Dvere sa nechcú ľahko zavrieť

Zdravím, davam v panelaku nové obložky a dvere. Vybral som si dvere od firmy Porta. Vo všetkých izbách som mal kovové rozoberateľné zárubne s vypináčmi, takže to išlo ľahko vybrať a vypinače presunúť. Čiže všade tam išli štandardné obložky a dvere. Tam problém s montážou nebol žiadný. Dvere fungujú ako majú. Problém mám ale s WC a kupeľnou. Tam sú zarubne zaliaté v paneloch, čiže najednoduchšie riešnie bolo použiť OKZ (obložku kovovej zárubne) - Porta Renova. Kedže kúpeľna aj WC sú kompletne prerobené , chodba taktiež. Proste búranie nepripadalo v úvahu vôbec. Pri ich montáži ich našťastie bez problému dám do vodovahy vo všetkých smeroch (rovnako ako pri bežnej obložke). Problém, ale nastal po osadení dverí do pantov, tie dvere sa veľmi veľmi zle zatvarajú . Inak perfektne držia bez pohybu keď ich necham pootvorené v akejkoľvek polohe. Neotvarajú ani nezatvarajú sa samé. No zavrieť ich je veľký problém. Vyzeralo, to že to je proste tesnením, kedže keď sú dvere počas zatvárania tesne pri zárubni začne mať zatvaranie veľký odbor a neidu zavrieť. Objednal som teda tesnenie nové (jediné čo som našiel na internete a bolo tenšie ako to pôvodné). Bohužiaľ to nepomohlo. Skúšal som dvere nastavovať v pantoch. Trocha sa to zlepší ak ich nastavím tak aby boli na strane pantov čo najviac vzdialené od tesnenia a na strane kľučky čo najviac pritlačené. Ale stále to je veľmi ťažké zatvaranie. Ak vyhodím tesnenie, tak dvere sa zatvarajú ľahučka a úplne perfektne dosadnú. Čím to je? Máte niekto podobnú skúsenosť? Alebo čo ešte vyskúšať?
Odpovedať
Ja si myslím, že tam, kde je kovová zárubna, tam si obložky nesadli, sú asi nejak skrutene 🤷‍♀️ Ale to odhalí len laser, prípadne dlhá, hliníková lata a pod.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankohrasko4:

Zdravím, davam v panelaku nové obložky a dvere.…
@jankohrasko4 .. neviem presne ako to je zo zhadzovaním tesnenia, no ak máš vo vode dvere, tak obložka vo vode nebude. Keď si bez tesnenia, sprav z plastelíny guľôčky a prilep ich na dvere každých 30 cm. Zavri a otvor, plastelína ti ukáže, kde máš najmenšiu medzeru medzi dverami a zarubnou. Tam vynechas tesnenie. S plastelinou zistíš šírku škáry kde má byt tesnenie aj šírku škáry, ako to nazvať.. ako si s dverami vo výške.. záleží na ktorú plôšky dverí ju nalepíš.
Odpovedať
neviem, či netrepnem blbosť z dizajnového hľadiska, ale z praktického to vidím takto: K čomu je dobré tesnenie na dverách do wécka a kúpelne? V interiéri netreba tesnenie. Ked to funguje dobre bez tesnenia, tak ho tam nedám. Alebo má niekto v rodine rádioaktívne vetry a hrozí zamorenie prostredia rádioaktivitou? Kúpelne aj wécku len prospeje odvetrávacia škára..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

neviem, či netrepnem blbosť z dizajnového hľadisk…
@zicher tesnenie na int. dverách slúži na to, aby pri zatváraní nebúchali. Ďalej slúži na to, keď sú už zatvorené a je prievan, môžu nepríjemne trieskať a to sústavne. Ak by nechal tesnenie vybraté, tak by vznikla neestetická fuga, lebo proste zárubňa je tak konštruovaná, aby tam tesnenie bolo. @jankohrasko4 na dialku je velmi tazko poradit. Skúsil by som sa pohrat s tesnením, nechat najprv jednu stranu a vyskúšať, potom druhú stranu a vyskúšať a tým zistíš, ktorá strana robí problém. Možno bude treba trošku obrúsiť aj protikus zámku, aby tak netlačilo na tesnenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od prirodokochac:

@zicher tesnenie na int. dverách slúži na to, aby…
@prirodokochac ano, tento problém som vyriešil drobnou filcovou podložkou na ráme dverí, aby neboli voľné a nebúchali pri zatváraní.. To máš pravdu. Ale samozrejme neviem, o akú medzeru sa jedná.. Ak by tam mala byť 5mm veľká medzera, tak to už je aj z estetického hľadiska nevkusné. Ale nejaké 2mm nie podľa mňa problém.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zicher:

@prirodokochac ano, tento problém som vyriešil dr…
@zicher Dávnejšie som vyrábal dvere a tá medzera bez tesnenia je 6mm a to už je viditeľne dosť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?