Splácam hypotéku a chcem stavať dom na vlastnom pozemku ale nemám už vlastné financie.

Dobrý deň, možno sa opýtam blbo ale prosím ako sa to robí ak: - mám hypotéku na 20r. ktorú splácam 10ty rok - mám voľné financie na kúpu pozemku Uvažujem, že kúpim pozemok, ten bude môj. A chcem stavať dom ale financie už nemám. Dom, ktorý splácam po dostavaní nového domu už nebudem potrebovať. Aký je možný postup? Viete mi to niekto napísať krok za krokom? Možnosti? Ďakujem. :-)
Odpovedať
BEz druhej hypotéky to neurobíš. Postup by bol nasledovný: 1. Kúpiš ten pozemok za svoje peniaze 2. nájdeš banku, ktorá ti poskytne druhú hypotéku. Tu môže byť problém - musíš mať dostatočný príjem, aby si vedel preukázať schopnosť splácania druhej hypotéky a zároveň musíš mať bonitnú nehnuteľnosť, ktorú budeš zakladať. Prvý dom asi už máš založený, takže môžeš založiť kúpený pozemok. To ťa zase obmedzuje vo výške hypotéky. 3. Ale dajme tomu, že máš dobrý príjem (veď inak by si asi nad novou stavbou neuvažoval) a pozemok, ktorý kúpiš, má vysokú hodnotu. Takže kúpiš pozemok za vlastné. Ideálne by bolo, keby si na pozemok minul iba 2/3 z vlastných peňazí, aby ti ešte zostalo na začatie stavby. 4. Banke založíš pozemok, tá ti poskytne úver v rozpätí cca 80-90 % z hodnoty pozemku. 5. Úver si môžeš dať hneď vyplatiť, lebo účelovosť čerpania preukážeš kúpou pozemku. 6. z úveru a vlastných peňazí postavíš dom, aspoň do stavu schopného skolaudovania. 7. Predáš prvý dom s tým, že kupujúci zaplatí časť kúpnej ceny priamo banke, čím banka po kúpe uvoľní ťarchu z domu. 8. Zo zvyšných peňazí z predaja prvého domu dokončíš druhý dom. 9. Splácaš druhú hypotéku. Ešte keby si mal nejaké náhradné bývanie, napr. u rodičov - dočasne, kým nepostavíš dom, také 1-2 roky, tak môžeš prvý dom predať, nasťahovať sa k rodičom a medzi tým začať stavať. Po tom, či by si minul vlastné peniaze, by si si zobral úver vo výške, ktorý ti chýba na dostavbu. Je jednoduchšie zobrať úver, keď nesplácaš starý úver.
Odpovedať
Predaj prvy dom,chod do podnajmu a rychlo postav. ;-) Ale pokial hodnota stareho - vyska starej hypoteky nie je aspon 30percent ceny noveho domu tak ani stavat nezacinaj.banky ti 100percent prefinancuju len velmi tazko
Odpovedať
@thodosy uff, dakujem za popis, toto asi absolvovat nebudeme...takže este jedna otázka. Chcem kúpiť dom, ktorý má cenu súčasný dom kde bývam, ktorý splácam plus finančná hotovosť, ktorú mám. Dá sa nejako preniesť hypotéka zo súčasného domu na nový? resp. ako sa to robí ak chcem kúpiť nový už hotový dom (čiastočne v hotovosti 1/3 a čiastočne na hypotéku 2/3) a ten zaťažený hypotékou už "nepotrebujem".
Odpovedať
@tykat Dá sa, len to by si musel presne načasovať predaj aj kúpu. Teda musel by si v relatívne krátkom čase nájsť kupcu na tvoj dom a zároveň mať vyhliadnutý dom, ktorý kúpiš. Je to trochu komplikovanejšia transakcia, ale dá sa to. V prvom rade by si musel s bankou komunikovať. Oznámiť jej, že chceš kúpiť nový dom, ten založiť a zároveň predať pôvodný. Na nový dom by si musel urobiť znalecký posudok, banku požiadaťo zmenu zabezpečenia úveru. Kupujúci tvojho domu by musel strpieť, že kupovaný dom bude založený aj krátko po uhradení kúpnej ceny. Jedine, že by predávajúci nového domu súhlasil vopred so založením jeho domu ešte pred kúpou. Dá sa to, ale je to komplikovanejšie, než predať tvoj dom, vyplatiť úver a na kúpu nového zobrať nový úver.
Odpovedať
Profilova fotka
@tykat Ono by to šlo aj jednoduchšie: 1) zobrať si hypotéku na kúpu pozemku plus refinancovanie existujúcej hypotéky, ktorej ostáva splatnosť ešte 10 rokov 2) založený by v banke ostal len ten dom, ktorý tam teraz aj založený je 3) pozemok by po kúpe ostal voľný, tzn. bez záložného práva 4) z vlastných zdrojov (ktoré sa nepoužili na kúpu pozemku) postaviť z nového domu maximum čo sa dá 5) zobrať druhú hypo na dokončenie výstavby domu (až tu sa založí aj ten pozemok a rozostavaná stavba) 6) pred dokončení domu dať ten prvý dom do ponuky na predaj a možno sa podarí súčasne presťahovanie sa do nového a predaj toho starého. 7) z predajnej ceny sa splatí tá hypo, ktorá je domom zabezpečená a slúžila na refinancovanie a kúpu pozemku a ak ešte čosi z predajnej ceny ostane, tak použiť to ako mimoriadnu splátku aj na tú novú hypo, čo bola určená na dostavbu domu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?