co to maju namontovane a nie od ludi co budu pisat ze kurenie elektrinou je drahe.
Odpovedať
Nie je to najlacnejšie kúrenie, ale pri dobre zateplenom dome to nie je nič, čo by ťa zruinovalo. A čo sa teplej vody týka, záleží od toho, ako si náročný na teplú vodu. Ak len tak bežne, stačí ti elektrický bojler s 2,5 kW špirálou. Ak náročnejší, kúpiš zásobník ktorý má hada a ohrievaš rýchlejšie vodou z kúrenia. Tú však pod kotlom treba rozdeliť na dva okruhy - jeden s nižšou teplotou pre podlahovku a druhý s ostrou vodou pre teplú vodu...
Odpovedať
My mame pred podlahovkovym okruhom termostaticku hlavicu nastavenu na 35 stupnov. Normalne TUV zohrievam na 45 stupnov. Kotol ma automaticku dezinfekciu - obcas taha teplotu na 85 stupnov a viac. Okrem toho mam aj radiatory, kam ide tiez 45. Mam tiez 200litrovu nadrz na kumulaciu, kedze mame dve tarify a samozrejme kotol je vypnuty medzi 20:30 a 21:30 a 22:30 a 23:30, vtedy by sa nedalo osprchovat. Nadrz mam boiler TATRAMAT, ktory ale nie je v zastrcke - tecie do neho tepla voda z elektrokotla - sluzi vlastne iba ako zasobnik. Za cely dom 225m platim 200 EUR mesacne, co je uplne v pohode, ked si predstavim, ze v byte 76m sme tiez platili 230 EUR energie + 50 EUR fond oprav. Sme piati. Rozmyslam ale o tepelnom cerpadle, aj ked tam sa da usetrit tak cca 100 EUR mesacne. Normalne cerpadlo do nasho domu stoji komplet 8000 - 12000 EUR. Cize navratnost je niekde medzi 7-10 rokov. A potom mozes kupit opat nove cerpadlo. Je to ako predplatenie si elektriny dopredu, ostane iba ekologicky pocit, aj ten je otazny.
Odpovedať
@gabriel1982 mám kotol , no i nezávislý bojler , výhoda je že môžeš regulovať teplotu vody na kúrenie podľa okamžitej straty,ak je -20 st kúri 6kW výkonom, no ak je +10 kúri len 1kW, v bojleri je stále voda +- s rovnakou teplotou ,len koľko vydržím asi 42 st na ruky, nikdy sa tak neobaríš, vyhrieva podľa odberu,nepotrebuješ tak nič naviac, ak sa môže ohrievať voda v bojleri nonstop alebo v DD5 20hod , môže mať malú nádobu a špirála vyšší výkon aby vodu rýchlejšie vyhriala, mne stačí i 50l bojler a 2 kW špirála, pri malej nádobe nemusíš riešiť ochranu pred baktériou , voda sa rýchlejšie vymieňa.
Odpovedať
@pier prečo sa nemôžeš sprchovať v čase ked je bojler na 1 hod vypnutý??? ved nato slúži zásoba teplej vody, ináč by si mohol mať priamoohrev i na teplú vodu, @blacksr má dobre zaizolovaný dom a vykuruje len 200l bojlerom 2kW , má tak zásobu teplej vody i na vykurovanie,ked nemôže vykurovať počas 1 hod
Odpovedať
Nemam technycku miestnost iba spajzik. Preto som dufal ze sa zaobidem bez nadrze, alebo bojlera a budem mat vsetko napojene na elektrokotol ako mam teraz na plynovy prietokovi kotol. Chapem ze mat bojler v ktorom sa nahreje voda pocas lacnej elektriny je vyhoda, ale neviem ci najdem priestor. Vie mi niekto poradit typ kotla?
Odpovedať
@duzu Myslel som to tak, ze keby nemal zasobnik teplej vody, iba priamoohrev tak v case vysokej tarify by to bol problem - sprchovanie 3 zien v domacnosti, ako je to u mna.
Odpovedať
@gabriel1982 ak ste i 4 musí stačiť malý 80l bojler má len meter na výšku a 50cm priemer valca, sú i na ležato, špirálu môžeš vymeniť podľa toho aký máš hl. istič i trojfázovú aby sa rýclejšie ohriala voda, veľká zásoba teplej vody zbytočne chladne ked sa nepoužíva stále.ak by si chcel rýchloohrev priamo na teplú vodu musel by si mať veľký hl. istič
Odpovedať
@pier to sa musia všetci sprchovať práve v ten čas 1 hod ked sa môže počas 20 hod?
Odpovedať
@duzu mne to nehovor, ale skus diskutovat o tom s dcerami v pubertalnom veku :-)
Odpovedať
@gabriel1982 Máš plyn a chceš kúriť elektrinou...?
Odpovedať
@dedo758 Plyn mam v byte a elektrinu v dome. Nieje ina moznost.
Odpovedať
Aha, lebo zo zadania mi to nebolo úplne jasné... :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?