Štátny príspevok pre mladých a nasledujúci prenájom ako nebytový subjekt

hľadám, zatiaľ neúspešne odpoveď na našu neštandardnú situáciu. kúpili sme s využitím št. príspevku pre mladých nehnuteľnosť kategorizovanú ako bytový objekt. to je vlastne aj podmienka pre získanie tohto príspevku. máme teraz ponuku prenajať túto nehnuteľnosť. potenciálny nájomca ho však potrebuje mať kvôli príspevkom na rekonštrukciu prekategorizovaný a prenajatý ako nebytový objekt. prídeme tak o štátny príspevok pre mladých alebo nie? poprosím o fakty, skúsenosti, prípadne odkazy na zdroje info. ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@beton tak to je otazka myslim ze skor na ludi co to vybavuju SFRB, aelbo mate ten prispevok z banky? pytajte sa asi najskor tam odkial mae ten prispevok, inak poradik zial neviem
Odpovedať
Profilova fotka
@beton Podľa zákona o bankách je potrebné vrátiť štátny príspevok pre mladých, ak sa nedodrží účel hypotekárneho úveru. Požiadajte banku, v ktorej ste žiadali o hypotéku o písomné stanovisko, či Vám umožní rekonštrukciu na nebytový priestor a taktiež či Vám následne zanikne štátny príspevok. K niektorým ustanoveniam zákonov totiž banky nemajú jednoznačné stanovisko resp. aplikácia zákona býva rôzna. V zmluve o hypotéke ste sa banke taktiež zaviazali, že všetky zásadné zmeny týkajúce sa nehnuteľnosti musia byť bankou vopred "odobrené".
Odpovedať
@beton situácia je dnes taká, že banky veľmi nekontrolujú kataster nehnuteľností, i keď niektoré ako napr. bývalá ľudovka si žiadali každý rok priniesť nové LV.... skrátka, je to síce riziko, ale platí, ak sa bude dobre splácať, nikto sa na nič nebude pýtať, ale na druhej strane bude problém s refinancom.... čo sa týka zákona, evkaspa má síce pravdu, ale ak prerobíš byt na nebytový priestor, zákon neporušuješ - úver si použila na nadobudnutie bývanie, ale nikde sa v zákone nepíše, že z toho nemôže byť aj niečo iné.... samozrejme, ak sa napíše do banky, odpoveď bude negatívna... mne už 3x krát nepriznali klientovi špm, aj keď mal nárok a nikdy si chybu nepriznali a vždy mali pravdu....
Odpovedať
Profilova fotka
@beton účel hypotéky ste mali dodržaný - kúpili ste nehnuteľnosť určenú na bývanie, takže toto je v poriadku, ak by ste to neskôr prehodili na nebytový priestor, o príspevok neprídete. Ale ak chcete takúto zmenu urobiť s nehnuteľnosťou, ktorá je založená banke, tak treba o danú zmenu požiadať v banke o povolenie na jej vykonanie. Nepredpokladám však, že toto banka povolí. Samozrejme môžete urobiť zmenu aj bez vedomia banky, ale ak banka urobí námatkovú kontrolu (alebo Vás niekto bonzne) tak Vám banka môže dať úver okamžite zosplatniť, pretože ste hrubo jednostranne porušili podmienky zmluvy a jej obchodných podmienok. Taktiež ak by ste aj zmenu užívania nehnuteľnosti nerobili, a len danú nehnuteľnosť prenajali - podľa obchodných podmienok ste povinný o tomto banku informovať taktiež. Tam banky nemajú problém s prenájmom, takže to je v poriadku, ale treba si túto informačnú povinnosť splniť.
Odpovedať
@andreah25 zalozenu mame inu nehnutelost ako sme kupili...takze ste ma svojou odpovedou potesili. dakujem za odpoved.
Odpovedať
Profilova fotka
@beton Tak to je super :-), rada som pomohla.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?