Svetlkost kanalizacie

Pripravujem kanalizaciu rodinneho domu a mam dilemu aku svetlost hlavneho potrubia mam zvolit. Na kanalizaciu budu napojene dve kupelne a dve kuchyne (jedny primarne v dome a druhe obcasne vyuzivane v letnej kuchynke) . Uvazoval som o rure s priemerom 160mm ale skuseny vodar ma od toho odhovaral ze vklude staci priemer 110 mm. Kanalizacia po spojeni domu a letnej kuchynky pojde dlzkou asi 20 metrov . Staci teda svetlost 11é alebo zvolit radsej hrubsie potrubie?
Odpovedať
Profilova fotka
Priemerom 110 nie, minimalne 125. Pri zmene zo zvisleho na lezate potrubie v zemi (hlavne z WC) sa zvacsuje dimenzia. Takze minimalne 125, rozdiel ceny je zanedbatelny. Pri rozdiele 160 ku 110 je uz citit cenu. Nezabudat na to, ze pripojka musi byt DN150 (priemer 160 mm).
Odpovedať
Profilova fotka
@sejber samozrejme ze staci aj 110... hlavne dobry spad potrubia... nie velke skoky ale pekne pomalicky v stalom spade... zober si typicku panelakovu stupacku, iste ta ide zvisle ale je na nu aj 10 bytov... rano vsetci naraz wc, kupelka...
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 stupačka nie je ležaté potrubie. @sejber 110tku určite nie. Ak sa dá tak na ležatú DN150 a spádovať 1cm/1bm
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Podomietkové WC majú napojenie na misu 90, potom aj za kolenom ide 90 alebo 110? Každý výrobca to píše inak, akoby boli viaceré verzie. Ak 90/90 a pokračujem do zvislej 110 tou 90, nebude tam problém z priechodnosťou?
Odpovedať
Profilova fotka
@sejber keby sme sa držali normy a ležaté potrubie dali o stupeň vyššie ako zvislé , stačí 100, pretože WC je 90. U nás sa bežne nepoužíva, ale existuje. Predpisy sú stále platné na iné potrubia, ako sa teraz používajú. Keď vidím v projekte 160, viem, že ten človek robí projekty len od stola. Práve veľký priemer je pri malom spáde potenciálny zdroj problémov.
Odpovedať
@henry_sk K podomietkovým systémom väčšinou sú redukcie 110/90 už pribalené http://shop.kingswayplumbing.co.uk/ek... Alebo sú tie kolená rovno redukované. https://im9.cz/sk/iR/importprodukt-or...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?