Čo toto vytekä zpod paluboviek v podkrovi?

Idem si po radu, prosim o komenty len od tych, ktori v tom maju jasno, lebo sa uz s tym stretli. Nie domnienky. Zacala som malovat stare steny na schodisku čo vedie do podkrovia. Schodisko je obtocene okolo komina, kde dolu je krb a 20 rokov sme v krbe robili ohnik, no v 2017 ho kominar zle vymietol a chytili sa sadze a zacalo v komine horiet, babka 65r vyskocila na sedlovu strechu a kym dosli poziarnici, uhasila to vodou. Potom sa dala do komina nova vlozka z nerezu (bola dovtedy tusim azbestova) ale uz sme potom kurili v krbe malo a od 2017 vobec. A ako stetcom malujem popod drevene palubovky, na stetec sa mi zo škáry pri stene naberá akasi cierna (neviemčo). Teraz lepsie pozeram ze ono to cierne vidno na tom palubovkovom strope nad schodiskom vsade, v kazdem škáre.. Babka tvrdi ze to nam zateka popri komine.. nad tymto stropom je uz len padlas, ten som kukla, je suchy. Co by ste odporucili, prosim?
Odpovedať
Decht zo starých spalín z komína. Kedysi to v komínoch vypaľovali,lebo to komín zanášalo a upchávalo. Bolo to však dosť riziko.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andynr:

Decht zo starých spalín z komína. Kedysi to v kom…
@andynr Ten decht sa vám vytvoril najskôr preto,keď ste kúrili vlhkým drevom alebo ste plameň škrtili komínovou klapkou( menej horelo,viac dymilo ).Odstrániť to môže byť problém.
Odpovedať

Decht zo starých spalín z komína. Kedysi to v kom…
@andynr no ale ako sa ten decht dostal na cely strop na tie palubovky?
Odpovedať

@andynr Ten decht sa vám vytvoril najskôr preto,…
@andynr a zhodit palubovky a dat nove? Ci ono ten decht je tekuty? Vobec si to neviem predstavit, ako to vypada a akwj je to konzistencie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nitakimuri:

@andynr a zhodit palubovky a dat nove? Ci ono ten…
@nitakimuri Vzniká pri nedokonalom spalovaní. Niečo ako smola. Odstraňuje sa mech.alebo chemicky. V starých komínoch bežná vec. V prvom rade vyčistiť komín,zavolaj si dobrého kominára. Nech ťa nenapadne to vypaľovať.
Odpovedať
Ja by som povedala, ze je tam 200 rocny prach nausadzany a este aj plesne. Ja by som to dala dole a pozrela co za poklady sa za tym obkladom skryvaju.
Odpovedať

@andynr no ale ako sa ten decht dostal na cely st…
@nitakimuri To netuším,predpokladám cez praskliny v starom komíne. Dole obklad a treba nájsť miesto odkiaľ to uniká a potom vyčistiť. Ako si napísal, babka hasila požiar sadzí vodou, a to je to najhoršie,to sa nesmie. Pri horiacich sadzách vzniká teplota niekoľko 100 st. Hasením vodou praskne komín.teleso. Kedysi dávno,keď sme kúrili v rod.dome,tak sa nám to tiež chytilo horieť. Kominár to nehasil,nechal to vyhorieť. Takže mám s tým osobnú skúsenosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

Ja by som povedala, ze je tam 200 rocny prach nau…
@zita19 v 30 rocnom dome 200 rocny prach, hej? 🙆🏻‍♀️😅👍🏽
Odpovedať

@nitakimuri To netuším,predpokladám cez prasklin…
@andynr moze byt, len sme sa vtedy zlakli ze nam roztrhne komin a zhori cely dom, tak co bolo po ruke (voda) tym babka hasila. Nemame na padlasi pláž, tj ani tonu piesku. Komin BOL po tom vycisteny a vyvlozkovany nerezom, od 2017 je ZAPLOMBOVANY A ANI RAZ NEPOUZITY. Cize skoro 9 rokov sa v nom nekurilo, netusim odkedy to cierne je pod palubovkami. Som zena inak. Kto vymiena podbitie palubovkami, prosim? Koho mam hladat na googli??? Ked sa daju dole, to mi znici celu tu novu malovku? Lebo uz su tam 4 vrstvy naterov, dalsia malovka by uz opadala a je tam vysokansky strop na blbo tocitom schodisku, velmi tazko sa tam maluje, nie to este stierka. Ked by som to nechala tak ten decht ci co to je, potom co? Lebo dost mozne ze je to tam od toho 2017. Vdaka za rady
Odpovedať

