Sekčná brána

Zdravím, Prosím Vás rozmýšľam spraviť zo staršej šopky 5m x 3,20m garáž no je tam strop vo výške cca. 210cm čo mi nevyhovuje pre sekčnú bránu, preto rozmýšľam narýchlo pred zimou tam spraviť garážové vráta 2krídlové nakoľko to je rýchlejšie a bez náročných stavebných úprav. Odbil som kúsok steny aby som zistil ako to tam je realizované no zdá sa mi, že nad oknom je len pomúrnica bez venca a neviem či je tam nutný nosný preklad kvôli garážovej bráne, vedel by mi niekto poradiť či bude nutné pomúrnicu zdvihnúť alebo nahradiť ju prekladom? Stačí pridať klieštiny vybúrať otvor pre bránu? Vďaka
Odpovedať
Prikladám ešte foto stropu
Odpovedať
Ťažko to posúdiť iba z fotiek ale vyzerá to že ten krov už má čosi za sebou. Ja by som asi vybural ten štít, zasaloval a zabetónoval preklad a až potom by som robil ten otvor pre bránu.
Odpovedať
@jozik123 vďaka za odpoveď len by som potreboval upresniť ako postupovať, vybiť štít odrezať pomúrnicu a miesto nej zašalovať a zabetónovať preklad v potrebnej výške?
Odpovedať
@s07b33 Fakt sa chceš spoľahnúť na amatérske rady na MS pri tak podstatnej veci? A keď ti to počas rekonštrukcie padne, kto bude zodpovedný? Oslov statika alebo projektanta, nech ti navrhnú riešenie. Z tých pár fotiek absolútne nie je jasné, čo sa dá odstrániť a čo nie, t.j. ktoré prvky sú nosné.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja osobne by som to auto vôbec do tej miestnosti nedával. Tam, kde to auto stojí by som predĺžil strechu ako prístrešok a bolo by vybavené. Pred slnkom, dažďom, námrazou by chránené bolo a aj by ostala miestnosť na iné účely.
Odpovedať
@prirodokochac to je tiez clkom dobry napad. @chrobak7 ano je to rada amatera, nie fundovaneho stavebnika. Ale podla fotiek a podla toho ako sa kedysi robilo, tak sa spravili najskor steny, potom sa obycajne spravil veniec, no tu je namiesto venca pomurnica dookola. Potom sa spravila strecha a nakoniec stitovy mur. Takze stitovy mur by sa kludne mohol rozobrat az po tu pomurnicu a nic by sa nemalo stat. Samozrejme, ine je to vidiet na fotkach a ine je to vidiet nazivo v reale. Ale ano, mate pravdu pokial chcete mat aspon aku taku istotu, tak zavolajte a zaplatte statikovy, dajte vypracovat projekt a urcite to bude dobre.
Odpovedať
@prirodokochac takto to podla mna uplne postacuje, vsak auto bude kryte, nebude priamo na dazdi, na snehu na slnku a nezaprace sa zbytocne sopa, isto sa pre nu najde aj ine vyuzitie.
Odpovedať
@jozik123 Mojím príspevkom som nemyslel tvoj príspevok, ani som nechcel spochybniť tvoje rady. Bolo to myslené všeobecne, že takéto zásadné veci by mal konzultovať s projektantom a statikom, nie formou diskusie na MS. Lebo sa môže stať, že dostane od niekoho radu, bude sa jej držať a niečo sa stane. Kto bude zodpovedný? Iba on.
Odpovedať
@prirodokochac ja si tiez myslim, ze takto je to ovela vyhodnejsie, co sa toho usetreneho priestoru tyka. aj my to mame rovnako a za tu volnu miestnost sme mimoriadne vdacni😄 to sa proste zakazdym zide.
Odpovedať
@niki266 miesta mám veľa nakoľko za touto murovanou šopkou je drevená kôlňa a oproti tej šopke je malý rodinný domček ako dielňa
Odpovedať
@chrobak7 v pohode nie som naštvaný, v podstate máš pravdu. Ja som naozaj amatér stavebník, mám nejaké skúsenosti z mladosti keď som brigádoval na stavbách, a aj zo stavby svojho domu. Nevyjadrujem sa k niečomu, s čím nemám skúsenosti, a túto vidím že to bude zrejme tak, že sa postavili obvodové muri, potom veniec z tých pomurnic a na to sedlová strecha. Štíty sa dorobili na záver. Ale to už ten pán musí naživo vidieť či tak je alebo nie. Aj statik sa môže seknut, ale príde mi to zbytočne volať k tomuto statika. Veď ak ten dotyčný má nejaké skúsenosti tak vidí či je to labilne alebo nie. Ak je to v stave že ako sa hovorí pes to ocika a spadne to, tak by to ten pán mal vidieť že sa to celé hentai a že neradno do toho stuchat. To sa z fotiek nedá posúdiť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?