Vyprázdňovanie žumpy

Ahojte Chcem sa opýtať či niekto vie ako ďaleko dosiahne auto ktoré chodí vyprazdnovat zumpu? Neviem kam na pozemku máme osadiť zumpu. Máme pozemok vo svahu zo zlým prístupom. Ak dáme zumpu dole na pozemok od prístupovej cesty bude cca 20 m. Ak ju dáme hore na pozemok tak kvôli spadu bude musieť byť min 3m v zemi a to sa nám zdá dosť veľa. Tak poraďte
Odpovedať
1
2
@subulik to auto má nejaký dosah len-ta hadica .najlepšie máš co najbližšie K prístupovej ceste,veď hádam nechceš aby sa ti ťažké zumparske auto premavalo po dvore A ničila ti pravidelne trávnik A podobne. ..A tých 20metrov tam sa ti dá dostať Z ulice potom bližšie K žumpe?tým autom myslím? Lebo nám čo chodieva tak ta hadica má nejakých 10 metrov cca,tak ale neviem,možno sú aj S dlhšou. ..nám práve kopu kanalizáciu ktorá bude V neviem ktorom storočí spustená, tak na to sa priam teším, lebo stále to sledovať A objednávať žumpa rá má už vážne nebaví. ...
Odpovedať
Profilova fotka
@subulik to sa dá riešiť zabudovaním rúry na vysávanie a koncovkou v plote, žumpa môže byť kdekoľvek.
Odpovedať
@jan45 no to je dobrý nápad veru😊
Odpovedať
Ťažko sa to vysvetľuje aký máme pozemok tak prikladám foto z katastrálnej mapy
Odpovedať
@subulik Auto je limitovane fyzikou... a kvalitou vývevy. Príklad - auto stojace tesne nad žumpou vytiahne maximálne z hĺbky 7,5 metra. Tie najlepšie vývevy možno z 9 metrov , 10 metrov je zatiaľ v praxi nedosiahnuta teória... :-) A vodorovnou dĺžkou klesá sacia schopnosť tiež - čo 10 metrov dĺžkových, to meter výškový menej... Takže radšej k ceste - pri 10 metroch od cesty môže byť dno šachty aj 4 metre hlboko.
Odpovedať
@dedo758 ak ju dáme ale k ceste, tj hore na pozemok. Tak tam máme 6m spád od cesty k pozemku a žumpa bude min 3 m v zemi. To znamená že by ťahali zvysle min zo 7 m.
Odpovedať
Profilova fotka
@subulik máte ideálny pozemok pre koreňovú čov a máte po starosti.
Odpovedať
@jan45 cov sme práve nechceli, vraj je s tym veľa papierovania a zdĺhavé vybavovanie
Odpovedať
Profilova fotka
@subulik stále je to menej ako mesačnmé vyvážanie a platenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Kolko vlastne stoji hovnocuc? to sa hodi do tejto temy ... teda vyprazdnenie zumpy
Odpovedať
Profilova fotka
@dulius zavisi od toho kolko a kam sa vozi, kolega plati ak si dobre pamatam npr okolo 60e za 10m3 zumpu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vo Veličnej zmluvný odvoz 50€, náhodný 150€, Vývoz sa na obci sleduje podľa spotrebovanej vody, info poskytujú vodárne. Vodárne aj zabezpečujú vývoz na svoju čov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dulius @jan45 @majkoj Fuha, to su riadne sumy. Ja platim za 10 m3 (realne je to asi tak 8 m3) jednemu 20 EUR a deruhemu som vcera platila 25 EUR. Bratislava. Idu s tym na cisticku, nevypustaju to kade tade.
Odpovedať
Profilova fotka
@compra no tak to len ak byvas velmi blizko cisticky. Len za cestu totiz beru 1 - 1,5€/km.
Odpovedať
@majkoj Byvam blizko. Tak to asi preto. To ma nenapadlo. Ak niekto byva 30 km od toho, tak to asi naskace ta suma. Pri tychto sumach by som asi fakt robila vsetko preto, aby som sa napojila na kanalizaciu.
Odpovedať
my za 11m3 - co je max auto co maju platime 40 Eur. Je to podla vzdialenosti od cisticky. Tych 11 m3 nam vydrzi tak na 6 - 7 tyzdnov.
Odpovedať
Aj my tak cca ako @mr79 .no ako des.
