Ako zariadiť dom, aby upratovanie bola hračka?

Ahojte ako udržiavate v čistote dom o rozlohe 200m2? Ideme este len zriaďovať, ale nejake super typy ako si upratovanie super uľahčiť by boli fajn😄👍dakujeeeeem Ako upratujete?
Odpovedať
1
2
Neviem, ze co konkretne mas na mysli, ale na zaciatok taky roboticky vysavac a mop nie je odveci. Hlavne jednoduchost a snazit sa zachovat nejaky ten minimalizmus bez vylozenych zbytocnosti v polickach a kade tade.
Odpovedať
@domix147 všetko na nožičkach, vo výške, aby sa vysávač pod to dostal. Nekupovať blbosti, vázy. Kvety ak tak nie na zemi. Ak máte deti tak to budete upratovať stále. Sušička + robotický vysávač zabezpečia že sa bude menej prášiť
Odpovedať
@zdennicio ano presne toto chcem aj ja. Minimalizmus vo vsetkom. 👍Ze ci sa vam to osvedcilo v upratovani.
Odpovedať
@igor256 ahoj ano, to je prve co kupim poriadny roboticky a mam aj centralny v dome, ten vyuzijem na poriadne upratovanie. Ale urcite chcem presne to, ze vysoke nozicky na nabytku a malo kobercov a vzdusnost. A ziadne vytriny a ozdoby.
Odpovedať
@igor256 ja tie nozicky uplne vynecham. pri zariadovani budu skrinky zavesene na stene
Odpovedať
suhlas, pokial uz nabytok a nedas skrinky na stenu tak aspon na tych nohach 🙂 mne to ulahci upratovanie 🙂
Odpovedať
@rapidek áno, aj to som myslel, ale tak gauč napr. aby mal 10cm nožičky a také veci čo sa nedajú dať (ľahko) na stenu... Pod náš gauč sa robot nevošiel a raz keď som ho rozoberal a zistil aký je pod ním bordel (aj napriek tomu, že sme sa pod ním snažili vysavat) tak som tie nožičky rozobral a dorobil tam vyššie. Ale ako hovorím, ak je malé dieťa tak ťažko. Z obývačky ho vyháňať nechcem a to robot nemá šancu pri tých hračkách. Jedine taký čo mu dať no-go zóny a tie robiť ručne.
Odpovedať
A gauc kozenny tiez rychle upratovanie,sme mali predtym taky semisovy ako 3 chlapcov a 1 dievcatku ten gauc cista katastrofa.Teraz len vlhkou handrickou pozotieram,postriekam pripravkom na ozivenie a gauc stale cisty.Tiez odporucam na nozickach a hlavne malo je niekedy viac.Ja som chcela malinku obyvaciu stenu,no miesto toho mame skoro 4m dlhu stenu,kde prah ani neviem kde sa tolko berie.Takze tento rok to uz chcem zmenit.
Odpovedať
ked ale kozeny, tak uz poriadny. treba dat potom pozor pri vybere, lebo nie je koza ako koza samozrejme. tie kadejake nahrady rozhodne tolko neznesu a nevydrzia.
Odpovedať
@eno32 veru,taka ze ekokoza,kozenka sa tiez raz,dva znici.Ale aj o kozu sa clovek musi starat,hlavne ked je moc teplo v dome sa tiez vysusuje a potom praska.Takze raz za cas treba aj tu kozu tak chemicky osetrit.
Odpovedať
ja som mal chvíľu na byte kde som býval gauč koženný a nikdy viac teda. Bola to teda koža a žiadna koženka/ekokoža. V zime to bolo neustále nepríjemne chladné, v lete som sa pre zmenu na to vkuse lepil. Za mňa koža áno ale len na výstavku nie na denné používanie 🙂 Áno denná údržba je na tom možno jednoduchšia a zato treba to ošetrovať lebo tak koža potom popraská, zvráskavie a už to potom nie je také pekné. Naproti tomu gauč z kvalitnej látky je tiež vysoko odolný oderu, aj pri nejakých nehodách a podobne stačí len zobrať tepovač poriadne vytepovať a nezostane žiadna škvrna. A lepenie či studenosť odpadá 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
napadla mi hned veta na odlahcenie, ze ziaden dom nemat 😄 ale jasne chapem, myslim ze su aj nejake tie vychytavky ako si to ulahcit no mozno si to doma aj nejako skusit podelit aby na vsetko nebol len jeden.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Kozeny gauc urcite nie, o to sa treba starat a osetrovať aby nepopraskal. Na efekt je to možno pekné, ale ak si niekto na gauc rad lahne a kuka na nom napr telku, v zime chladi a v lete sa lepi na spotene telo...
