Odpoveď na príspevok od rudy1973:
Byt, dom, počet a veľkosť radiatorov, rozsah zate… @rudy1973 2-poschodový dom, spolu 240m2, 12 radiatorov 150-180, drevene eurookna. Toho roku zateplujeme strechu.Odpoveď na príspevok od rudy1973:
V podobnom dome z r. 1970, máme Bosch 8700iw so 1… @rudy1973 Vďaka, Okrem toho mi bolo povedane, že je potrebna aj výmena vložky plynu v komine. Je to pravda?Odpoveď na príspevok od chlapeczdzedziny:
@rudy1973 Vďaka, Okrem toho mi bolo povedane, ž… @chlapeczdzedziny Áno aj nie. Ak je hliníková, tak áno, ak napr. kvalitná nerezová, tak nie...Odpoveď na príspevok od chlapeczdzedziny:
@rudy1973 Vďaka, Okrem toho mi bolo povedane, ž… @chlapeczdzedziny na kondenzačny kotol buď plastove rury-dymovody, alebo "hadicu" podľa podmienok v komine, samozrejme magneticky filterOdpoveď na príspevok od chlapeczdzedziny:
@rudy1973 2-poschodový dom, spolu 240m2, 12 radi… @chlapeczdzedziny dobre a co tak tepelné čerpadlo rovno, ideálne s dotáciami, poprípade je tu aj plán obnovy kde by sa mala spustit dalšia výzva, už mešká..Odpoveď na príspevok od chlapeczdzedziny:
@rudy1973 Vďaka, Okrem toho mi bolo povedane, ž… @chlapeczdzedziny Predpokladám, že sa bavíme o rod. dome, že? Nuž vykašli sa na nejakú min. 500 - 800 € investíciu (v tom najlepšom prípade) a nerozbabri si vlastný komín. Urob od kotla len tzv. horizontálny odvod spalín, tzn. že namontuješ axiálnu kominovú rúru (bežná rura ku KK) od kotla rovno von cez stenu. Spád 5%, podobne ako u kanalizácie. Vyhovuje to normám a nemajú proti tomu nič ani výrobcovia kotlov. A keď už ideš kupovať KK, tak sa poponáhľaj, lebo Brusel už ide zakázať aj tieto. Najnovšie podľa nich máme opäť prejsť na spaľovanie dreva!... (tuším od r.2027 + možno prechodné obdobie) 🙃😁Odpoveď na príspevok od petersd:
@chlapeczdzedziny Predpokladám, že sa bavíme o r… @petersd ten zákaz o plyne sa zrušil, nebude len čistý plyn v takom zložení ako teraz ale i s rôznych iných napr, fermentácie. niekde na fore je o tom článok Plynári našli pootvorené dvierka. Namiešajú hybridné palivo, ktoré bruselská legislatíva za fosílny zemný plyn už považovať nebude.Odpoveď na príspevok od duzu:
@petersd ten zákaz o plyne sa zrušil, nebude len … @duzu Neverím že tí zelení pošahanci neprídu s niečim novým... A po zhliadnutí aj výstupov z Eur vízie som o tom doslova presvedčený! 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu Neverím že tí zelení pošahanci neprídu s n… @petersd ani za 20r, nebude žiaden iný zdroj čistejší pre vykurovanie domácností,len na SK cez 65% domácností , spaľovacie motory znižovali škodlivé látky postupne, elektrická energia je tiež nie doriešená, aby sa dal nahradiť výkon za také krátke obdobie podľa niekoho je škodlivé i kúrenie drevom, je fakt že sa planéta otepľuje, topia sa ľadovce a v kolobehu je viac vody, čo spôsobuje nerovnomerné zrážky, prívalové dažde na jednom mieste inde neprší ešte dlhšie obdobie https://plenum.sk/kurenie-plynom-ci-d... za článkom je kopa negatívnych komentárov na EU ale ani jeden to vyriešiť nevie, najľahšie je nadávať na to čo spôsobí ešte horšie podmienky na zemi, teraz mali možnosť dostať sa do parlamentu a zmeniť všetkoOdpoveď na príspevok od petersd:
@chlapeczdzedziny Predpokladám, že sa bavíme o r… @petersd Ten horizontálny odvod komín by som si ešte preveril či nie je proti predpisom. Kdesi som čítal, že takto je to možné urobiť len ak ide o rekonštrukciu objektu kde to nie je technicky možné vyviesť nad strechu. Čo v tomto prípade neplatí keďže je to len vecou vyvložkovania.Odpoveď na príspevok od rudy1973:
Flexi dymovod, cena za m/ 12 €. @rudy1973 Mne jeden nemenovany plynar povedal, že ten naš komín (máme pôvodny vyvložkovaný asi hlinikový 20 ročný), treba prevložkovať pre KK a stoji to kolo 500-600e. Jedna sa o asi 11m výšky.Odpoveď na príspevok od toky1:
@petersd Ten horizontálny odvod komín by som si e… @toky1 Horizontálny odvod vôbec nie je proti predpisom ! @chlapeczdzedziny No, veď o tom je debata - hliníková vložka na KK nemôže byť.Odpoveď na príspevok od petersd:
