Odvod vody z pozemku - trativod

Ahojte, riešim dilemu s odvodom nie len dažďovej vody. Vysvetlím. Vodu zo sedlovej strechy som chcel po dvoch stranách zviesť spádom za dom do záhrady, kde som chcel urobiť dažďovú záhradu. Zároveň som do tohoto zvodu chcel napojiť aj odvod vody zo žľabu, ktorý som chcel dať pred dom, kde mi bude stekať dažďová voda z ulice, keďže celý pozemok je trochu v spáde. Pred domom chcem dlažbu. Zatiaľ ok. Avšak ma napadlo, že ja budem chcieť pred domom na tej dlažbe aj umývať bicykle, prípadne aj auto. Takže sa tam použije možno nejaký saponát. Ten však nechcem vypustiť do dažďovej záhrady. Máte niekto takúto situáciu, alebo ako by ste to riešili?
Odpovedať
@erik8989 No ja by som to riešil tak, že by som tam neumyval bicykel. Ale osobne si myslim, že keď tam raz do mesiaca umyješ bicykel s 20ml saponatu, tak sa nič take hrozne nestane, ani dažďova zahrada nezahynie
Odpovedať
@erik8989 uvediem príklad. koľko saponátu použiješ na auto? ako často budeš umývať auto? ja sa denne sprchujem studňovou vodou v záhrade pri trávniku.. denne používam šampon.. a celkom rád sa riadne napením.. zatiaľ môj trávnik neutrpel žiadny saponátový šok a pokojne si žije svoj trávnikový život. jasne, že motorový olej mu prospievať nebude, ale pokiaľ sa jedná iba o bežné cestné znečistenie, tak si nemyslím, že to tvojej daždovej záhrade nejako výrazne ublíži..
Odpovedať
Vies o tom, ze v mnohych obciach vo VZN je zakazane umyvat auta saponatom. Teda mnohy to nevedia tak si to radsej zisti. Prave preto, aby ten saponat niekde nesiel do zeme. Nato sluzia umyvarky, ktore to maju vyriesene. Ja pri dome zasadne len vodou
Odpovedať
pri umývaní auta či bicykla , sa zmývajú nielen nečistoty ale aj ropné látky / oleje, benzín, vazeliny ... /
Odpovedať
@rudy2501 A niekomu nie len pri umyvani, ale aj pri obycajnom parkovani 😄
Odpovedať
@erik8989 a akúže to tam budeš mať dlažbu? Lebo ak zámkovú, tak s veľkou pravdepodobnosťou ti pri umývaní auta či bicykla nič odtiaľ odtekať nebude. Všetko sa stratí pomedzi dlažbu. Či to ideš ukladať na betón?
Odpovedať
myslim si, ze toho saponatu nebude tolko. u nas sa tiez vselico umyva a vylieva do travnika a nevsimol som si nejak este, ze by sa mu bolo teda nieco stalo
Odpovedať
na umývárke sa umývajú desiatky áut denne s výdatnou chémiou. Čo si myslíte, koľko krát za rok si to auto umyje doma na dvore? koľko použije toho šamponu? A s výdatným opláchnutím sa prípadný šampon tak rozriedi, že ten pomer by vám neublížil, ani keby ste tú vodu vypili. Navyše tam budú rínové zvody a po každom daždi sa viac a viac nariedi prípadný zbytok v pôde.. Ano, šampon sa dostane do spodných vôd. Priesaky mestskej kanalizácie z agresívnych odpadových vôd umývačiek, práčiek, a kuchynskej chémie sú 1000x vačšie a ani to prírode výrazne neublíži. Stačí používať sedliacky rozum. Ved nevyleje do kýbla liter autošampónu. Navyše dnešné autošampóny sú vyrábané s ohľadom na nature friendly prístup. A ak by to malo mať nejaký dopad na jeho trávnik, alebo kvetinový sad, tak to uvidí a zariadi sa podľa potreby. Oveľa viac nebezpečných látok vytečie z auta počas prevádzky, než počas umývania. A čo sa týka olejov a mazív, tak určite nebude taký magor, aby si chemicky na vlastnom dvore umýval motor.. To raz za pár rokov vyrieši na ručnej autoumývačke.
Odpovedať
Všetko bude v pohode, pri takom množstve, čo ty minieš, sa fakt nemáš čoho báť
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte. Môj problém je predpokladám ešte zapeklitejší, preto zvážim každú dobrú radu od niekoho, kto s tým má skúsenosti. Kúpil som dom v časti, ktorá bola mokraďmi na ílovom podloží. Celoročne mám spodnú vodu asi v 120 cm, teda tesne pod základmi domu. Priepustnosť pôdy je takmer nulová, na ílovom podloží je ešte sutinová navážka, t.j. bordel z kamenia, betónu, asfaltu, skla, tehly. Trochu som to dal vybagrovať a zaviesť aspoň 10cm lepšej zeminy navrch. Od cesty som nižšie, od susedov detto, t.j. len z jednej strany mám suseda v rovine, zbytok je nado mnou 10-40cm. Akonáhle viac prší, začínam plávať. Strechu mám 100m2 a mám odpozorované, že ak prší celú noc, zvod mi zo strechy zvedie cca 4-5000L vody. Urobil som kvôli tomu cisternu, aby som aspoň trochu sanoval príval vody do pôdy pred domom, keďže trativod je v takomto prostredí úplne nefunkčný. Akonáhle sa mi plní nádrž, prečerpávam to do kanalizácie. Tam si nemám ako pomôcť. Čo ale s pozemkom za domom, kde mi stojí 10-15cm vody už po jednodňovom daždi? Ako a kam odviesť vodu? Uvažujem o oveľa väčšej cisterne, že by som to odviedol nejak okolo domu a potom tak isto prečerpával vodu do kanalizácie. Som uprostred obytnej zóny, nemám kam púšťať vodu. Aké mám možnosti?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?