Odpovedať
Ronmon tak to záleží od toho aký kvalitný si ten gauč kúpiš. Teraz sa už dá zohnať úplne v pohode taký, pri ktorom sa ti koža nezničí po pár sedeniach.
Odpovedať
Profilova fotka
@domix147 Dobrý deň, aby sa Vám dobre upratovalo a udržiavala domácnosť čistá odporúčam: - skrinky a nábytok vešať na stenu (pokiaľ je to možné) alebo použiť nábytok bez nožičiek (podľa mňa sa naopak nábytok s nožičkami umýva a vysáva najhoršie, aj robotický vysávač to neurobí tak poriadne ako keď je nábytok celou plochou položený na zemi alebo je vo vzduchu), treba dať aj pozor na to, aby sa pod nábytok (zavesený alebo s nožičkami) dostal robotický/klasický vysávač a tiež sa dostal napr. medzi dva kusy nábytku, nech tam nie je zbytočná napr. 15 cm medzera medzi nimi (ak sa to teda dá a je to estetické), - ďalej odporúčam minimum kusových kobercov, otvorených políc, čierny alebo veľmi tmavý nábytok, na ktorom je vidieť prach (tmavá podlaha nie je taký problém), - určite sa vyhnite interiérovým žalúziám, okná už pravedpodobne máte, ale čím viac fixných tým sa ľahšie umývajú (z vonku dostupných samozrejme), - ďalej sa vyhnite nerezovým spotrebičom, na ktorých vidieť odtlačky prstov (spotrebiče s "bezotlačkovým" nerezovým povrchom to majú uvedené), - tiež si nedávajte svetlú lesklú dlažbu, tá špinu priamo lepí, - vyhnite sa tiež skleneným plochám (hlavne na jedálenskom stole a pod.) a celkovo sú lepšie skôr matné ako lesklé plochy na odtlačky a pod., no a samozrejme robotický vysávač je veľký pomocník 🙂 prípadne aj čistič okien (napr. Kärcher) urýchly umývanie okien a čistenie sprchového kúta, najmä keď sa s ním "povysáva" sklo na sprchovom kúte po každom sprchovaní.
Odpovedať
určite by som na míle obišla čierny nábytok. mala som kedysi a stačilo. aj na sklenenom konferenčnom stolíku je všetko vidieť.
Odpovedať
@domix147 mozes si zariadit ako chces, staci si najat upratovacku.
Odpovedať
Za mňa zariadiť aby každá vec mala svoje miesto kde býva, a zakaždým ju tam odložiť. Nevytvárat oltariky z pracholapacov, nemať otvorené police, nedrzat doma zbytočnosti a aspoň 2x ročne triedit. Potom aj upratovanie ide raz dva
Odpovedať
Ja za seba tiež odporúčam skrinky zavesiť na stenu, gauč látkový s vysokými nožičkami, minimum zbytočných sošiek a vázičiek - keď nemusíš každú vec dvíhať/posúvať, utretie prachu trvá minútu. Ďalej jedálenský stôl z kameňa, udržiava sa perferktne, nie sú na ňom žiadne škvrny a ak už, stačí vlhká handrička a 20 sekúnd tvojho času. Rozhodne odporúčam impregnáciu na látkové povrchy, ak sa čosi rozleje, stačí vysať prebytočnú tekutinu a na čistenie používam karcher parný čistič. Potom rozhodne nájsť miesto veciam vnútri skriniek/stolíkov, nevykladať zbytočné hovadiny či už v izbách alebo v kuchyni. Byt tak vyzerá stále uprataný a vzdušnejší. Za mňa na údržbu idealne okná bez žalúzií, to je strašný žrút času, určite hladké interiérové dvere, hladké dvierka v kuchyni vi na ostatnom nábytku a bez kadejakých ichytiek a podobne - udržiavajú sa najlepšie. No a pomocníci ako roboticky vysávač s mopom, sušička, tyčový vysávač s mopom - udržiavajú permanentne poriadok a nezaberajú zbytočne veľa miesta ( sušička na pracku/ alebo my máme 2v1 v kuchyni). Čo sa týka dlažby/ podlahy, my máme lesku dlážku so vzorom a udržiava sa perfektne, nič na nej nevidieť. Ale určite odporúčam tmavšiu, bledú má mama doma a to je des.
