Stavebné sporenie verzus bežné sporiace účty

Profilova fotka
Túto diskusiu zakladám, pretože po lustrácii založených tém som nenašla presnú odpoveď na moju otázku, resp. podobné diskusie boli zo staršieho obdobia a pomery sa celkom dosť zmenili. S priateľom budeme mať svadbu v auguste, a po nej budeme dočasne bývať u rodičov, kde si rekonštruujeme poschodie aby sme mali čo najväčšie súkromie a aby sme vytvorili samostatnú bytovú jednotku. Neplánujeme však u nich bývať dlho, nakoľko tak ako väčšina si chceme vytvoriť vlastné bývanie nezávisle od rodičov. Preto už teraz začíname riešiť možnosti sporenia. Je nám jasné, že sa nezaobídeme bez hypotéky, o tej však nechcem diskutovať. Študovali sme si už okrajovo podmienky stavebného sporenia aj iných ,,nestavebných,, sporiacich účtov. Čo som počula od okolia bolo to, že v poslednej dobe sa výrazne zhoršili podmienky stavebného sporenia - ročný príspevok je 66,39e ročne, čo nie je na zahodenie, ale určite to nie je ani žiadna výhra. Skôr nám ide o tie úroky. Podľa podmienok, ktoré som našla, je najvýhodnejšie stavebné sporenie v ČSOB. Môžme si dovoliť sporiť približne 300-400eur mesačne po dobu 5-7mich rokov, potom by sme si radi zobrali hypotéku. Ako sporenie riešite Vy, ktorí ste v podobnej situácii?? Je bežné sporenie výhodnejšie alebo nie? Vopred ďakujem za všetky odpovede a ešte raz sa ospravedlňujem, ak tu je založená nejaká podobná diskusia.
Odpovedať
Profilova fotka
@minax ak si vieš sporiť mesačnú sumu 300-400Eur mesačne po dobu min. 6tich rokov, tak sa ti stavebné sporenie určite oplatí, nakoľko tam máš úrok aktuálne min. 2% ročne - čo v bankách na termínovaných účtoch dosť ťažko získaš. Ďalšia výhoda je daná štátna prémia na ktorú potrebuješ v aktuálnom roku vložiť ročne sumu 781Eur čo ti splníš za dva mesiace, tak aby si vedela vybrať štátnu prémiu z každých vložených 781Eur ročne tak by si potrebovala cca 6 stavebných sporení na ktorých by si si sporila Vaše peniaze. ČSOB tuším ešte dáva nejaký úrokový bonus na pravidelné vklady od 70-200Eur mesačne 9% p.a., ale tam je nejaký fígeľ ako vždy - našiel som toto: "Vklady sú úročené úrokovým bonusom 12 mesiacov od dátumu účinnosti zmluvy o stavebnom sporení." Takže podľa tohoto ti tam budú úročené týmto bonusom len vklady za prvý rok, čiže 9% získaš len z prvého vkladu, z vkladu ktorý tam dáš druhý mesiac už získať len podiel z 9% úrokového bonusu za 11mesiacov, z vkladu ktorý tam dáš tretí mesiac už získaš len podiel z 9% úrokového ročného bonusu za 10mesiacov atď čiže za vklad ktorý tam dáš jedenásty mesiac už získať úrok 9% len za jeden mesiac ktorý uplynie do 12-teho mesiaca od účinnosti zmluvy.
Odpovedať
Ak k tym peniazom nepotrebujete najblizsich 6 rokov pristup tak stavebne sporenie sa oplati najviac. To co pisal puxo je pravda ale stale sa to viac oplati ako nejaky terminovany vklad alebo sporiaci ucet. ak viete vkladat taku velku sumu tak by som zalozil minimalne 2 zmluvy,1 na teba, jednu na manzela a ak este niekto z rodicov nema stavebne tak aj tretiu, aby ste co najlepsie vyuzili tu sum ktoru chete vkladat. Rocne staci vlozit 782 eur aby ste dostali celu statnu premiu. Pozor na cielovu sumu, lebo od nej zavisi poplatok za zalozenie zmluvy (neviem ci teraz CSOB nema akciu - treba zistit). Ak po 6 rokoch peniaze stale nepotrebujete, tak ich tam mozte nechat a dalej sporit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?