Žumpa a kolaudácia

Zdravím, práve riešime kúpu žumpy, v plánoch máme napísané, že žumpa má mať 16 m3. Nám sa to zdá byť ale veľa chceli by sme menšiu, v dome bude byvať 4 člena rodina ….no otázka znie či bude potom problém pri kolaudácii keď tam nebude tá 16 m3. Za odpoveď vopred ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
16m3 je pre 4 člennú rodinu akurát. My máme 8 m3 a banujeme. Vyvážať musíme 2 x mesačne čo je 2 x 45 eur. Čiže vývoz nás vyjde 90 eur mesačne. Kebyže máme 16m 3 vyvezieme len raz za 45 eur. Nevymýšľajte s menšou žumpou. Jedine ak je v blízkej budúcnosti plánovaná kanalizácia a žumpu budete mať len dočasne. U nás kanalizácia nehrozí .
Odpovedať
Profilova fotka
A priamo k otázke, ak dáte menšiu , pri kolaudácii to je jedno . Vaša vec akú veľkú dáte žumpu. Vám to nebude jedno , ak budete musieť častejšie za vývoz platiť.
Odpovedať
@kuratko22222 to by vam akoze vyviezli 16 kubikov naraz?
Odpovedať
@veronika3210 @kuratko22222 treba vediet kolko dokaze auto ktore u vas vozi vyviezt a dat podla toho. 16 m3 moze byt tiez nanic ked auta zvycajne zvladnu 10-12 m3. Kazdy mesiac tam budu 4-6 m3 odpadu, ktory vam nikto nevyvezie.
Odpovedať
@sousedekovci89 za predpokladu ze budes zakazdym cakat kym sa uplne naplni....ja mam 16, auto berie 11 a tych 5 mam rezervu 😉
Odpovedať
@cukrik25 az sa ti raz naplni uz ju mat nebudes. Lebo tych 5 ti potom nikto nevyvezie.
Odpovedať
@sousedekovci89 este raz....za predpokladu ze ju naplnis....co si myslis ze mi brani auto zavolat pri 11m3?
Odpovedať
Profilova fotka
@cukrik25 Neviem či 16m3 úplne. Do dediny jazdia štyria s fekálnym autom. Viem, že ten náš vyvezie naraz 12m 3. A už som videla aj s väčším autom, ale neviem. Ale 8 m 3 je podla mňa malá žumpa.🤷‍♀️ Asi fakt treba pozisťovať aké velké fekálne auto jazdí a kolko vie vytiahnuť na jeden raz .
Odpovedať
Profilova fotka
A nerozmýšlali ste nad ČOV ? Lebo pri dnešných cenách za vývoz žumpy sa už ČOV oplatí riešiť.
Odpovedať
@kuratko22222 práveže kanalizácia v budúcnosti určite bude len nevieme kedy
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika3210 Haha. Sory . My sme v Kostolišti. Keď sme kupovali pozemok realiťáčka … stačí malá žumpa, za 20 cku vám to vyvezú , aj tak za rok kanalizácia bude. Až ked sme začali stavať a trochu spoznali okolitých susedov , čo tam bývajú sa nám otvorili oči. Že kanalizácia za rok? Bývame tu 5 rokov a furt nic. To povedal sused keď sme sa sťahovali a odvtedy tam už my sme 4 roky. Takže sused teraz už 9 rokov. Najprv stál vývoz 35 eur. Teraz lebo aj fekál musí natankovat naftu a vraj na čističke zvýšili poplatky .. jeden vývoz 45 eur. A kanalizácia v nedohladne. Si zistite aspoň či už je projekt na tú vašu a pod. , alebo tiež len sluby a nič z toho .
Odpovedať
pre 4 clennu rodinu by mala postacovat 12m3 v pohode. zalezi ake auta vam chodia vyvazat zumpy, lebo neviem, s viac ako 12- kou som sa nestretol, ze by vedeli vytiahnut
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Prečítajte si tento článok. O spotrebe vody na 4 osoby na deň a odporučanie na veľkosť žumpy. My máme napr.v dome vaňu . Ale väčšinou sa sprchujeme. Vaňu si doprajem výnimočne, lebo by sme nestíhali tú žumpu vyvážať. https://www.plastovenadrze.sk/info/bl... Myslím, že ideal je tá 12 m3. Lebo viac asi fekál naraz nevyvezie.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.sk/forum/kana... Už sa tu o tom aj diskutovalo
Odpovedať
@veronika3210 nám na stavebnom povedali tak, že väčšiu žumpu ako máme v projekte môžeme dať, ale menšiu nie. Máme 12m3 a stačí. Aj tak nik v okolí nemá auto väčšie ako 10m3. Takto nám to uplne postačuje. @kuratko22222 my platíme za 10m3 90 eur....Mesto síce má čističku, ale nemá fekálny voz. Takže vozia len súkromníci...Vývoz, čo má na stránke oficiálne mesto ako odporúčanie, stál pred tromi rokmi za 10m3 180 eur bez DPH. Nonsens...Takže platiť 45 eur by bol pre nás hotový luxus...