Odpovedať
na zaciatok by som stavil na kvalitne domace spotrebice, to vie usetrit vela casu aj roboty. potom tie postrehy, ze ako dat gauc a skrinky, ci zavesit, alebo na vyssie nozicky, nech sa tam dostane vysavat. co mi jedine tak dalsie napada, tak ziadne zaclony, ziadne lustre, jednoduche hladke steny a hlavne ziadne lapace prachu. v kuchyni mat vsetko odlozene v skrinkach a nie povykladane. v podstate to plati pre vsetky miestnosti.
Odpovedať
U nas bol zaklad to aby sme nemali nejako vela nabytku, nepotrpime si na takych veciach, menej je podla mna v dnesnej dobe viacej. Cize aj skrinka pod telku isla do vysky. Sedacku mame na vyssich nozickach aby sa vysavac roboticky pod nu bez problemov dostal. Koberce nemame.
Odpovedať
Profilova fotka
@domix147 vsetok nabytok vstavany na mieru na kontakt s podlahou, ziadne nozicky ako pisu vyssie,, ja ho k podlahe aj tmelim, aby tam ani rozliata voda nemohla zatiect, naco je dobry nabytok vo vzduchu? akurat je ulozneho priestoru menej, to je ako s kuchynskymi skrinkami, tie treba dat az po strop, minimum otvorenych polic, skrinky a sufliky na tip on aby ste neutierali nejake zafrezovane uchytky
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 rozumne by bolo keby si povedal ze si nozicky rozobral a dal ich prec ale ty si ich urobil vyssie? aby sa tam zmestilo este viac bordelu?
Odpovedať
podla mna si kazdy zvykne upratat tak ako to vyhovuje jemu a je jedno ako ma zariadeny dom alebo byt 🙂 ale pre mna cim menej veci kade tade po polickach tym menej prachu na to sada a treba to utierat.
Odpovedať
@jblaze keby bol uplne na zemi (dlha strana je pri stene) tak by sa tam rovnako hromadil bordel. Dal som ho vyssie preto, aby sa popod vosiel roboticky vysavac, ktory tam pravidelne pomerne kvalitne povysava... A inak mi vysvetli prosim Ta o kolko viac bordelu sa vojde pod gauc ked je vo vyske nie 7cm ale 10cm...
Odpovedať
@alenaf34 ahoj prosim pridas foto lesklej dlazky zo vzorom? Vdaka
Odpovedať
@igor256 Presne o 3cm viac. 😄
Odpovedať
@domix147 mám v albume 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@domix147 nejde ani tak o to aky velky dom mas. Castokrat je jedno ci mas 100 ci 200 m/ ak nechces mat plne skrine, ktore naoko urobia poriadok, ale chces efektivnu domacnost) tak potrebujes system a hlavne je to sucast zivotneho stylu. Jasne, pri vacsom dome mozno o hodinu dlhsie umyvas okna spolu s umyvanim podlahy, ale to nie je to, co cloveku berie cas a energiu hlavne. Cim viac clovek minimalizuje priestor, tym sa citi sviezejsi a efektivnejsie vie v danom priestore pracovat. Co najmenej skriniek, a z nich tak polovica prazdna nech je 🙂 raz za pol rok ale clovek musi aj tak opat urobit taky resers veci a vyhodnotit. Su veci, ktore sa proste posuvaju dalej, nemusis ich vyhodit zakonite do kosa. Skus pozriet japandi zivotny styl , alebo aj wabi sabi . Mozno ta to zaujme. Velmi zaujimava je v tomto praca Marie Kondo.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 cakal som skor naozajstne riesenie a to je odstranenie noziciek aby tam nebola ziadna medzera alebo upchatie medzier, a nie ze ho dvihnes aby tam vysavac vosiel to je len take nijake ze uzmoznis vysavacu tam vojst, lepsie je aby sa tam bordel nehromadil, poznam to ,deti a hracky nonstop v medzerach pod nabytkom pod gaucom, a nechapem naco maju tie nabytky nozicky, vsetko som upchal a je pokoj 🙂
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?