Dymovod v komíne

Čauko. Tuho rozmýšľam nad tým, že by som si komín vyvložkoval prostredníctvom čiernych dymovodových rúr. Dôvodom je najmä cena - o polovicu lacnejšia (252€ namiesto 457€). Navyše - osobne určite viac verím 2mm hrubej rúre, ako 0,6mm nerezovej rúre. Nemáte to náhodou niekto tak? Jediná nevýhoda, ktorá ma napadá, je tá, že zrejme bude trvať o čosi dlhšie, kým sa taký komín zahreje na prevádzkovú teplotu, ako v prípade nereze. Ale s tým asi dokážem žiť. No a potom už asi nič iné ne? Ide o starý komín - azbestová rúra aspoň dvestovka, takže do nej môžem pichnuť čo chcem, výduch mám z kotla 140ku, takže to mi tam s prehľadom vojde. Jednolivé rúry by som pospájal asi texami (s predvrtanim 3mm vrtakom), tmeliť to neplánujem, predpokladám, že ani netreba, nie je to výfuk. Revíziu mi tiež netreba (a nemusíme to rozoberať). Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko. Tuho rozmýšľam nad tým, že by som si komín…
@arcticcode ja nie som špecialista na komíny, ale som poučený. Istotne je 0,6mm nerezová rúra ako dymovod lepšia, než akékoľvek železo. Prncipiálne dymové splodiny obsahujú veľa vodnej pary, ktorá v spojení s teplotou pôsobí na komín extrémne korozívne. Navyše nerezová vložka odoláva oveľa vyšším teplotám splodín, ako obyčajná oceľová. Pri požiari komínových sadzí nerez isto neprehorí, čo sa o železe povedať nedá.. To je informácia, ktorú som dostal od kominára, nie je z mojej hlavy. Navyše, nerezová rúra bude nerezovou aj o 30r, ale vieš čo zostane z plechovej vložky po tridsiatich rokoch? Nevidel si nikdy kotlinu na zabíjačku s prepálenou a prehrdzavenou rúrou? A videl si niekedy prehrdzavenú nerezovú rúru? Ak chceš, môžeš sa prísť pozrieť ku mne, mám oboje. Tým chcem povedať, že osobne by som sa netešil z ušetrených 200€ po zvážení benefitov nerezu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@arcticcode ja nie som špecialista na komíny, ale…
@zicher Ďakujem za námet na rozjímanie... Jasné, že prežratú kotlinu som videl, rozdiel je ale ten, že to sú tie tenkostenné želiezka, kdežto to čierne dymovody sú 2mm. Dosť pochybujem, že by 2mm železa za pár rokov prehrdzavelo. Ale rozhodne máš pravdu, musím sa nad tým zamyslieť. Prípadne pozrieť v polsku aké sú možnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode ak budes tam palit polomokre drevo ako 80% slovenska, pouzi 1mm nerez. Pri dymovodoch neziskas potrebne komponenty (strieska, vymetacie dvierka) a decht & agresivne kyseliny ti tu ocelovu ruru za par rokov rozozeru. Pouziva sa to len pri americkych kominoch pri objektoch, kde nie je problem rozobrat, skontrolovat a vymenit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@arcticcode ak budes tam palit polomokre drevo ak…
@mgx Keby len polomokre drevo... :D Lenže kde to splašiť? Však jasne, že som tu mal aj kominara. Komín má od spodku (od dna komína) po vrch rúry na streche 5,5 metra. Srandista mi nacenil na 1550€. Minulý rok v novembri ešte v starom dome, kde som predtým býval, mi boli kominári robiť komín 11 metrov za 1600€. Takže odtiaľ potiaľ. Dal by som 1mm nerez, len kde to zohnať, aby som nemusel predať obličku No a s tými komponentmi máš pravdu. Tčko existuje aj rovná polmetrová rúra s otvorom. Jediné, čo by som musel "domyslieť", by teda bola čapica
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?