Max. dĺžka pritokoveho potrubia do ČOV

Profilova fotka
Ahojte strecháči. Mám otázku je normovana čiže udávaná nejaká maximálna dĺžka pritokoveho potrubia z domu do ČOV?
Odpovedať
@jan45 ?
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 prítok je daný spádom a priemerom, prakticky neobmedzená dľžka, určená je len min. vzdialenosť od domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 aká ja ťa min. vzdialenosť?
Odpovedať
@jan45 - otázka, môžem na výstupné potrubie z ČOV(budem ho mať 100m) napojiť dažďové zvody, prípadne výstup z odvodnenia pozemku? Pýtam sa preto, či môžem využiť potrubie z ČOV, alebo na odvodnenie mi treba potiahnuť samostatné potrubia(keby nešlo o vyše 100m tak to neriešim) Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
ČOV nie je určená pre dažďové vody a odvádzať ich tak ďaleko je luxus treba ich vsakovať povrchom @matko291 to je už súčasť projektu ´, ja by som tipol na 4 m, ale doporučujem viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x túto chybu neurob, aby si napojil dažďové zvody na ČOV...pri veľkom daždi ti stúpne hladina v čističke a máš problém
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a pri dn125 a dobrým spadom do karát hra aj terén ide smerom dolu tak 10m a viac nebude problém?
Odpovedať
@jan45 @topvideo @roman_x Neviem, či ste dobre pochopili otázku od roman_x, ale podľa mňa on sa pýtal, či môže dažďové zvody napojiť na potrubie, ktoré ide Z čističky, nie DO čističky. Dažďovú vodu nechce priviesť do čističky. Myslím, že má z čističky odtokové potrubie, ktoré je dosť dlhé a chce ho využiť aj na odvod dažďovej vody. Ja v tom nevidím zásadný problém. Len treba nejako zabrániť, aby sa náhodou voda zo strechy nedostala späť do čističky. Najjednoduchším riešením by bolo dať pred vývod z čističky spätnú klapku. Nemyslím, že by bolo nutné budovať samostatnú vsakovaciu jamu pre dažďovú vodu, keď potrubie na odtok vody už máš.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 priznám sa, že som si nevšimol "môžem na výstupné ", ale stále platí, dažďová voda sa nemá priamo odvádzať do potoka, ale vsakovať na mieste spadu. @matko291 určite nebude
Odpovedať
@jan45 dom je na svahu, pozemok je zamokrený, pod do mnou je zamokrený sused, žumpu má plnú spodnej vody(nepoužíva ju) Voda postupuije svahom dolu do potoka, v stavebnom povolení mám vyriešiť zvod dažďovej jamy, tak som chcel využiť potrubie pre ČOV. Pri stav. povolení sused chcel, aby bola vyriešená dažď,. voda zo strechy, nakoľko bude koncentrovaná a jeho to môže zaplavovať. Neviem ako je to konkrétne naformulované v stav. povolení.
Odpovedať
@roman_x v zásade to tak môže byť aj keď voda by mala ostať tm kde spadne, rozhodujúce je to čo je napísané v stavebnom povolení, budú to pri kolaudácii kontrolovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x v zasade to spravit mozes, aj som to mal tak schvalene v projekte. Ale nakoniec som dal dve samostane rury. Problem je totiz , ze ak ta jedna nebude stihat, alebo sa pripcha, vyplavis COVku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ok, ďakujem, pozriem stav. povolenie a prepočítam či predimenzovať, alebo dať dve samostatné rúry, keby to nebolo vyše 100m, tak to neriešim. Susedovi po do mnou by koncentrované vsaky z rýň vadili.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x sú aj jednoduchšie riešenia, ale tu na to nie je priestor. Samozrejme, že pri malých pozemkoch je problém vsaku, ale dá sa to riešiť. A sused nemá plnú žumpu preto, že tam je spodná voda, ale preto, že ju má zle urobenú. Žumpa je nepriepustná nádoba určená na zhromažďovanie splaškov pre ich akumuláciu na odvozom do centrálnej ČOV. Nepriepustná zdnuká von a teda aj zvonku dnu.
Odpovedať
Ja to mam takto spravené. Za COV je spätná klapka a od miesta napojenia zvodu už ide pre istotu 160-ka rúra.
Odpovedať
@matko291 Zasadna je plocha strechy a spad potrubia. Treba mysliet do buducna, letne privalove dazde uz budu len pribudat. Nezabudnut na revizne sachty. Velkost prietoku precistenej vody z cisticky je pri vami pozadovanej kalkulacii zanedbatelna.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser priateľu to si chcel mne odpovedať?
Odpovedať
@matko291 hádam si to bou všimou aj ten správny adresátos @roman_x
Odpovedať
@stowasser - jasne, vsimol a pochopil, dikes.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x kam tiekla tá voda predtým, ako ste postavili dom?
Odpovedať
@jan45 - Je to vo svahu tak ze voda pomaly stekala dole k susedom az do potoka. Mam tam zamokrane casti, zhora z poli a lesov postupuju male pramienky, ja som v takom lieviku, dole je nepriepustna vrstva - il ako na tehlu, tak tieto pramienky u mna vystupuju, ked pride obdobie dazdov, tak spodna hladina v tychto miestach vystupi az na povrch. Mam tam jeden hlavny pramen, bager mi ho odhalil, ked mi robil jazierko na uzitkovu vodu, len z toho jedneho pramena sa mi kazdy den vylievaju kubiky vody(aj ked je sucho, stale tecie) Treba mi to riesit komplexe - odvodnenie + dazdove zvody, vsetko zachytit a zviest dole do potoka, je to zamokrene rastu lopuchy, vrby. V stavebnom povoleni mam uvedene - ... do vskovacich jam zasypanych makadamom tak, aby voda nevnikla na susedne pozemky. V miestach kde som staval, tak tam je ilovita poda. Chcem vo vlastnom zaujme odvodnit, zviest do toho ryne, je tam vyrazny spad smerom k potoku, len je to 100m. Bud dat dve kanalizacne rury, ked budem robit cov, alebo daj jednu s vacsim priemerom, ktora by sluzila na vsetko. Spodnu vodu v mieste stavby mam v hlbke 1.2, ked pride vlhkejsie obdobie tak stupne, v mokrynach spodna voda bude podstatne vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x potrubie stačí jedno, priemer podľa spádu, nesnažte sa ho zakopať hlboko ale schodovito, veľký spád podporuje v niektorých situáciách zanášanie.Ale keby ste tam nestavali, suseda by vytápalo aj tak, takže seriózne by bolo aby sa na tom podielali zúčastnení
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?