Sadanie okolia betónovej žumpy

Ahojte. Pred 3 rokmi sme osadili na pozemok zumpu 10kubik 240x200x195+- Za ten čas kým sme minulého roku spravili dlazbu na dvore to nejak extra nesadalo. Výkop bol dosť úzky a tak sa nedala hlina udupat pri zasype. Ako píšem extra nesadla. Teraz za posledné 2 mesiace ako extra lialo sa prepadlo okolie o cca 30cm+- Nie však všade nakoľko 2 strany od plota a suseda boli kopanie dodatočne zas na kanalizačné rúry a tam som to už udupal poriadne a tak to tam sadlo len 5cm+- Problém je v tom ze ako vidíte na fotke tak na jednej strane je uz dlazba a celé okolie je uz upravené a tak sa mi nejako extra nechce všetko rozoberať a zas betonova lebo počítam ze toto ešte sa dat neprestalo. Ako vidno na foto som si dnes myslel ze to len otvorím a zasype a zavriem ale žiaľ miesto kde je osadený o rubnik v suchom betóne je cele vo vzduchu. Pocitam ze cela jeho dĺžka. Neviem co s tým. Co to pracne otvoriť a len nejako pod list betónom a o pár rokov zas upraviť. Len sa bojím ze betónom spravím škrupinu pod ktorou sa bude zase všetko pre padať a zas tam bude ešte horší pristup. Z tej jednej strany by to asi na riedky beton išlo naliať len neviem ci by vôd nestiekla dole do podložia pod dlažbou. Alebo tam spraviť ešte druhy a tretí otvor a naliať aj tade lebo asi to ne pretečie až na koniec. Mam možnosť tam naliať aj špeciálnu penu na tesnenie podzemných veľkokapacitných potrubí ktorá je stabilná v exteriéry. Rozmyslam ci to vôbec ma zmysel a ci to len nezasypat a nechať tak a za 3,4 roky to cele rozobrať a spraviť na stalo. Dosť ma desí aj to možné zatekanie hliny do strku aj keď na posledných foto vidno ze tam geo išla ale teta tým ze to sadlo.... Zial trebalo asi ešte počkať ale tak ideálne sa všetko vždy spraviť nedá a toto je jedna z mála vecí čo sa podcenila. Vďaka vopred za názor
Odpovedať
Nejak nápad? Vďaka
Odpovedať
Fakt nikto?
Odpovedať
@truly neviem čomu sa divite, jasne ze si zemina okolo výkopu sadne. Nakopana zemina ma tak trojnásobný objem. Ked som zasypal výkop okolo zumpy, zem som pridával po vrstvách, priebezne udupaval dreveným hranolom a zalieval vodou, vrch tak isto plus zaboval a aj tak si to sadlo. Mam ju pred garazou, jazdim po nej autom a až teraz po cca troch rokoch idem na mieste výkopu riesit dlažbu. Na vašom mieste by som časť zahonu kde vám to sadá zrušil a do miesta prepadu lial co najviac vody, tá pomáha k usadzovaniu zeminy. No a priebežne to udupavat a pridávať zeminu. Podobne mi sadaju aj vykopy na prípojky, je to normálne.
Odpovedať
@truly poznam... riesil som nieco podobne par rokov dozadu po vydatnej burke, nastastie nie v takom rozsahu. Bolo to 5 rokov po vykopoch a to som este nechal 2 roky sadnut, kym som robil chodniky a terenne upravy. Voda si cestu najde aj o par rokov neskor, je to celkom nevyspytatelne, nemusis si hadzat popol na hlavu, ze si mal pockat... Tam kde sa mi prepadol chodnik s obrubnikmi som ho rozbil/rozobral a urobil nanovo. Prepadnute diery v zemi som zasypaval zeminou, polieval a ubijal a co to slo, no len drevenym hranolom ci tak nejako. Zatial, klop-klop, to drzi.
Odpovedať
@gashtaan no hej len čo s tým co mam doma. Ci to rozobrať a Le. Do sypať Strk lebo hlina prepadne preč a len čakať kým sa to ustáli a až tak za 2,3 roky to opraviť? Lebo ináč neviem fakt
Odpovedať
@truly neviem. Ja som sa to snazil upchat co najskor, v necelych dvoch metroch uz mam strkove podlozie, voda si do neho nasla cestu a vytvorila akysi "skrat", to by sa neustalilo nikdy. Hlavne jedno take miesto sa mi vytvorilo hned pri dome... neviem kade si to naslo cestu, ale ak pod zakladom, tak to by nebolo dobre podcenit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?