Ako financovat novostavbu bez predaja bytu?

Ahojte, moja hlavna otazka je: Ako kupit pozemok a nechat si postavit dom bez toho, aby sme museli predat aktualnu nehnutelnost? Momentalne mame nasporene 10% z celkovej sumy pozemku a domu dokopy. Predstavujem si to tak, ze by som nasla developera, ktory by bol ochotny kupit pozemok a postavit nam konkretny dom na kluc podla nasich poziadaviek. Zmluvou o buducej zmluve a pripadnou zalohou by sme to pravne osetrili. Hypoteku by sme zobrali na celu sumu tohto projektu. Nie som si vobec ista, ci taketo nieco existuje, pretoze viem si predstavit ze dodavatel na seba berie velke riziko. Pripadne viete mi poradit inu moznost? Nechcem sa dostat do situacie, ze by sme sa museli stahovat do podnajmu, predavat byt kvoli kupe pozemku, nasledne riesit dodavatelov na stavbu domu, vyplacanie na tranze, mesiace ci roky cakania a nasledne opat stahovanie. Radsej by sme vyplatili vacsiu proviziu developerovi za prvu moznost nasho navrhu ako platit za stahovanie a podnajom. Vdaka za kazdu radu
Odpovedať
@eva_nova americka hypoteka?
Odpovedať
+ Este otazka, ci vobec existuje nejaky developer, ktory by bol ochotny ist do takehoto niecoho s tym, ze vie spolupracovat od najdenia pozemku az po samotnu stavbu na kluc.
Odpovedať
@eva_nova Zobrat hypo na aktualnu nehnutelnost. Zacat stavat a prelozit hypo to na dom.
Odpovedať
@andyno @17juraj17 vdaka za radu. A v pripade ze hypo na aktualnu nehnutelnost dosplacame az o par mesiacov? Problem s tym, ze by nam dali hypoteku na novu nehnutelnost by som nemala. Ide o to, ze americku si zatial na byt, ktory nie je zatial vyplateny nedostanem a v tomto pripade mi len ubieha cas, o ktory sa ukracujeme.
Odpovedať
@eva_nova Pozeras sa na to prilis jednoducho. Len hladanie vhodneho a pekneho pozemku moze trvat niekolko mesiacov. Ak mas tak ok. Nasledne potrebujes projekt. Chces katalogovy? Mas uz vybraty? Chces projekt od architekta? V tom pripade su to dalsie minimalne 2-3 mesiace kym najdes vhodneho architekta a kym nieco vyprodukuje. Ak uz aj pozemok mas vyhliadnuty a projekty vybrany este samotne ziskanie stavebneho konania moze trvat urcity cas opat by som pocital minimalne 2 mesiace (v idealnom pripade). CIze ak je to tak ako pises zacal by som s pripravami a postupne vyplatil byt - sama pises ze je to len par mesiacov.
Odpovedať
@andyno americka hypo je v tomto pripade nezmysel, ta sa berie ak potrebujes prachy na nieco ine ako na byvanie @eva_nova co takto montovany dom? ten mas hotovy za nejake 4-5 mesiacov a kupujuci bytu ti tolko vpohode pocka
Odpovedať
@eva_nova Nikam sa neponahlaj. Ako uz pise @andyno vsetko trva. Zacni si vklude pripravovat domcek nez dosplacas hypo na byt. Odkedy sa rozhodnes stavat po vykop pocitaj aspon tak pol roka. Nasi birokrati sa uz postaraju aby si tuto ciaru nepodliezla :-D
Odpovedať
@luck4 nad montovanym nerozmyslame. Chceme murovany dom. @andyno @17juraj17 Katalogovy dom mame uz vybraty. Ale bude asi vela zavisiet aj od pozemku, kedze idealny sa asi tazko zhana. Stale myslim ze najidealnejsie by bolo zohnat niekoho kto nam od pozemku zabezpeci vsetko az po dom na kluc. Len neviem ci sa take daco deje "v malom". Ze by sme potom hypoteku zobrali na cely tento ukon. Nie na pozemok samostatne a samostnu stavbu samostatne, kedze uz sme boli v par bankach a prevracali sa nam oci ked sme poculi kolko byrokracie a komplikacii to prinasa. Najhorsie na tom je, ze s kupou pozemku naozaj nemame ziadne skusenosti, takze aj ked sme si uz boli niektore pozriet, nevieme co okrem toho, ci je vizualne v pohode, su tam natahane siete a je v uzemnom plane, pozerat dalej. Preto by sme to najradsej zverili odbornikom.
