Nevypína spínač

sme napojení na vlastnú studňu, máme čerpadlo aj tlakovú nádobu nerezovú, ked v nádobe klesne tlak,čerpadlo sa zapne a potom nevie vypnúť, je potrebné vybrať čerpadlo alebo je chybný spínač
Odpovedať
@pera Možno je to tlakovým spínačom, možno čerpadlo nevie dotlačiť na nastavený tlak. Záleží aký typ čerpadla to je a či nie je staré zodraté. Pred tím vám to vypínalo bez problémov? A ako to vypína? Vypínate ho ručne?
Odpovedať
je to nové čerpadlo,cca 2roky, bolo obdobie že sme pustili wc polovičnú dávku a čerpadlo sa zaplo, trochu vody a cvakol spínač po chvíli sa vypol, potom dotlačil do nádoby kompresorom vzduch zistil si koľko cca tam má byť, teraz síce nezapne hned ako odpustíme trochu vody, ale ked sa spínač zapne, nevie sa sám vypnúť, studna je hlboka 15m vodný stlpec bol 9m, je to stará studňa voda je čistá, ach ano musíme ručne vypnúť spínač, a zhruba za pol hodiny klesne tlak znova spínač zapne a ručne ho vypíname na noc úplne odstavíme od elektriky
Odpovedať
@pera Ak to donedávna fungovalo a zrazu prestalo, bude vadný tlakový spínač. Prípadne na starom skúsiť horný - vypínací tlak znížiť. Pri akom tlaku vypínal?
Odpovedať
@pera tam môže byť viac vecí. - tlakový spínač ma zle nastavený vypínací tlak, čiže mimo rozsah tlakového spínača - čerpadlo nemá taký výkon, aby dotlačilo na na nastavený tlak - zle natlakovaná nádoba, má byť 0,2 bar menší ako spínací tlak Dali ste málo informácií. Aký bol nastavený spínací a vypínací tlak, na koľko ste dofúkali nádobu? Takže šup do pivnice a buď odfotiť štítky alebo zapísať. Aké máte čerpadlo? napíšte presný názov a typ, ak je to sigma tak aj údaje zo štítka motora. Aký tlakový spínač máte? Nádobu máte nerezovú, čiže bez vaku? Na koľko ste dofúkali? Akú veľkosť nádoby máte? Kedy ste dofúkali protitlak, keď tam bola voda? Bez akéhokoľvek odberu vody, klesne tlak v nádobe? Ste si istý? Ak áno, tak sú len 2 príčiny a to máte deravé potrubie alebo nemáte namontovanú spätnú klapku medzi nádobou a čerpadlom.
Odpovedať
vymeniť tlakový spináČ
Odpovedať
KeĎ po po lhodine klesne tlak tak bude problém aj so spätnou klapkou asi. Prípadne niekde vám to prepúšťa. Záleží čo máte nasávacie čerpadlo alebo ponorku v studni. Problémy môžu byť rôzne treba dať viacej info. @pera
Odpovedať
@kajo873 viac inf. dá manžel večer ja sa tomu natolko nerozumiem :-)
Odpovedať
info: studňa hlboká 15 m a 9 m stĺpec vody. Ponorka keď bola nová , vedela vytlačiť na tlak 3,5 Mpa bez problémov a rýchle. Všetko išlo ako malo ísť až doteraz. Teraz strašne dlho tlačí a ledva vytlačí na 3 Mpa. Možná že bola nadmerne zaťažovaná polievaním záhrady a trávniku. Ináč ponorka má výtlak 100 m. Studňa bola vyše 40 rokov využívaná permanentne, takže relatívne bez piesku. Predtým tam bola 45 rokov používaná Sigmácka ponorka, ktorá šlapala ako hodinky. Nádrž je nerezová bez vaku, kde je natlačený vzduch. Z nádrže bola vypustená voda, možná tam troška ostalo a bol natlačený vzduch na 1,8 Mpa, keďže, natlakovanie nádrže má byť o 0,2 Mpa menej ako spínací tlak, ktorý je 2 Mpa. Potom bola pustená voda s čerpadla do nádrže a až potom sa otvoril ventil rozvodu vody. Spätná klapka je hádam v poho. Osobne si myslím že je asi vreteno s gumov v kýbli. Idem vymeni(ť spínač(italiáno) za Slovenský ZPAčko. Uvidíme.
Odpovedať
@kajo873 info: studňa hlboká 15 m a 9 m stĺpec vody. Ponorka keď bola nová , vedela vytlačiť na tlak 3,5 Mpa bez problémov a rýchle. Všetko išlo ako malo ísť až doteraz. Teraz strašne dlho tlačí a ledva vytlačí na 3 Mpa. Možná že bola nadmerne zaťažovaná polievaním záhrady a trávniku. Ináč ponorka má výtlak 100 m. Studňa bola vyše 40 rokov využívaná permanentne, takže relatívne bez piesku. Predtým tam bola 45 rokov používaná Sigmácka ponorka, ktorá šlapala ako hodinky. Nádrž je nerezová bez vaku, kde je natlačený vzduch. Z nádrže bola vypustená voda, možná tam troška ostalo a bol natlačený vzduch na 1,8 Mpa, keďže, natlakovanie nádrže má byť o 0,2 Mpa menej ako spínací tlak, ktorý je 2 Mpa. Potom bola pustená voda s čerpadla do nádrže a až potom sa otvoril ventil rozvodu vody. Spätná klapka je hádam v poho. Osobne si myslím že je asi vreteno s gumov v kýbli. Idem vymeni(ť spínač(italiáno) za Slovenský ZPAčko. Uvidíme.