Odpovedať
Profilova fotka
píšu sem Tí, čo doržujú pravidlá, keby sa všetci pokúsili doržať pravidlá, tak kapacita mestských čov nesačí. Preto treba riešiť lokálne čistenie, stavať malé čov. Som prívrženec koreňových, ale v stiesnených pomeroch je aj strojová lepšia ako zlá žumpa.
Odpovedať
Ja by som to dal jednoznacne dolu k prijazdovej ceste. Tych 20m k buducej zumpe je nic. Inak na kopec nemusis mat tak hlboko v spade. Ak si dobre pamatam ked toto riesila karatka tak sa robila mala predzumpa a hore na kopec to tlacilo cerpadlo.
Odpovedať
@jan45 na COV musis mat pozemok, na strojovu povolenie. Strojou cisticku Ti povolia len ak mas dostatocny tok kde to mozes vypustat, lebo ani polievat by sa s tym nemalo. Alebo presitenu vodu opat do zbernej nadoby a takat fekalom. U nas mala byt kanalyzacia - zbytok obce ma, ale ked sa robila v celej obci a bolo vydane aj stavebne povolenie pre nasu ulicu, tak bohuzial - ulicu vlastni SR, ale spravuju ju statne lesy (lebo asi pred 70 rokmi tu bola zeleznicka na zvoz dreva) a tam sa nepohodol byvaly riaditel statnych lesov s obcou - mal nejake sukromne spory) tak podal odvolanie a vtedy sa to nespravilo . Nakoniec sprvili vsetky siete okrem kanalu. Ver tomu ze by som radsej zaplatil tusim 35 eur / osoba / rok a nemusel sledovat zumpu, za ktoru som vysolil 1500 Eur a rocne cca 320 Eur za vyvoz.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Vy ste uživateľ, ja som projektant a staviteľ. Viem, že s vybavením papierov sú problémy, ale dá sa to. Zákon priamo umožňuje stavať čov pri odlúčených obydliach, chatách, bez vyjadrovačiek. Tým nemyslím, že netreba zistiť podmienky, ale ÚŽP okrem zvláštnych situácií ani nemôže nevydať povolenie. Len žasnem nad idealizmom niektorých funkcionárov, ktorí stále trvajúna tom, že menšie obce budú mať kanalizáciu. Každý občan (dom) by museli prispieť 10-20tis.€, aby mohli postaviť zariadenie, ktoré by im potom pre vysoké náklady vodárne odmietli prevziať do užívania.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Čistička splaškových odpadových vôd systému FANN s využitím modulov IN-DRÄN sa skladá zo špeciálneho septiku, rozdeľovacej drenážnej rúry uloženej na moduloch IN DRÄN a samotných modulov.
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 systémy všetkých čov ( včítane koreňových) sú založené na rovnakom princípe , v aeróbnom alebo anaerobnom prostredí sa rozkladajú organické látky na anorganické. FANN sú anaeróbne, a sú niekoľko násobne drahšie ako koreňové.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ja som akvarista a tiez pouzivame niekedy denitrifikacne (anerobne) filtre, ale tie su extremne narocne na riadenie. V momente, ked bakterie nemaju podmienky nastava ciastocna denitrifikacia a jej produktom je NO2, pre vodne zivocichy je to jed. Nie je taky problem aj pri COV ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj v bežnej čov dochádza k anaeróbnym procesom len pri poruche a živočíchy tam nie sú, vo Fann prebieha tento proces primárne, a produkty odchádzajú do ovzdušia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 máte prosím skúsenosť aj s týmto druhom čističiek FANN, ako som pozerala už tu bola diskusia v roku 2012 a zapojil ste sa len vy a nikto iný.., ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 v čase diskuzie stála táto technológia okolo 3tis.€, čo bolo vysoko nad dostupnými čov u nás. Je to technológia so vsakovaním do podzemia , u nás je platná norma od r. 2008, dá sa dosiahnuť za oveľa nižších níkladov ako je zariadenie z dovozu.
Odpovedať
Tak v Nitrianskom Pravne, okres Prievidza, stojí jedno vytiahnutie žumpy 8m3 80 eur, najnovšie 110 eur, kedže vraj čistička v PD je v rekonštrukcii a vozí sa to ďalej. Kedže ťaháme žumpu cca každé dva mesiace, tak tá cena je úplne šialená, už som tu prečítala viac diskusií, ale nikde nikto až takéto vysoké ceny nespomínal. Je tu niekto, kto má ešte takéto skúsenosti?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
má prosím někdo skušenosti s čističkou bio seigner :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@verka114 pokiaľ sa urobí podľa projketu, ktorý zohľadní konkrétne podmienky je to bežná MBČOV so vsakom
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?