Odpovedať
@eva_nova Mysli na to ze kazda dalsia osoba ktora sa ti dotkne domu ta stoji nemale prachy. Ak to budes financovat hypo je to o to drahsie. Aby si nedopadla ze kupis takuto garaz za 85 000€ ak ti vymaluju 123 000 :-D
Odpovedať
@17juraj17 to mi je jasne, ratam s tym ze ked nemam znamych ani skusenosti so stavbou, tak si budem musiet zaplatit. Tie fotky su ozaj az priam hrozive :) To je na Slovensku?
Odpovedať
@eva_nova :-D Ano, vcera som bol na prechadzke na chalupku. Peso je to asi 50 min od civilizacie. Za tie prachy olati sa nie ? Ale zase som sa citil ako v pionierskom tabore ked sme spali v stanoch :-)
Odpovedať
Tak minimalne podla katalogov http://www.eurolineslovakia.sk/sk/hom... sa da za tie prachy dosiahnut ovela viac. Otazna je teda aj cena pozemkov, ktora tu asi zohrava vyraznu ulohu. Presne, pioniersky tabor, alebo nejaka firemna dedinka. V tomto pripade je lepsie zostat v byte ako ist do takehoto "domu"
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andyno @17juraj17 Hm, len ako tak pozeram ceny pozemkov a bola som sa pytat v banke a ta na pozemky davaju vacsinou len do vysky 60% z jeho hodnoty a tolko penazi v aktualnej situacii nedame dokpy. + peniaze na zhodnotenie pozemku, aby som mohla vobec ziskat hypoteku na dom. Vy ste neboli v takejto situacii? Ako ste to riesili? Alebo ste mali viac vlastnych prostriedkov?
Odpovedať
@eva_nova Ako som to riesil ja ? Pocuvanim a sledovanim okolia aby som sa do podobnej situacii nedostal. Pochopil som , vo vseobecnosti. Ak ma clovek holu rit nema sa smykat na smyklavke a to boz nie stavat dom. Ked zena zacala o vacsom byte ci dome povedal som dobre. Nasiel som pekny byt 96m2 so zahradkou a garazou, ale povedal som fajn ale chces viac kludu a opekat pozriem chalupy. Jednu co mi ucarovala som nasiel - rok sa zjednavala cena nasledne som to z casti financoval hypo pretoze som si chcel nechat balik na nakup vybavenia, treba si uvedomit ze veci okolo domu stoja tiez tisice € . Islo aj o to ze ak kupis - postavis nemovitost , ma sa zhodnocovat. Co som ju kupil, dnes by som ju predal za dvojnasobok. Ale to je aj o stasti. Treba si uvedomit ze ak si vezmes hypo 150 000€ banke das - tresnem 230 000 + vlastne naklady. Takze dom stoji 250 000. Financna situacia sa zhorsi, pridu hadky a nasledne utesovatelia ;-) Pri rozvode sa dom narychlo preda za 130 000. Takze tomu nehovorim zhodnocovanie :-p Budme skromny . Vklude si pockaj az sa situacia vylepsi, stavat za kazdu cenu nema zmysel. Ako vravim , do dochodku daleko :-D ci vobec.
Odpovedať
1. Myslím, že takú stavebnú firmu len tak ľahko nenájdeš :) Oni vlastne aj teraz existujú, len nie úplne tak, ako si to ty predstavuješ ... A hlavne to bude za iné peniaze, aké by si chcela dať ... Tieto firmy dnes "snoria" po lacných pozemkoch, prípadne väčších pozemkoch ktoré sa dajú výhodne rozparcelovať na cca 3 až max 4 árové "pozemky" ... Na nich postavia za vlastné bungalovi, zväčša nejakú klasickú 4 izbovú "kocku" , cca 100 m2 bez garáže atď ... Nahodia najlacnejší plot, dokončia do štádia holodom, skolaudujú, pofotia a šup s tým na net ... Podľa ceny pozemku sa potom hýbe ich zisk, zväčša pri hore uvedenom modeli je to min 30 tis. Eur ... Oni však dobre vedia, čo stavajú a čo je predajné. Takže takéto niečo robia len v žiadaných lokalitách a stavajú projekty, ktoré sú u nich overené a pre nich výhodné ... Takže pokiaľ hľadáš niečo také, tak si musíš vybrať len z existujúcej ponuky. Neverím totiž, že firma pôjde touto cestou, tj všetko si zaplatia sami a na konci sa sami zbavia zisku, ktorý by mohli mať, ak by to predávali na inzeráte ako hotový holodom :) 2. Úplný súhlas s Jurajom :) Dom neutečie ... Písal som to už X krát ... Nestojí to za tie problémi. Už ani neporátam, koľký sa takto opálili a skončilo to rozvodom prípadne úplne zlým životným štandardom ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?