Kde s odpadovou vodou v hosťovskom domčeku?

Hello. Idem si po radu. Mám relatívne veľký dom a jednu jeho (zadnú) časť chcem postupne prerobiť na hosťovský domček. Tzn. prídu moji rodičia, alebo svokrovci, alebo kamaráti, alebo hocikto na pár dni nás pozrieť a tam by sa ubytovali. Dole plánujem chodbu a malú kuchynku, Hore zas kúpelňa + 2 postele a v podstreší 4 postele. To je celé. Nič viac, nič menej. Nejaky brutalny luxus to nebude a ani to nebude často využívané. Rátam, že tam budú ľudia možno tak 10 dni v roku. Ak vôbec. Otázna je, čo s vodou. Dom už mám napojený na čističku, do nej sa ale z toho hosťovskeho domčeka dostať neviem nijako - je na druhej strane domu. Okolo mi ale ide trativod až do potoka, ktorý zbiera vodu z čističky, zo strechy a z dvora (vsakuje). Ak by nešlo o hajzel, tak v pohode viem odpadovú vodu z umývadiel a sprchy doviezť do toho trativodu, to by mi v podstate stačilo, že priložím rúru k rúre (kolmo zhora) a ono už by to postupne vsiaklo. Ako hovorím, tam sa premelú dva kubíky vody za rok, čiže sa nebojím, že by nestíhalo, ani že by sa zapchalo. Čoho sa ale bojím, je voda z hajzla. Resp. toaletný papier a bobky. Tým pádom môj plán crashuje. Napadá ma taká možnosť (a tak nejako to mám vlastne aj teraz - ale neni tam pripojený hajzel) - v zadnej časti "budovy", či ako to nazvať, mám vyhlbenu jamu asi 2x1 meter a hlbka cca 60cm. Tá diera je prekryta hrubími polguľatinami zo stromov. PRavdepodobne to teda v minulosti fungovalo tak, že to tam proste len vsakovalo. Moja otázka je - čo by sa stalo, ak by som tu dieru trošku prehlbil, pripadne urobil jak taku bežnú šachtu, napr. by som nechal dva kubiky, použil tie bedničky atď - aby tam bola dutina... A do toho by šla cela ta voda, vratane dajakych zbytkov žradla a toaletneho papiera a hoven? Veď tu sa bavíme o max. 20 hovnach za rok. To by sa tam mohlo rozložiť a nespôsobovať to trable, či? Sory za naturalizmus, ale aj hovno patrí k životu.
Odpovedať
Profilova fotka
uff, to by som asi na svojom pozemku takto nechcela. Aj ked teda niekedy boli suche WC, ale pravidelne ich vynasali. A smrdeli. To by som radsej riesila zumpu alebo septik a ked sa to tak malo pouziva, budes to tahat menej casto. Druha vec je, ze teraz myslis, ze sa bude pouzivat malo, ale v skutocnosti sa moze pouzivat viac a zrazu budes mat vacsi problem. Taky maly dodatok - je to nelegalne a casom sa na to moze prist - chces mat problem na krku? Stoji ti to za to aj ked by si nejaky cas zniesol bio-smradek z jamy?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