@andynr moze byt, len sme sa vtedy zlakli ze nam …
@nitakimuri Skúsim poradiť. Určite by som nechcel mať priestor o kt.neviem v akom presne stave je. Skús mi opísať tú čiernu hmotu,akej konzistencie to je. Ak to steká,ako si naznačila,tak to zrejme " 200r."prach nebude.. Kus odlúpni,ovoňaj( decht smrdí ). Detail foto pošli. Ak je to decht,resp.nejaká zmes starých sadzí,spalín,usadenín z komína a dechtu,tak na maľovku neber ohľad. Musí to ísť preč,je to horľavé. Ľudia často tieto veci podceňujú,napr.aj obyčajný suchý prach z pilín je výbušná zmes,suché piliny z dubu v stolár.prevádzkach sú napr.karcinog. Sám som to netušil,kým mi to inšp.neozrejmila a nechodila na kontr.1x rok ako rizik.prev.2.st. Takže,pozri vzorku,ovoňaj,opíš mi konzistenciu a foto pošli.
Odpovedať

@zita19 v 30 rocnom dome 200 rocny prach, hej? 🙆🏻…
@nitakimuri jezkovi oci!!!! Ty si nepochopila tu hyperbolu? Ci ti vyoperovali zmysel pre humor? Tak je to 30 rocny prach a 30 rocne plesne...
Odpovedať

@nitakimuri Skúsim poradiť. Určite by som nechce…
@andynr opatrim dieta, vezmem reber, vyleziem tam a zistim. Tiect to netieklo len ked som stwtcom o to zavadila tak na stetci sa mi to usadilo a urobilo 3 male cmuhy na malovke, velke ako pol malíčka
Odpovedať

@andynr opatrim dieta, vezmem reber, vyleziem tam…
@nitakimuri Máš prístup do priestoru nad obkladom? Alebo je to komplet zadebnené? Ešte 1vec ma napadla,keď to nechceš celé rozoberať. Existujú také mikrokamery,kt.slúžia presne na sondáž nepristupných dutín/ priestorov. Majú to automechanici,vodári. Na konci to má svetlo a celkom kvalit.kameru,tak to presonduj a zisti,čo tam vlastne je.
Odpovedať

@andynr a zhodit palubovky a dat nove? Ci ono ten…
@nitakimuri zober tu kvapku zo 4 fotky. mozno je to smola. do smoly sa lepili drevene parkety, tak mozno to niekto hodil aj hore, podla hesla "ako na zemi, tak aj na nebi" :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@nitakimuri zober tu kvapku zo 4 fotky. mozno je …
@rapidek ako ja neznala rozoznam ci je to smola ci decht ci plesen, prosim?
Odpovedať

@rapidek ako ja neznala rozoznam ci je to smola c…
@nitakimuri na prst, alebo odlúpnuť a povoňať.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@nitakimuri zober tu kvapku zo 4 fotky. mozno je …
@rapidek Smola by nestekala,to by muselo svietiť priame slnko,aj tak by len zmäkla.
Odpovedať

@rapidek Smola by nestekala,to by muselo svietiť…
@andynr tak som vyskocila na reber a suchym stetcom som pobrlala v tych ciernych strbinach a teda fuj, je to 30 rocna spina a prach z padlasa (chvalabohu!) Teda ked som doobeda malovala stenu, tak vtedy som do toho zavadila mokrym stetcom a ta spina sa mi na stetec nalepila a rozgechlila po stene, preto som sa zlakla, ze je to asi daco tekute. Takze som sa ukludnila tetaz lebo to vypadava ako klasicka spina s prachom
Odpovedať

@nitakimuri jezkovi oci!!!! Ty si nepochopila tu …
@zita19 Zitka, ste vyhercom tejto diskusie! 😃 je to naozaj 30 rocna spina a prach z padlasa (nastastie)! Len ma udivilo, ze je to cierne.
Odpovedať

@andynr tak som vyskocila na reber a suchym stetc…
@nitakimuri Dobrá správa👍
Odpovedať

@zita19 Zitka, ste vyhercom tejto diskusie! 😃 je …
@nitakimuri najprirodzenejsie priciny su tie spravne. Chlapcom prach nenapadne, vsak oni ho nevidia... (nikde)
Odpovedať

@nitakimuri najprirodzenejsie priciny su tie spra…
@zita19 😄😄😄👍🏽👍🏽👍🏽
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?