Odpovedať
@pera Tak asi správne predpokladáš asi to bude to vreteno, keď nevie dotlačiť na požadovaný tlak. Alebo bude niekde diera v potrubí. Aj to je dosť reálne. Alebo ak teda máš hadicu LDPE (HDPE) od ponorky k nádržke a máš tam nejaké tvarovky(kolená spojky) tak to prekontroluj. Môže byť že sa uvoľnil spoj. Svokrovi sa takto uvoľnil spoj v kolene a tieklo mu to späť do studne. A keď budeš kupovať náhodou novú ponorku, tak kúp s obežnými kolesami nie s vretenom. Tie s obežnými kolesami by mali dlhšie vydržať.
Odpovedať
@kajo873 tak ale písala aj, že za pol hodiny im klesne tlak a spínač zapne čerpadlo. Takže to znamená: 1) že nemajú spätnú klapku vôbec a čerpadlo dostáva teda na frak 2) majú spätnú klapku ale nefunguje, čerpadlo dostáva na frak 3) spätná klapka funguje, majú deravé potrubie 4) nemajú spätnú klapku + majú deravé potrubie @pera Tak ak tlakový spínač zapína, tak netreba kupovať nový. Asi máte na mysli tlakové spínače TSA, pred 5 rokmi ich vyrábala slovenská OEZ a odvtedy ich výrobu prebrala česká ZPA. To sú držiaky, pri bežnom používaný vydržia niekoľko desiatok rokov, prípadne do konca Vášho života. A ďalšia vec je rozdielne používanie pre vodu v dome, a pre polievanie. Ak pri polievaní Vám zopne čerpadlo 50 krát za minútu, tak výrazne skracujete účinnosť a životnosť čerpadla a aj životnosť tlakového spínača.
Odpovedať
@stastnyjim No tak keď im po polhodine klesne tlak, a tiež keď čerpadlo čerpá ale nemôže dotlačiť na požadovanú hodnotu je teda dosť pravdepodobná aj tá diera ako som spomínal. Tlačí tlačí ale nemôže dotlačiť lebo tlak stále uniká. A spätná klapka, niektoré ponorné čerpadlá majú aj svoju vlastnú spätnú klapku. Napríklad moje má.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kajo873 tak v tom prípade áno, ak je súčasťou čerpadla, prípadne je namontovaná spätná klapka hneď za čerpadlom, tak to môže byť že je netesnoť potrubia od čerpadla k tlakovej nádobe, tak ako si písal. @pera mňa by zaujímalo že akým čerpadlom ste nahradili 45-ročnú SIGMU, ktorá šlapala ako hodinky a mohla šlapať dlaších 45 rokov ? ;-)
Odpovedať
@pera Trochu pre upresnenie pojmov... Do bezvakovej expanznej nádoby sa vzduch natlačiť NEDÁ... 3,5 baru, nie 3,5 MPa lebo 1MPa = 10 bar :-) Keď tlačilo na 3,5 a teraz ledva na 3, bude to fakt asi problém s čerpadlom. Funkčnosť spätnej klapky nad ponorkou vyskúšate tak, že zavriete prívod do domu a smerom do studne sa natlačí kompresorom vzduch (vodný stĺpec nad ponorkou zostane). Manometer sa nesmie pohnúť, inak je problém aj s klapkou.
Odpovedať
@dedo758 Ano dedo, je to tak .Myslím tie Mpa . Pomýlil som sa, správne má byť Bar.
Odpovedať
Tak čerpadlo je vymenené za nové z 8 turbínkami. Za 27 s natlačí na 3,5 Bar. Spokojnosť nadovšetko :-) , akurát tá robota okolo toho. Ale tá stará, to keby ste vydeli ako vyzerá. Hrôza, bahenný povlak, nasávacie otvory boli upchaté - pľuzgiermi hrdze :-( . A to je 3 roky stará a celo nerezová. Našťastie tá hrdza zišla bez problémov dole a pritom nebol poškodený nerezový obal čerpadla , akurát jedno uško na čom vyselo čerpadlo bolo odtrhnuté. Dal by som i foto, ale neviem ako. |-|
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@pera mam ten isty problem ... co ste mali vadne ? kde bol problem ? dakujem
Odpovedať
@pitt2701 problem bol, že sa zodral nejaký šnek, kupili sme nové kvalitnešie čerpadlo zatial beží ako má :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?