@toky1 Horizontálny odvod vôbec nie je proti pred… @petersd https://www.epi.sk/odborny-clanok/3-p... "Ak ide o budovy, pre ktoré bolo vydané stavebné povolenie do 31. decembra 2003 a nemali riešený odvod spalín nad strechu budovy a pri rekonštrukcii nemožno zo stavebno-technických alebo požiarno-bezpečnostných dôvodov riešiť odvod spalín nad strechu, spaliny zo zariadenia na spaľovanie zemného plynu a skvapalnených uhľovodíkových plynov s tepelným príkonom do 35 kW sa môžu odvádzať na vonkajšej stene budovy, za osobitných podmienok zverejnených podľa informácii zverejnených na webovom sídle ministerstva".Odpoveď na príspevok od toky1:
@petersd https://www.epi.sk/odborny-clanok/3-poz… @toky1 Hej, je to tak. Pozri si ale ako to začal zakladateľ témy: "... chystáme sa vymeniť starý plynovy kotol za nový kondenzačný..." Predpkladám, že to neidú urobiť v 10-ročnom dome.Odpoveď na príspevok od petersd:
@toky1 Hej, je to tak. Pozri si ale ako to začal … @petersd Tomu som nejako neporozumel - s tým desaťročným domom. Čo s tým má 10 rokov? Podstatné je, že teraz komín má takže nemôže vyviesť spaliny na fasádu. Musí ich vyviesť komínom nad strechu a je jedno či rekonštruuje dom mladší alebo starší ako 10 rokov.Odpoveď na príspevok od toky1:
@petersd Tomu som nejako neporozumel - s tým desa… @toky1 A podľa Teba, kto mu môže robiť problém, ak by sa on teraz rozhodol, že chce na novom kotle vyviesť spaliny cez fasádu ? Výrobca kotla to má to tak uvedené v technických nákresoch a pasportoch KK, ako jedna z možností napojenia... Dom mal SP pred 31.12.2023,... KK bude mať max. výkon napr. 25 kW... A majiteľ v prípade potreby (teda ak to niekto bude požadovať) vyhlási, že stavebnotechnicky nemôže viesť spaliny do starého komínového telesa.... Nejaký vznešený dôvod sa vždy d nájsť. 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@toky1 Horizontálny odvod vôbec nie je proti pred… @petersd Ano, ale ide o tu cenu. Mne povedal ze to stoji 600e, a Rudy 1973 piše ze to stoji 12e/mOdpoveď na príspevok od chlapeczdzedziny:
@petersd Ano, ale ide o tu cenu. Mne povedal ze … @chlapeczdzedziny Veď aj mne ide o cenu. Koaxiálna komínová rúra hliník/plast (na vodorovný vývod cez fasádu) stojí okolo 25 €/m. Je to štandardné klasické riešenie, žiadne "hadice"... Ale nenahováram Ťa, daj si čo chceš. Sebe som nedávno vymenil kotol za KK a urobil takto odvod , teraz to idem podobne urobiť mame, do rodičovského domu.Odpoveď na príspevok od petersd:
@toky1 A podľa Teba, kto mu môže robiť problém, … @petersd Písal si, že horizontálny odvod spalín nieje proti normám - na to som reagoval. Lebo evidentne je. Neriešim kto a ako ho za takto prevedený dymovod môže sekírovať. Možno to má aj výrobca kotlov uvedené ako možné riešenie ale len tak od oka napr. Protherm vo svojom katalógu dymovodov uvádza, že je takto vyústený dymovod možný len vo výnimočných prípadoch po schválení MŽP SR.Odpoveď na príspevok od toky1:
@petersd Písal si, že horizontálny odvod spalín n… @toky1 Už sa mi nechce s Tebou doťahovať v tejto téme. Sám vyššie odcituješ článok, či smernicu, že čo je treba dodržať a splniť pre horizontálnu inštaláciu, ale o pár príspevkov nižšie sa sám zneguješ a generálne vyhlásiš, že je to proti norme".... Nechajme to teda tak, nemá zmysel pokračovať.Odpoveď na príspevok od petersd:
@toky1 Už sa mi nechce s Tebou doťahovať v tejto … @petersd Čítaj s porozumením. Podľa normy to je za určitých podmienok - tie ale v tomto prípade splnené NIESU pretože doteraz mal majiteľ starý kotol napojený na komín, ktorý tým pádom kľudne môže využiť aj pre nový kotol. Čiže nie je splnená podmienka "nemožno zo stavebno-technických alebo požiarno-bezpečnostných dôvodov riešiť odvod spalín nad strechu". Mne sa tiež s tebou nechce doťahovať ale zavádzal si hneď v prvom príspevku, v ktorom píšeš, citujem:"Nuž vykašli sa na nejakú min. 500 - 800 € investíciu (v tom najlepšom prípade) a nerozbabri si vlastný komín. Urob od kotla len tzv. horizontálny odvod spalín, tzn. že namontuješ axiálnu kominovú rúru (bežná rura ku KK) od kotla rovno von cez stenu. Spád 5%, podobne ako u kanalizácie. Vyhovuje to normám a nemajú proti tomu nič ani výrobcovia kotlov." V tomto konkrétnom prípade (nie generálne) to totiž normám nevyhovuje z vyššie uvedených dôvodov.