Akú veľkosť zbernej nádrže z odkvapov pre dom 9x15m?

Poradte aka velkost zbernej nadrze z odkvapov by bola vhodnejsia pre dom 9x15m - 2 alebo 3 m3?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka2010 To potrebuješ načo...? Ak ako trativod - mááálo a lepšia je trativodná jama. Ak na zber dažďovej vody na polievanie, tak ja mám 10 m3 - a ak príde daždivý týždeň, tak sa naplní a aj tak som musel spraviť prepad a trativodnú jamu, aby to malo kam pokračovať preč od domu. Dom máme 9 x 11. A ak prídu horúčavy, tak tá 10 m3 nádrž vydrží cca na 2 (max 3) týždne polievania cca 4 árovej záhrady... 2 - 3 m3 je o ničom... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka2010 my mame 8x11 posch. domcek A 2m3 na dazd.vodu a dnes by som dala min. 2xtaku velku. Dnes rano 3h. Burka vcera prazdna dnes full. 200-300l ide na polievanie take "decentne" kvety kry uzitkova/polnoh. cast a travnik, spolu cca 500m2. Pokial nemas vodovod a fin.problemy polievat s pitnou vodou tak neries velkost nadrze.pokial ti je voda drahsia ako cokolvek ako u nas velmi rychlo spoznas jej hodnotu a vyhodu dostatocne velkej nadrze.
Odpovedať
Čo poviete na takúto úvahu: Vláda mohla radšej každému finančne prispieť na vybudovanie povedzme 10 m3 nádrže na zachytenie dažďových vôd, ako stavať nefunkčné hrázky po lesných porastoch. Bolo by to osožilo nie len krajine, ale aj ľuďom na dlhú dobu.
Odpovedať
@viktor811 kazdemu? aj tomu co byva v panelaku? taky bude za urcite vsetkymi desiatimi a rad sa ti na to svojimi danami posklada.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 nefunkcne hradzky ? no tak to som ja videl u nas v realite trochu inak :) @zuzka2010 velkost zavisi od toho co je cielom, ako pisal @leonardom .
Odpovedať
@gashtaan A prečo nie, keď postavia nádrž aj pri paneláku a mnohí z nich majú záhradky. Je to kontrolovanejšie ako hrázky? @majkoj Realita po rokoch je ale iná, treba ísť znova pozrieť a či to pomohlo aspoň 1x.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 ved prave, ze pomohlo :), okrem toho je to pomerne jednoducha fyzika. Myslim, ze ten koncept sa zacal skusat aj mimo SK, len u nas sa na to musi z nejakeho dovodu frflat. Najcastejsie ti, co na tom nezarobili (tym nemyslim teba :) ). Uz som mal x debat na tu temu. najlepsie boli argumenty , pozrite v Ocovej maju hradzky a zaplavilo ju ! Ked som vysvetloval ano, ale zaplavilo prave tu cast, kde neboli bola odpoved v style, aj tak je to naprd .
Odpovedať
@majkoj Nejde o to kto na tom zarobil, ale z princípu to nemôže plniť funkciu a tiež treba doplniť či v tej časti Očovej, kde to nezaplavilo bola tiež prietrž. Ja viem, že ani ten návrh z nádržami v domácnosti prívalové vody nevyrieši, ale bolo by možné efektívne využiť zachytenú vodu a v čase sucha, ktoré je čoraz častejšie, vodu využívať zrejme aj s dopadom na priaznivejšie počasie krajiny.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 co nemoze plnit funkciu ? Cielom nie je zastavit vodu, ale zmensit prvu privalovu vlnu (ktora narobi najvacsie skody) a tu funkciu to s prehladom splni. Na to, na co chces pouzit nadrze ty, by museli mat daleko vacsie objemy. Daleko efektivnejsie by bolo nevybetonovat cele Slovensko a nevyklcovat polku lesov. Na to je ale uz v podstate neskoro, pretoze globalne oteplovanie zo vsetkymi dosledkami je tu ci sa to niekomu paci alebo, nie. Dazde budu menej caste, zato daleko intenzivnejsie.
Odpovedať
@majkoj Ak "Dazde budu menej caste, zato daleko intenzivnejsie" tak by sa mali na to ľudia a štát pripraviť a jednou z možností je zachytávanie a správne využívanie dažďových vôd.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Ocakavas nejaku zodpovednost od ludi v krajine, kde vacsia deravu zumpu nepovazuje za problem, ale kreativne riesenie ? :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Rozmyšľal som o 5m3 záchytnej nádrži ale ked tak uvažujem tak možno aj 7m3 bude malo! pekný systém http://www.daksys.sk/vyuzitie-dazdove...
Odpovedať
Článok sa načítava...
mne pri uvahach vyslo ako najlacnejsie riesenie urobit jazierko. plastove nadrze su dost drahe. oplati sa mat aspon 10m3 vody. samozrejme zachytit a uskladnit aj mensie mnozstvo je lepsie ako vsetku dazdovu vodu poslat do kanala.
Odpovedať
Profilova fotka
bežne sa počíta, že pri búrke naprší od 20mm (dážď) až do 50 (prietrž) takže na strechu 10x10 naprší medzi 2-5m3. Na udržanie jazierka 10m2 treba v lete denne doplniť cca150l,takže treba ešte aj podzemnú nádrž.No a plastové sú rádovo 2x drahšie ako betonové a nie sú vhodné do nepriepustných zemín
Odpovedať
@jan45 odpar za 1den teda vychadza az 1,5cm :( co je celkom dost, ked uvazim, ze su leta kedy neprsalo 2 mesiace. musim pocitat s kolisanim hladiny 90cm. fu. pocital som okolo 50cm za 2 mesiace. problem bude najme s pobreznymi rastlinami. nepoznate alternativne riesenie ku podzemnej nadrzi? napr. drevene molo, tieniaca siet apod? napadlo ma mat dve jazierka. jedno vyssie polozene bude sluzit ako zasobarna pre druhe nizsie jazierko :D
Odpovedať
Profilova fotka
@igor20030 30 cm sa odparilo počas zimy, ak sú rastliny treba počítať s ešte väčším odparom. Zatienenie(prekrytie) musí zabrániť oslneniu a prúdeniu vzduchu a to už je nádrž. Alternatívu nepoznám venujem sa viac tomu, ako zvýšiť odpar.
Odpovedať
@igor20030 Jazierko urcite nie je lacnejsie ako nadrz pod zemou. O jazierko sa bude treba starat, navyse take, ktore ti chyti 10 kubikov musi mat samo o sebe tak 50-100 m3, cize to uz je slusne aj na clnkovanie. 10m3 zumpa stoji tisicku+doprava a osadenie + prepad do nejake dalsej drenaznej jamy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?