Čistička verzus kanalizácia

Riesime otazku co s odpadovou vodou. Mame pozemok dost daleko od kanalizacie, cize by nas cakal velmi dlhy vykop (150metrov). Pricom aj s vyspadovanim by to bolo len tak tak... Oplati sa ist do cisticky, aj ked je teoreticka moznost kanalizacie, no s vyssimi pociatocnymi nakladmi? Velka vdaka za nazory!
Odpovedať
@terez24 nad čističkou ani nerozmýšlaj, to je čistá samovražda....aj keby boli náklady dvojnásobné tak kanalizácia!!!
Odpovedať
@letkoj aj nejaky argument, alebo iba vykrik uradnika, ktory ma schvalit COV?
Odpovedať
@buggy ja som tiež zvažoval dosť dlho či žumpu alebo čističku pochodil som si predajcov aj užívatelov čov a skonštatoval som , že jednoznačne žumpu. z čov je kopec roboty, stále to treba kontrolovať, samé obmedzovanie, jedna práčka denne, savo nie, ideš na dovolenku a čov zdochne...a pod . je toho veľa prečo nie. A o papierovačkách nehovoriac-ale to by bolo to najmenej.
Odpovedať
ja ju mam v plane, ale nakoniec mi asi obec nepovoli. teoreticky je s tym par starosti, ale pocul a cital som iba veelmi malo negativnych ohlasov. V realite je to uplne bezproblemove a podla mna stale omnoho lepsie ako zumpa. Ta smrdi a stoji peniaze.
Odpovedať
@buggy úprimnú sústrasť s čov... počul som a čítal som....to je dobré, to je ako ten vtip: Pýta sa jožo Fera.Vieš čo je dobré? Čo? maslový chleba ! jedol si? nie, ale brat videl...
Odpovedať
:)
Odpovedať
Ja som s čističkou veľmi spokojná. Chce to čas od času nejakú údržbu ale čo si to pri dome nevyžaduje. S jednou práčkou denne problém nie je. Ja periem aj častejšie a nič som nezaznamenala. Savo síce používať nemôžem ale existuje veľa prípravkov ktoré sú vhodné pre čističky a sú lacnejšie a rovnako účinné. Teraz akurát vybavujem revíziu čističky po 5 rokoch a bez problémov nám ju vykoná firma od ktorej sme ČOV kúpili. A keď nám to v ČOV "zdochne" nasypem do vecka prášok s baktériami, spláchnem a zas to tam žije :-) A nakoniec hádajte čím končí kanalizácia? Čističkou! :D Nikde som nevidela žiadne nariadenie, ktoré by upozorňovalo užívateľov kanalizácie na nejaké obmedzenia v počte praní :-)
Odpovedať
@projektantka ako to je s pravidlenou udrzbou ? Treba tam mat aktualne papiere ku kontrole a kde sa moze vypustat voda ?
Odpovedať
Profilova fotka
čov by mala byť samozrejmosťou, žiaľ nemáme na to ani legislatívu, ani odborníkov projektantov. Pri rozhodovaní máte dve možnosti , ste pri potoku alebo mimo, ak pri potoku je to dobré ak mimo, máte dve možnosti : ste v ochrannom pásme vodného zdroja alebo nie, ak nie, máte dve možnosti, dáte si urobiť hydrogeologiký prieskum a projekt čov alebo si do projektu dáte žumpu a čov si dáte za ňu potom. Pri dostatočne veľkom pozemku sa čov dá urobiť svojpomocou a je šetrná ako k životnému prostrediu, tak k peňaženke. mám tu blog Koreňová čov svojpomocou, rád poradím.
Odpovedať
argumenty proti COV by som prijala od niekoho, kto ju ma a nie je s nou spokojny. teoretizovanie preco ju nemat je trosku od veci... my mame COV v prevadzke cca 15 mesiacov a sme velmi spokojni. co sa tyka prania - tam je doporucene obmedzenie max. 2x denne s niekolkohodinovym odstupom. a budme uprimni, ako casto perie niekto viac?? takze veselo zapnem 1x pracku a 1x umyvacku. Pouzivam ekologicke cistiace prostriedky a mam z toho dobry pocit. co je skvele na tom moct si volne "kydat" do odpadu (zumpy) chemikalie, ved potom si ich dame vyviezt - obsah zumpy skonci niekde na poli... COV vobec nesmrdi, kalom "pohnojime" travnik... a co sa tyka udrzby, cca raz za 14 dni hadicou vystriekame a vycistime trup, pravidelne robime merania a to je vsetko. za tu "namahu" to urcite stoji!!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@utte prosím, môžete mi poslať výsledky merania?Mne pri používaní myčky moc navychádzajú.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame tiez cov a sme maximálne spokojní- údržba minimálna ( to čo spomínala utte my nerobime ) a problemy žiadne. Nic nám nesmrdi a ja si veselo periem ako potrebujem. Kedže používam aj susicku, aj tak by mi časovo viac ako dve pracky denne nevychadzali. Používam aj cilit aj domestos na vodný kamen a baktérie ešte nevykapali ( dúfam, že vydržia xi xi) Čiže pre nás obmedzenia žiadne, len samé výhody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 nerozumiem, ako nevychadzaju? a ake prostriedky pouzivate? co sa tyka kokretnych vysledkov, musim sa spytat manzela :) ja som "len" spokojny uzivatel, o vsetko ostatne sa stara on a on neho viem len, ze je vsetko v najlepsom poriadku. ja viem len ako sa meria kal v odmernom valci...... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Skúste niekto napísať aj o konkrétnom type ČOV a uviesť pozitíva a negatíva.
Odpovedať
Dobry den, mam podobnu otazku ako zakladatelka tejto diskusie. mam moznost sa pripojit na cca 100 metrov vzdialenu kanalizaciu. Bohuzial by som musel precerpavat, nakolko klasickym spadom to nevide. Je mozne tlacit cerpadlom odpad tych 100 m priamo z domu, alebo by bolo rozumnejsie kdesi u prostred (podla geoded. merani) precerpavat?
Odpovedať
je to možné ale v tvojom prípade neviem či to búde aj ekonomické. Predsa len to ideš tlačiť na pomerne veľkú vzdialenosť. Asi by si mal vážne začať uvažovať o nejakej čističke odpadvocýh vôd ale hlavne ohľadom žumpy. Ako to nakoniec vyriešiš je na tebe to len taká poznámka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@jan45 a čo v prípade, keď mám pozemok v ochrannom pásme zdroja pitnej vody? Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@projektantka ahoj chcem sa opytat ake pripravky pouzivas ked mas cisticku. Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?