uff, to by som asi na svojom pozemku takto nechce…
@sissik No kadibudky boli bežné a neviem o tom, že by niekto niekedy kadibudku vynašal, zrejme sa to tam rozkladalo a rozkladalo a nechumelilo sa. Ale puch bol, to je pravda. Ono ta odpad diera by bola "pod zemou", nie na povrchu. Neviem kto a ako by na to mal prisť, musel by kopať jedine. Ja by som to až tak čierne nevidel. A čo kompost a ostatné veci? Ľudia, čo tu majú žumpu ju málokedy vynášajú, čiže asi ju majú dole prevrtanu a "vsakuje". Vody je tu veľa, osobne by som to ale nepil. Ale na polievanie sa použiť dá.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode chemicke wc, separacne wc, tlakova kanalizacia (kalove cerpadlo s nozom a DN40-50 do cisticky, pusta sa len obcas) alebo mala zumpa a kalove cerpadlo do cisticky... a este korenovka :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@arcticcode chemicke wc, separacne wc, tlakova ka…
@mgx Ta koreňovka je čo? Kalove čerpadlo s nožom by šlo, na to som uplne zabudol, že to existuje... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode korenova cisticka -> @jan45 pri takomto malom zatazeni najjednoduchsie je asi kalove cerpadlo s nozom a hladinovym spinacom. alebo mala zumpa a precerpat raz za cas do cisticky. Zavisi, ci sa ti chce raz za cas hrat s vies cim :)
Odpovedať
Profilova fotka
pripojím sa: kto má " koreňovku" sa tu ťažko ozve, lebo nevie , čo je to problém s ČOV. Som aj revízny technik ČOV podľa nového predpisu a mám možnosť posúdiť, aký je rozdiel. Koreňová ČOV je zemný filter, kde sa po oddelení nerozpustných látok zvyšok degraduje v zemnom filtri baktériami, hubami, riasami, a odvádza sa do potoka alebo vsaku. Vsak za MBČOV (strojová ČOV) je problematický, pretože pri nedostatočnej starostlivosti sa môže zaniesť. MBČOV nemá možnosť zastaviť nerozpustné látky, treba ich pravidelne odčerpávať, keď to robí servisný technik, je to náklad blížiaci sa vývozu žumpy. Pri KČOV sa to dá zlikvidvať dvomi dávkami za rok do kompostéra bez účasti tretích osôb automatikou.. A riešenie pre arcticcode: minimalistické je 2 m3 septik alebo IBC kontajner s odvetraním , vyschne to počas nepoužívania. Optimálne: urobiť KČOV, vodu z prednej ČOV prečerpávať (prečerpávanie je súčasťou dávkovania na filter) a ubudne starosť o MBČOV.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@sissik No kadibudky boli bežné a neviem o tom, ž…
@arcticcode moj starky to vyhadzoval na hnoj a ked hnoj vyzrel, tak to daval na pole. Samozrejme ze objem hnoja z 2 krav bol neporovatelne objemnejsi ako to, co vyhodil z latriny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

@arcticcode moj starky to vyhadzoval na hnoj a ke…
@sissik Takto to tu riešia viaceri v obci. Vycucaju žumpu a šuch na pole. Lenže ja tu polia nemam. Okrem toho z tych par hoven do roka by som asi aj tak veľa nenahnojil. Ak by to bola nevsakovacia seriozna žumpa, ktora to proste drži, tak by som ju musel vyčerpať možno tak raz za 10 rokov. @jan45 Ja mám túto čističku: https://www.ekotovar.sk/cistiarne-odp... funguje super, mal som s ňou už dajake trable, ale teraz funguje paradne. Priznám sa, že neviem čo zname ČOV/KČOV/MČOV :D Mám v tom galimatiaš
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@sissik Takto to tu riešia viaceri v obci. Vycuca…
@arcticcode gratulujem, ČOV čistiareň odpadovej vody KČOV koreňová ČOV MBČOV mechanicko biologická ČOV
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@arcticcode gratulujem, ČOV čistiareň odpadove…
@jan45 Aha. A ja teda, čo som dal ten link, tak to je MBČOV?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@jan45 Aha. A ja teda, čo som dal ten link, tak t…
@arcticcode áno, jeden z tzpov bežne používaných. Všetkay tieto ČOV nie sú vhodné na použitie do vsaku, zanášajú potrubie, pretože užívateľ ako laik nedokáže odhadnúť potrebu odkalovania .
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@arcticcode áno, jeden z tzpov bežne používaných.…
@jan45 No však potrubie zanaša aj pri odvode do potoka ne? :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@jan45 No však potrubie zanaša aj pri odvode do p…
@arcticcode ale j estále prietočné, v dreážnom potrubí sa množia baktérie, huby, riasy anerozpustné látky zostávajú.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?