Dajú sa reklamovať praskliny drevených dverí?

Dali sme si s manželkou vyrobiť interiérové dvere na mieru. Trvalo to síce dlhšie, ale keď nám to firma prišla namontovať boli sme s výsledkom spokojní. Dvere sú biele, niektoré presklené, niektoré plné a aj skladačky. Po polroku sa na dverách objavujú praskliny, ktoré mi začínajú vadiť. Zárubne sú vporiadku. Okná máme od inej firmy (tiež biele a drevené) a po dvoch rokoch nemajú žiadne praskliny. Preto zvažujem reklamáciu dverí, ale prv než budem reklamovať, chcel by som sa poradiť, či vôbec mi to uznajú, aby ma nechceli odbiť s tým, že drevo "pracuje", praskliny sú prirodzené a na bielych dverách, apd ..... neviem, či by ich bolo vidno na hnedých. Ako laik však odhadujem, že drevo pri výrobe dverí nebolo dostatočne vysušené. Vie niekto poradiť a máte s tým niekto skúsenosti? (pripajam detail - vertikalne praskliny). Dakujem za vase reakcie!
Odpovedať
hm...vystihol si to presne.Drevo pracuje. To neznamená že súhlasím s tým že môžu byť praskliny. Ale STN ka na výrobu dverí stanovuje možné odchýlky čo sa týka ohýbania a krútenia dverí.Horizontálne sa môžu jednokrídlové drevené dvere ohnúť do 1,5 mm vertikálne do 3 mm a na uhlopriečke pripúšťa norma 5 mm.A tak nejak je to aj s prasklinami. Je to dané normou aká môže byť šírka, dĺžka a hĺbka praskliny.To že je to na bielej farbe vidieť môže byť skôr tým, že sa nezvolila dosť povedal by som elastická farba. To však zase neviem posúdiť kým neviem akú farbu použil výrobca.No a nakoniec norma neudáva iba podmienky ktoré musí dodržať dodávateľ alebo výrobca ale taktiež podmienky ktoré musí zabezpečiť odberateľ pre výplne stavebných otvorov ako aj interiérové zariadenie.Tak isto ako nemôže byť extrémne vlhko v byte tak isto nesmie byť veľmi nízka relatívna vlhkosť.Toto je zase uvedené v tabuľkách.Tak ak chceš uspieť resp. byť si istý tým že s dverami nie je niečo v poriadku zakúp si STN 491011 ,STN 746481,STN 746180 normy ktorá stanovujú aký može byť použitý materiál na výrobu dverí a všetky povolené odchýlky.
Odpovedať
Ďakujem za usmernenie. Ide o pomerne suchy , prazdny dom, ktory nebol v zime vykurovany. Vlhkost by som musel merat, aby som vedel nieco dokazat. Ale pozriem si normu a uvidim ake mam sance ja a ake dodavatel. Mal nam robit dvere este na jedno poschodie, ale to som mu slubil az vtedy, ked budem s dodavkou spokojny. Takze myslim, ze by malo byt v jeho zaujme aby sa postavil k problemu seriozne. Stale porovnavam okna, ktore su stale v perfektnom stave a mam ich o nejaky rok dlhsie. Tym prostredie nevadi. Aj na okna aj na dvere dvere pouzili makke drevo (smrekove). Musim zistit este ake farby boli pozite.
Odpovedať
Ano presne ...na okná sa dáva iná farba inou technológiou. A na interiérové dvere zase uplne niečo iné.AK dom nebol v zime vykurovaný určite to neprospelo dveriam.Ale na to Ťa mal výrobca vopred upozorniť. Teda ja by som nedodal dvere do takého domu kde nie sú splnené zakladné normou stanovené podmienky.AK ano tak na podpis. ;-)
Odpovedať
No objednal som si normu STN 74 6481 (iba ta je platna ostatne boli zrusene) ale nejak som si nevsimol a pri objednavke sa tam dostalo aj Z2, takze som zaplatil 2,60 a dnes som dostal normu s dvomi nic nehovoriacimi riadkami (rusia tabulku a ze neplati pre vonkajsie dvere). Neuveritelne. Clovek sa uci na vlastnych chybach, ale ze sa tym aj niekto takto zivi... (Velmi divna sluzba)
Odpovedať
no ríád by som Ti pomohol ale ja neviem kde ju mám...sťahovanie a tak Ale čo som písal je 100 % tak. Musíš nájsť nejaké prečíslovanie na Eu Normy keďže sme v EÚ.a podľa toho to asi žiadať.Nemôžu predsa zrušiť normy na výrobu dverí.
Odpovedať
...ešte som našiel v papieroch aj toto:. V prostredí, kde je výrobok umiestnený alebo skladovaný, by mala byť udržovaná správna teplota (10 – 28°C) a správna relatívna vlhkosť vzduchu (45 – 55%), ktorá zodpovedá vlhkosti dreva (8+- 2%). :-) Mne sa napríklad stalo že chlapík prišiel reklamovať že mu napučali dvere a nejdú zatvoriť a v suteréne mal vlhkosť cca 85-90 %.Tak určite by mi dal každý za pravdu že to je jeho nezodpovednosť.Potom keď si doizoloval steny a vlastne vysušil novostavbu sa to aj samé napravilo, no na dveriach už ostali prasklinky. :-( Tie normy sú určite platné, len neviem teraz pod akým názvom.Povedzme poliaci a maďari majú dosť "mäkké" normy čo sa týka použitého materiálu. U nich povedzme vôbec nie je obmedzené koľko a akých hrčí smie byť vo dveriach a aj tie odchýlky od roviny majú vyššie. Keď si pozrieš nejaké americké filmy tak pod vchodovými dverami je hocikde vidieť von pretože norma to povoľuje. U nás to norma nepovoľuje, musí to byť prekryté min. prahom.
