Dostavať komín alebo postaviť nový?

Dobrý večer,chcem sa opýtať čo je lepšie.Kúpili sme starší dom kde bola menená strecha a pri výmene pôvodný majitelia zbúrali do polovice komín aby bol celý pod strechou ,lebo neplanovali ho už používať.Chceli by sme ho obnoviť.Ale nevieme čo by bolo lepšie či otvoriť strechu a dostávať ho ,alebo dať spraviť úplne nový na fasádu. ďakujem za rady.
Odpovedať
@kofilka33 Takto z jedného príspevku ti nikto nevie zodpovedne povedať, čo je lepšie. To musí najprv niekto vidieť a posúdiť, či je vôbec možné komín predĺžiť - dostavať.
Odpovedať
@kofilka33 pre komín je vždy lepšie ak je v strede domu ako na fasáde kde rýchlo chladne a dechtuje
Odpovedať
Profilova fotka
@kofilka33 Ahoj.Ekonomickejšie je dostávať pôvodný komín keďže tam treba len dorobiť menšiu časť komína.Treba však posúdiť stav spodnej časti komína.A hlavná vec je načo chcete ten komín využívať (kozub,kotol).Možno nový na tej fasáde je pre vás nevhodný.
Odpovedať
Profilova fotka
@kofilka33 dostavanie komina so sebou prinasa , v zavislosti od priemeru, problemy. Aktualne musi byt kominove teleso viacvrstvove, s vnutornou vlozkou tepelne a dilatacne oddelenou od kominoveho plasta. Teda take dostavanie so sebou prinasa potrebu frezovania a vlozkovania, teda zvysene naklady. Ak si zratate vsetky tieto naklady a potreby, tak sa vam viac oplati komin zrealizovat na fasade. Ak vam take umoznuje pozicia spotrebica.
Odpovedať
Profilova fotka
@kofilka33 takto to asi nikto nebude vediet posudit, ked to clovek nevidi, tazko sa k takemu niecomu vobec vyjadrit.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko kedze "musi" byt viacvrstvovy, ja ked kurim do klasickeho z tehal, bez vlozky, tak za mnou niekto pride a napari mi pokutu, alebo ako to je?
Odpovedať
Profilova fotka
@koloman55 Pokial stale pouzivate jednovrstvove kominove teleso, tak tak mozete cinit do momentu*, kedy zmenite typ paliva, vymenite spotrebic alebo v komine nebudete kurit viac ako 2 roky. Na takych ako ste vy Vyhlaska 401/2007 svojim znenim myslela, zial nie spravne. Spoločné, prechodné a záverečné ustanovenia § 25 (1) Komín alebo dymovod vyhotovený a prevádzkovaný podľa doterajších predpisov sa považuje za komín alebo dymovod podľa tejto vyhlášky; tým nie sú dotknuté ustanovenia odsekov 1 a 3 až 6. Iny pribeh to bude, ak dojde k poziaru a mate poistenu stavbu. Vtedy poistovna spochybni spravne pouzivanie, starostlivost a uvedie nevyhovujucu konstrukciu komina. Vysetrovatel pricin poziaru stanovi ako pricinu komin, ktoreho ste najitelom a vasou povinnostou bolo sa on zodpovedajuco starat. Ak zhori len vas dom, ok, vasa skoda. Ak vsak poskodite okolite stavby, tak susedia si budu vymahat nahradu skod od vas. Vy mate ovela vacsiu sancu poskodit susedov ako ten, co ma viacvrstvovy komin s vyrazne vyssou odolnostou pri vyhoreni sadzi - samozrejme ak boli dodrzane podmienky podla Deklaracie o vlastnostiach vyrobcom kominoveho systemu. *§ 14 Všeobecné požiadavky na výstavbu komína a dymovodu (1) Navrhovaný nový komín a dymovod, rekonštruovaný komín a dymovod a stavebné úpravy na komíne a dymovode pred výmenou spotrebiča na tuhé palivo, spotrebiča na kvapalné palivo alebo spotrebiča na plynné palivo za spotrebič s iným výkonom a pred zmenou druhu paliva musia byť vyhotovené podľa technickej normy,22) tejto vyhlášky alebo podľa schválenej dokumentácie stavieb.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko tak ja drevom nekurim vobec, len som bol zvedavy, ako to vlastne je
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?