Problematická vŕtaná studňa

Ahojte, skúsim poprosiť o radu aj tu. Dávali sme si vŕtať studňu, priemer 12,5 cm, hĺbka 33 metrov. Dom staviame v obci bez vodovodu takže máme vodu iba z tejto studne. Nakoľko sa studňa robila na začiatku stavby dali sme do nej dočasné čerpadlo (lacnejšie) lebo sme tam rovno nechceli dať čerpadlo za 1000 eur aby nám ho niekto neukradol keďže neboli ani ploty, ani len šachta na studňu. Vodu sme podľa pokynov pár dní čerpali kým sa vyčistila, nebol s ňou žiadny problém, po pár dňoch sme dávali vodu na rozbor a výsledky boli ukážkové, že tú vodu môžu piť aj kojenci. Nadšenie, ale opadlo, keďže sa chceme onedlho sťahovať kúpili sme nové čerpadlo, ktoré už by tam malo byť natrvalo a odvtedy nastali problémy. Prvý týždeň iba stále špinavá voda, nie piesočnatá, ale taká kalná, akoby blatová. Nakoľko sa to nelepšilo povedali nám, že sme čerpadlo dali do nesprávnej hĺbky, dali sme ho teda podľa odporučenia, čerpali sme ju opäť podľa pokynov 2 - 3 dni, voda sa naozaj vyčistila, ale problém je v tom, že čistá ide ak je dlhšie pustená, akonáhle ju zastavíme a opäť spustíme opäť ju zakalí. Je jedno či je zastavená 5 minút alebo celý deň, proste pri každom spustení zakalí, ak chvíľu ide opäť sa vyčistí a takto stále dookola. Pýtali sme sa aj tých čo nám ju vŕtali a nikto nám neporadil, vraj ak ju dva dni budeme čerpať vyčistí sa, ale to sa nestalo. Nestretol sa niekto s niečím podobným? Vopred ďakujem.
Odpovedať
@ivanaphk malo pravdepodobne ale spytam sa: mate spatnu klapku nad cerpadlom? mne to robilo problemy, sice ja som mal aj ine... to lacne cerpadlo bolo ake (typ)?
Odpovedať
@ivanaphk čerpacia skúška sa robila? Aké čerpadlo ste dali l/min a predtým aké bolo
Odpovedať
toto nema nic spolocne s cerpacou technikou, ale kvalitou podzemnej vody. tiez som vela cerpal a bola priezracna, a odrazu som napustil vanu a zistil ,ze je "zafarbena" a znovu sa vycistila. S touto otazkou ti asi nik nepomoze, vsetko zavisi od podlozia, ktore neovplyvnis.
Odpovedať
Cerpadlo je ovladane frekvencnym menicom alebo "zapni vypni"?
Odpovedať
ak je čerpadlo moc výkonné alebo ako už bolo vyššie spomínané nemá frekvenčný menič tak ono pri rozbehu trhne a to zvíri všetok nános, piesok v vrte a tým pádom ide stále kalná.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivanaphk Tiež si myslím,že je to o "výkone - cuce" čerpadla a tým pádom rýchlejšom prúdení vody v prítoku a následnom zakalení. Urob skúšku porovnania.Namontuj pôvodné čerpadlo a malo by sa to znovu onedlho ustáliť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@doors454 ja si tiež myslím ze problém môže vyvolávať prudký naraz pri čerpaní výkonným čerpadlom systémom zapni-vypni. Pokiaľ do šachty namontujete frekvenčný menic(elektronika), ten prispôsobí otáčky a výkon momentálne mu odberu vody. Ďalšia vec čo môže spôsobovať zákal je nesprávny, nedostatočný obsyp, ktorý má mať filtračný ucinok. Je tiež možné že vybraným čerpadlom sa vám za niesla spodná časť rury(kalnik) a teraz po zapnutí a plný výkon am rozviri ten kal a naša je do systému.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?