Odpovedať
Norma STN 74 6481 je uz na ceste. (Kompletna). Predpokladam, ze tam bude odkaz aj na dalsie suvisiace normy. Ale uz z toho co pises moze byt chyba na mojej strane, ze som nezabezpecil spravnu teplotu v dome, ale nikto mi nepovedal, ze musim mat min. 10°C. Keby som to bol vedel, bol by som si dal urobit dvere, ktore nie su tak citlive na zmenu teploty. Alebo by som ich dal vyrobit az ked tam budem budem byvat a aj vykurovat. Ale aj tak si myslim, ze v mojom pripade, keby vyrobca pouzil dostatocne vysusene drevo na vyrobu dveri, tak ani teplota okolo 0 by nemusela sposobit praskliny.
Odpovedať
Ono to nie je problém v teplote ale môže byť že sa začne aktívne kúriť po dlhšej odstávke a potom topraská.Ak nie sú praskliny na čapoch teda spojoch vodorovných a zvislých častí bolo zrejme rezivo suché.Ak sú praskliny ako vlas tak je to ťažko posúdiť.Ak sú široké a hlboké tak je niekde problém. ;-)
Odpovedať
Skús dať nejakú lepšiu fotku
Odpovedať
Pripajam niekolko dalsich fotiek. Skus pozriet, ci sa da z toho nieco vycitat. fotil som len z mobilom. Ja to vidim na dva druhy prasklin. 1. na rovnych plochach sa pretlaca struktura dreva a 2. pri zavese sa objavila prasklina - bud chybnym nasrubovanim, alebo zapracovalo drevo...
Odpovedať
pepe: my sme mali taketo prasklinky na kazetovych vyplnach masivnych dubovych vchodovych dveri, boli to len vyplne zavolali sme do firmy, prisli to pozriet, slubili ze do tyzdna reklamaciu vybavia naozaj do tyzdna prisli (dohodli sa, bolo to v lete) - dvere odmontovali, zobrali do firmy a prasknute kazety vymenili, ze nebolo dostatocne suche drevo (trvalo im to par hodin) dvere namontovali vo februari a praskliny sa prejavili po dalsej zime, teda v dvojrocnej zaruke, ale volala som im az v lete
Odpovedať
hm...pri pántoch buď zle vyvrtané alebo vyvrátené dvere od hrany pri dveriach a ostatné nekvalitná farba a nie drevo-reklamovať. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dakujem za vase nazory trnavacka a dodog. Na nasich dverach kazety su z MDF, tam by sa praskliny nemali objavit. Uz som aj uvazoval, ci sme si nemali dat robit interierove dvere dubove. Ale vidim, ze aj tam sa mozu objavit. My mame vchodove dvere atypicke, su tiez biele, mohutne, boli strasne drahe, ale nemaju chybu. Lenze aj interierove neboli lacne... Je pravdou, ze ked som od nich pytal typ farby, alebo aspon vzorku, tak to nejak uhrali do stratena (donesu s dverami pri dalsom poschodi... atd.) Veruze si dobre rozmyslim, komu dam robit dvere na poschodi. Este si nejake veci nastudujem a s reklamaciou pojdem osobne za majitelom drevovyroby...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Pridavam informaciu o aktualnej situacii k reklamovanym dveram. 1. firma zobrala reklamaciu korektne a vsetky dvere si zobrali 2. potom sa praskliny zacali objavovat na zarubniach - este ich nezobrali 3. dlhe cakania na vyjadrenie expertov . Konecny verdikt : Chybne namiesana farba - zly pomer tuzidla. 4. vsetko rozobrat, obrusit a natriet znova 5. velmi sa to vlecie - mam uz po dovolenke, tak ich idem nahanat... Dodo sa pozrel na par fotiek a urobil spravny zaver aj cez internet. Ja som mal dve delegacie na navsteve a az po mesiaci mi oznamili vysledok setrenia. Kedy vsak budu opravene dvere namieste, tak to este stale neviem... Drzte palce!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Kúpil som drevené dvere aj so zárubňou , po 2 mesiacoch sa mi dvere ohli a mám asi 10 mm fugu . Dá sa s tým ešte niečo robiť , vyrovnať to ? Vie mi niekto poradiť ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@pepe_321 ako to cele dopadlo? Aktualne peerabame byt a rozmyslame o type dveri ake pouzit - favoriti su aktualne 2, a to Sapeli kaminovana folia/CPL alebo drevene masivne dyhovane. Tie druhe nas lakaju - drevo je drevo, no na druhej strane sa vsak bojim prave toho co spominas ty a krutenia, pracovania dveri a ze po par rokoch nebudu priliehat, tazko sa zatvarat atd.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?