NAS a SSD disk

Nenašiel som tu nič podobné,tak sa idem pýtať. Ma niekto skúsenosť s NAS a v ňom použitým SSD diskom?Ak áno,aké NASko ste použili a aké SSD disky?
Odpovedať
@marcel714 SSD ako systemovy disk urcite ano, ako datovy urcite nie. NAS som si postavil sam, miniITX. Nejaky cas som pouzival trueNAS, ale na moje ucely trosku overkill. Pristal som na openmediavaulte s dockerom.
Odpovedať
Jo a systemovy disk tam mam nejaky ADATA 120GB, bezi to nonstop asi siesty rok a dobre.
Odpovedať
@kejsix Prečo myslíš,že SSD ako dátový určite nie.Praveze sa mi zda odolnejší. A na co ty používaš NASko keď máš 120GB?nie je to málo?
Odpovedať
@marcel714 Zivotnost SSD zavisi od zapisanych dat, zivotnost klasickeho rotacneho disku od nabehanych hodin. Chapes rozdiel? Preto je vhodny SSD v NAS predovsetkym ako disk, na ktorom je system - pretoze sa tam zapisuje relativne maly objem dat. Ako datove disky sa hodia rotacne, pretoze ekonomicky vitazia a zivotnostou vzhladom na zapisovane objemy dat taktiez. Ci snad nechces mat data aj system na jednom disku?? Ako datove disky mam aktualne 5x14TB v RAID5.
Odpovedať
Ssd do naska mozes samozrejme dat len treba vybrat tak isto urceny nato ako pri hdd. Len treba ratat ze su drahsie. Ja osobne som tak tiez spravil lebo mi vadil hluk diskov a aj spotreba.
Odpovedať
toto je debata ako ked kolar zacne o polike ... 😄 to ssd bezne neprepisete ... vsetko je to o cene, ci pouzit stary pc s nejakymi diskamy alebo nieco novsie ...kludne aj s ssd, niesu take drahe ... asi ako ... chcem kupit auto a niekto napise, ja mam elekto lebo je tichsie ...a iny ...moje ma hlinikove disky ...lebo je to pekne ... 😄 treba si specifikovat rozpocet a pouzitie ... nie kupit bicykel a cakat ze to prevezie 10t strku ...
Odpovedať
@shadowmilan melies hovna, samozrejme, ze ho bezne prepises, je jedno, ci na tom drtis torrenty alebo zaznam z domacich kamier, ssd niesu nesmrtelne ani zdaleka
Odpovedať
nuz, samozrejme ... ako inak
Odpovedať
@marcel714 Ahoj, ja mám Synology DS218+, už to mám ale pár rokov. Mám tam 2x2TB na rôzne zálohy. Občas si tam nahrám nejaký film a sledujem po sieti. Nenapísal si dôvod na čo by si chcel používať nas. Ale podľa mňa, ti tam je SSD zbytočné. Dávalo by to zmysel, keby si to chcel ako read, alebo write cache. Pre read ti staci 1xsdd a pre write 2x ssd. Inak si tam môžeš dať namiesto klasických diskov SSD, ale pozri si napr. alzu a hľadaj tam ssd pre NAS. Jediný dôvod vidím v tichosti a spotrebe. Určite budú ssd rýchlejšie ako klasické disky, ale tam budeš limitovaný podľa mňa sieťou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?