Stavba zateplenej garáže

Profilova fotka
Pridávam menší nákres základov garáže, ktorá bude slúžiť hlavne ako dielňa. EPS v základoch bude zároveň slúžiť ako šalovanie pri betonáži, nepoužijem drahý XPS/perimeter ale len klasický EPS70, ktorý proti vlhkosti budem chrániť nopovou fóliou. Obvodové múry budú vymurované do výšky 2250 mm (YTONG 250 mm P4-500). Postačia základy široké 300 mm, armovanie v základoch je asi zbytočné. Podkladný betón bude hrúbky 100 mm, KARI 150x150 6 mm. Neviem však ako vyriešiť izoláciu podlahy, niekto radí neizolovať a využívať teplo zeme, tak teraz neviem, či podlahu izolovať napr. EPS 150, XPS z dôvodu vysokej ceny nechcem používať
Odpovedať
pre garážovanie auta pomerne drahá na to je praktickejší prístrešok a kúpiť nové auto skôr, ak ako dielňa na zárobok potom investovať do zateplenia
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Auto pre mňa nemá žiadnu hodnotu, jedno či nové alebo staré, všetko sú to spotrebné šmejdy. Bude to dielňa pre voľný čas, vykurovaná el. radiatorom
Odpovedať
Profilova fotka
Má niekto skúsenosť s použitím EPS 150 pri izolácii podlahy v garáži? Keďže garáž bude neustále vykurovaná chcel by som podlahu zaizolovať ešte pri výstavbe základov. Nemám však predstavu ako postupovať ak EPS 150 použijem pod podkladným betónom hrúbky 100 mm vytuženým KARI 6 150x150. Postačí nasledujúca kombinácia vo vnútri medzi základmi: - zhrnutá ornica 15 cm - zhutnená zemina 25 cm - zhutnené, vyrovnané štrkové lôžko 10 cm (štrk 0-22, iný nemám :) - následne na štrkové lôžko uložím EPS 150 v hrúbke 10 cm, neviem však akým spôsobom oddeliť štrk od EPS (igelit, fólia) - položenie KARI 6 150x150 - zabetónovanie podkladného betónu hrúbky (100 mm) Poradíte, či tento postup je správny, prípadne ako ho upraviť. V garáži bude parkovať príležitostne auto s hmotnosťou do 1500 kg. Vďaka
Odpovedať
K stavebnemu povoleniu prikladas projekt, ktoreho sucastou je aj staticky posudok. Nie som si isty, ze ti to takto niekto odobri, daj potom vediet. Zatial mam (ja ako laik) pocit, ze si si to vsetko urobil len odhadom (sam pises, ze: zakladovy pas by mal stacit 300 a ze armovanie v zakladoch je asi zbytocne). K tomu robit podlahu garaze z 10cm betonu. Nikde nepises o streche, typ krytiny, uhol strechy, ci bude plafon zelezobeton a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Projekt nemám nakoľko sa jedná o drobnú stavbu. Radšej si to predimenzujem akoby som mal čakať na vyjadrenie statika. Strecha bude mať sklon 13 stupňov, strop bude tvorený drevenou trámovou konštrukciou, strešná krytina Tondach.
Odpovedať
nizky uhol strechy = vyssie staticke zatazenie Pasy (sirka) sa navrhuju podla unosnosti podlozia, to iste armatura, niekto ano, niekto nie. Nezabudni na veniec, mozes pouzit aj tzv. U-profily, od porfixu su lacnejsie a na rozdiel od ytongu nie su lepene z 3 kusov, ale vypilovane. K statike sa ti zodpovedne tazko niekto takto na dialku vyjadri.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser U-profily vo venci nechcem používať, pri hrúbke muriva 25 cm bude lepšie riešenie klasicky zašalovať veniec. Ide o samostatne stojacu garáž, statiky som si dosť užil pri stavbe domu. V okolí sú postavené garáže, ktorých základy sú užšie, plytšie, nenachádzajúca sa v nezamŕzajúcej hĺbke, bez armovania a po 40. rokoch stále stoja bez prasklín :)
Odpovedať
Na jednej strane hovoris o uzsich a plytsich zakladoch a na druhej strane sa ti U-profily zdaju slabe.. Mne stoji garaz a dielna uz par rokov, podorys 17x7m, postavene z porfixu 250ky, horny rad su U-profily, v nich mam 4 pruty f10 a vsetko drzi ako ma a to mam uhol valbovej strechy 23st a krytinu Bramac. Vsetko mi odobril statik. Momentalne staviam poschodovy dom z 250ky a nemam z toho strach.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Taktiež staviam podkrovný dom z Ytong 250, materiál kvalitou nič moc, ale pri svojpomocnej stavbe asi lepšia voľba nie je. Ale je pravda, že vence som robil len žb, jednoducho pri U-profiloch sa mi to zdalo veľmi slabé :), jediná nevýhoda je v pracnejšom šalovaní.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?