Vsakovacia studna vs trativod na TC

Ahojte, mam TC voda - voda a kazdy rok problem s odvadzanim vody do vsakovacej studne. Spodnu vodu mam uz na 2m, studna je 9m hlboka a i napriek tomu nedokaze vsakovat vodu z TC. Kazdy rok musim volat studniara, aby studnu precistil a vzdy z nej vyberie strk a potom studna stiha, ale zas len na max 1r. Nakolko u nas nie je kanalizacia tak mam pri dome vybudovane trativody z betonovych skruzi, cca 4 skruze v hlbke asi 4m a pohravam sa z myslienkov, ze by som vodu z TC pustal do trativodu miesto vsakovacej studne. Jeden trativod mam cca 3m vzdialeny od vsakovacej studne, cize by nebol problem to takto spravit. Akurat neviem ci to nemoze robit problem TC? Kedze vsakovacia hadica nebude ponorena vo vode, ale len napojena na trativod. Este tu je druha moznost a to, ze by som vsakovaciu studnu prepojil napr 160mm rurou na trativod a teda ak sa preplni studna tak by nasledne odvadzala vodu cez tu ruru do trativodu, akurat na co mi je taka studna? Najradsej by som ju zrusil celu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo999 moju odpoveď vnímajte ako debatu, nie je len pre Vás. V princípe by TC voda -voda mali povoľovať len s prečistením použitej vody, to by značne predražilo investíciu, pretože voda je znečistená minimálne, ale na druhej strane do spodných vôd sa dostávajú prvky, ktoré tam nemajú byť. Som proti vsakovacím studniam, ale u Vás je to lepšie riešenie ako vsakovací vrt. Na druhej strane použiť studňu v teréne, kde je hladina spodnej vody -2 m je neznalosť problematiky. Vaše úvahy sú logické a správne, nemáte šancu "ponoriť" Vami vypúšťanú vodu , len vypustiť a na to stačí volná hladina. Ak ju nepúšťate do potoka, je to v poriadku. Nechápem ale, ako sa môže zaniesť "studňa", keď do nej vypúšťate vodu z TC, tam predsa nie sú organické nečistoty aby vytvárali kal.
Odpovedať
@jan45 dakujem za odpoved, cize ak to spravne chapem tak teda mozem hadicu z TC napojit na trativod? Co sa tyka studne, osobne si myslim, ze nebola spravne spravena dostatocna perforacia rury a rychlo sa zanesie. Pri kazdom cisteni sa nevybera zo studne kal, ale len strk a piesok. Co vobec nechapem je, ze po roku sa mi z 9m studne stava 8,2m hlboka studne a 0,8m tvori strk, ktory sa tam nejak dostava. Este som rozmyslal, prehlbit studnu, ale to by znamenalo zuzit 200mm studna na 160mm studnu, inak to proste nejde prehlbit, ale ani to nemam garanciu, ze to bude fungovat 🙏, preto mi teraz pride najjednoduchsie a najlacnejsie to napojit na trativod, ktory to urcite stihat bude. Zijem na zitnom ostrove, v blizkosti cca 20km mame asi 5 strkarni, ziaden potok.😀
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo999 pre mňa studňa je jama priemeru aspoň meter, preto ma prekvapilo, že sa zanáša. Podmienky u Vás poznám, robím po celom Slovensku, v podloží sa voda posúva a otvory , ktorými má odtekať aj prichádza piesok. Ak by ste aj nechali vodu vtekať do vrtu, zdvihne sa hladina, tým stúpne tlak a voda sa stratí. Všade je tam voda, je jedno, kam výtok položíte.
Odpovedať
@jan45 to je pravda, ze u nas je vsade voda. Ono u mna ak si pozriete foto co som prilozil, tak ked sa aj naplni ta 200mm rura a voda preteka tak preteka tolko, ze hladina stupne max po prvu skruz, cize na stastie sa mi na povrch pozemku nedostane a potom ako TC vypne, tak do 5-10min hladina vody opat klesne. Len ma to proste vytaca, ze studna, za ktoru som zaplatil neplni svoj ucel a taktiez sa bojim, ci sa nemoze poskodit TC kedze vytlaca z rury take mnozstvo vody, ci ten tlak nema vplyv aj na TC? Osobne si myslim, ze ak by som to napojil na trativod tak na ten sa viem spolahnut, pretoze sme si ho robili sami, 4 skruze a pod nimi a do okola sme este davali kamen, cize neverim, ze by ho obycajne TC niekedy nsplnilo. Prikladam foto.
Odpovedať
@jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo999 z toho, že sa rúra naplní obavy mať nemusíte, a ani TC sa nepoškodí
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?