Odpovedať
Profilova fotka
@vreckovka2 Sa čudujem, že vám na stavebnom tak povedali. Pri kolaudácii baba kukla kde máme žumpu. Na rozmery sa nepýtala a keby aj , vonku je len hrdlo žumpy, žumpa je v zemi. ´pochybujem, že pri kolaudácii niekto meria objem žumpy metrom🤷‍♀️ Ale naSK už je snáď všetko možné.🙈 Kostolište je 2 km od Malaciek. V Malackách je čistička. Tak 45 eur , lebo fekál to nemá ďaleko do čističky. Viem , že inde sa platí aj viac . Ale aj tak je to strašne , že rok 2022 a ešte stále nie je celé slovensko s kanalizáciou.
Odpovedať
@kuratko22222 dávali sme certifikát k žumpe a ešte nejaký papier ďalší, kde bol uvedený objem. Takže videli, koľko má. Jasné, že nepremeriavali. Možno by to neriešili, netuším. My sme zisťovali len pre istotu. My máme čističku priamo v meste, takže tiež to nemá ďaleko... U nás kanalizácia ani nebude. Ale tak ok, čert ber. Ale že ani vlastné auto nemá mesto, keď vie, že je tu kopec domov bez kanalizácie. To mi hlava neberie...
Odpovedať
Profilova fotka
@vreckovka2 Certifikát sme ku kolaudácii dávali aj my. Máme plastovú žumpu. Ale objem nekontrolovala. Tak som to myslela.
Odpovedať
@cukrik25 no ten 1 m3 ti tam znova ostane (pri napr. 10m3 aute). Tak ako co ti brani pri zumpe 12m3 zavolat auto ked tam mas uz 9?
Odpovedať
@sousedekovci89 vysvetlim to do tretice pre teba a uz posledny krat.... Mam 16tku zumpu, auto chodi 11tka Vravis ze mi ostane vzdy 5kubikov, ja vravim ze nie vzdy lebo si to ustrazim a volam uz pri naplneni 11tych kubikov, ostane tam vzdy nieco, to je jasne, do sucha to nevie vytiahnut... Mozes sa pýtat ze naco potom 16tka? Napr mam volnejsiu ruku pri dohadovani terminu a nemusim sa strachovat ze bude zumpa pretekať kym pride cuc....uz sa mi stalo ze zumpar mal havarku a mal auto mimo prevadzky mesiac...nejak ma to netankovalo ... Za dalsie cena oproti 10kubikovej bola o smiesnych 200E vyssia...ani som nerozmyslal... naplnim na 16, vytiahne 11, ostane 5.... naplnim na 12, vytiahne 11, ostane 1... naplnim na 13, vytiahne 11, ostane 2... "Tak ako co ti brani pri zumpe 12m3 zavolat auto ked tam mas uz 9?" - no napriklad to, ze keby pride 11tka tak mu tam ostane miesto na dalsie dva kubiky, ale platil by som rovnako Kto chce pochopit pochopi, kto nechce, nepochopi
Odpovedať
Myslím, že auto vyvezie najviac 7 alebo 10 m3 …takže aj preto sa mi 16 m3 zdá veľa
Odpovedať
A hlavne aj to že ta kanalizácia tam bude na 100% mám to aj potvrdené od obecného úradu
Odpovedať
Nám hlavne ide o tu kolaudáciu či by nám to prešlo
Odpovedať
Profilova fotka
A co tak ist na urad sa popytat, ci by bola mozna zmena pred kolaudaciou, ved to by malo byt to najmenej
Odpovedať
@veronika3210 ako nechcem tu navádzať na nejaké nekalé praktiky, ale myslím si, že pri kolaudácií je skutočná veľkosť žumpy prakticky neoveriteľná. Nám úradník pozrel na miesto, kde je poklop a povedal ok. Ak by to bol v skutočnosti len poklop hodený v hline a žiadna žumpa by neexistovala, ani by si to nevšimol..
Odpovedať
@lrdk a nežiadajú od toho nejaké certifikáty kde to je napísané ? Absolútne sa v tom nevyznám
Odpovedať
@lrdk to sa takto v dnesnej dobe riesi? skontrolovat volnym okom a zhodnotit situaciu to akoze staci? tak to sa mi vobec nepaci.
Odpovedať
@veronika3210 áno, ale tých zoženieš koľko ti len srdce ráči 😄 @valzem tak samozrejme nemôžeme generalizovať. Môžem hovoriť len z jednorazovej osobnej skúsenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@lrdk presne takto kolaudoval moj otec pred 30 rokmi. Zabudol na zumpu a hodil na travu plechovy poklop z nejakej sachty… pri kolaudacii sa pytali ci ma zumpu a on ze hej tam ten poklop. Ze otvorim? A oni ze nie nie netreba 😄 mal stastie no 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@valzem slušný stavebný úrad žiada nie certifikát ale zápis o skúške tesnosti od stav. dozora.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?