Zábradlie z pásoviny

Ahojte strecháči, páči sa mi takéto zábradlie http://www.schodyfrano.sk/galeria/sch... len sa trochu bojím, že sa bude chvieť.. Šírka sa mi zdá byť primeraná 40mm, a kvôli tomu chveniu zvažujem 10mm hrúbku pásoviny. Celková dĺžka zábradlia bude pod tri metre. Pán, čo nám to bude zvárať mi povedal, že to spraví z materiálu, aký si kúpime (on to chcel robiť z joklov, čo sa mi až tak nepáči), tak mi s výberom pásoviny moc nepomohol.. Máte niekto také zábradlie (na betónovom) schodisku? Prípadne, kto sa železu rozumiete, nebude sa mi to chvieť, ak budú tie stĺpiky od seba cca 80cm? Alebo preháňam a stačila by tam pásovina hrubá 8mm? Vopred ďakujem za pomoc :-)
Odpovedať
Ak zvažujete pásovinu 40x10, tak dajte na radu známeho a spravte to z jokla 40x10, prípadne aj 50x10...
Odpovedať
@z3d to nebude z pasoviny to by vazilo 100 ton bude to tenky jokel, 40 sa mi zda malo, nazibo to nebude podla mna take efektne ako na foto
Odpovedať
@z3d radšej pásovina, ako jokel. Jokel bude mať oblé hrany, pásovina ostré. Zbehni do železiarstva a vyskúšaj si osobne pevnosť pásoviny. Ak by bola obyčajná pásovina veľmi mäkká, vedia objednať aj pásovinu vyššej tvrdosti/pevnosti
Odpovedať
@dedo758 @sysell Páni, a bude mať jokel také ostré rohy, ako pásovina? A nebude sa prehýbať a chvieť sa viac ako pásovina? Stránku, kde ponúkajú železné profily mám už nejaký ten deň otvorenú :-) a keď pozerám jokel 40x10 (stena 2mm), má hmotnosť 1,37kg/m a pásovina 3,14, čo je asi 2,3 násobok hmotnosti.. Narýchlo som si spočítala, že budem potrebovať asi 22m tých profilov. Potom by zábradlie z jokla vážilo 30kg a z pásoviny 70kg. Zdvíhať ich síce nebudem 8-) ale nezdajú sa mi to také veľké čísla.. Skôr by som ja ako laik, povedala, že čím viac železa, tým pevnejšie, či? :-) Priznám sa, že to moc na efekt neriešim (snáď okrem toho, že sa mi páčia tie nezaoblené hrany), skôr hľadám niečo praktické (nie sklenené) a pevné, aby sa neotriasalo, keď deti pobežia :-) a samozrejme, aby to nebolo drahé. Tak tu teraz maturujem nad železom..
Odpovedať
@jakino Ty si mi tu úplne čítal myšlienky ako som písala :-D Železiarstvom asi nemyslíš Kinekus, že? :-) Ale o tej pevnosti by si mi mohol niečo viac napísať, lebo pre mňa je železo ako železo...
Odpovedať
@z3d ten jokel je asi pevnejsi ako pasovina. Ak sa ti to paci daj pasovinu ale.podla mna 40 x 10 je malo a nebude to nohvie
Odpovedať
@z3d V Kinekuse som ešte nebol, tak neviem. Nájdi si hutný sklad, alebo železiarstvo v okolí a zájdi tam. Tam ti isto poradia ohľadne pevnosti. Existuje viac druhov železa/ocele. Jedno je mäkké ako blato, takže sa dá ohýbať a iné zas neohneš vôbec, lebo sa zlomí. Príklad je železný drôtik, ktorý omotáš okolo ceruzky, ale skús omotať okolo ceruzky rovnako hrubú ihlu na šitie ;-)
Odpovedať
v obchode porovnaj pevnost jokla alebo pasovny
Odpovedať
Profilova fotka
My mame nerezove zabradlie a je velmi bezpecne a po rokoch ako nove..
Odpovedať
Z nerezu pri tých rozmeroch je to z pásoviny oveľa pevnejšie a efektnejšie cca 500 EUR. Vy ale poznáte možnosti rozpočtu. Kotviť treba samozrejme do betónu. Mám niečo podobné cez 4m a môžu sa na to vešať 100kg chlapi. Uvedom si, že po "pánovi" ktorý vám to zvarí a nedodáva ako celok aj natreté si to budeš musieť asi ešte dofinalizovať. Ak nedáte práškovú farbu obávam sa o výsledok. Joklel je pevnejší a praktickejší, no ak to nedávaš do pivnice nemá tiež nič spoločné s dizajnom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?