Môže dať banka hypotéku bez založenia pozemku?

Profilova fotka
Vie mi prosím niekto poradiť ? Som vlastníčkou pozemku na ktorom by chcela stavať dcéra s priateľom. Vlastné prostriedky nemajú žiadne. Hypo vybavujú cez finančného poradcu. Je možné aby im dali hypotéku bez toho aby založili ten pozemok ? Tvrdia mi že banke stačí ak budú ručiť domom ktorý je ešte len v prvotnej forme na papieri.
Odpovedať
Profilova fotka
@samika Ak by mali hrubú stavbu možno ale takto pochybujem a záleží aj koľko si budú chcieť požičať, keby to bolo také jednoduché tak by som si aj ja dal urobiť projekt na dom zobral si naň hypo a nesplácal ani nestaval a čo bi mi banka zobrala projekt :-|
Odpovedať
takže vlastníčkou si ty aj ňou budeš stále,či?lebo ako založia tvoj pozemok?nerozumiem.
Odpovedať
@samika Nie takto to nepojde. Ani ty by si nepozicala niekolko desiatok tisic eur nikomu bez zaruky ;).
Odpovedať
Profilova fotka
Veď to som sa ich aj ja pýtala, že či v prípade že by sa rozišli alebo z nejakého dôvodu nesplácali hypo, si banka drevodom zdemontuje? mne sa to zdá nelogické.
Odpovedať
Profilova fotka
Určite raz chcem pozemok dcére darovať. Len nateraz ich stále odhováram od stavania domu keďže sú spolu len 1,5 rok ich príjem v čistom je 1000 eur, našetrené nemajú vôbec nič a hypo im vypočítali na 350 eur. č ak sa rozídu, alebo nebudú finančne vychádzať, prestanú platiť a v prípade že by som dala súhlas k založeniu pozemku tak tú hypo môžem splácať tak akurát ja alebo si banka pozemok zoberie.
Odpovedať
@samika ked toto tvrdia urcite nie su zrely na uver
Odpovedať
Profilova fotka
A hypo chce mať napísanú na seba dcérin priateľ. To v prípade postavenia domu by aj dom patril len jemu alebo ako to je ?
Odpovedať
@samika šialené,treba ostať pri zemi,jasné že dom by bol jeho,ale úver ťažko dostane,a to dáš cudziemu človeku pozemok,alebo ako to je treba písať jasne,pozemok dám,predám,darujem jej ,jemu?!
Odpovedať
@samika v prvom rade im rozbi ruzove okuliare a v druhom je to totalna hllupost...je to na 99%nerealne ze niekkedy ten dom bude stat z takych penazi
Odpovedať
@samika vsak tu nepises skutocnu situaciu ale nejaky zaciatok telenovely ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@codyy :-p no už len názov jej vymyslieť. Som rada, že aj iný ( nie len ja) to vidia ako nereálne a šialené. Podľa mňa nie je možné aby z toho príjmu utiahli hypo. @marta2610 určite by som nedávala pozemok jemu, keď tak dcére. Ale v tomto prípade žiaľ ani jej. ešte bude musieť pár rokov počkať, lebo ani podľa mňa nie sú zrelí na tak závažné rozhodnutie ako je hypo a stavba domu. Už len dúfať, že nič v banke nepodpíšu. A ja som sa chcela uistiť, či by im banka schválila úver bez môjho súhlasu.
Odpovedať
@samika utiahnut sa to sice da, len je to dost otazne ked si nevedia ani podmienky sami zistit. Bud su hlupy ze to nevedia, alebo co je tiez mozne ze klamu. V kazdom pripade nemas sa kam ponahlat a radsej im odporuc nech si sporia ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@codyy určite že si nevedia ani podmienky zistiť, lebo keď som sa ich pýtala čím budu ručiť, tak pozerali na mňa ako teliatka 8-( a že v banke im povedali že stačí ak budú ručiť domom, no a to ma skoro zabilo. Ale keďže ja hypo nemám a ani som nikdy nemala, tak som v tom vôbec neni zbehlá. Ale zdalo sa mi to,, na hlavu postavené." Ja som im navrhla, že ke´d tak veľmi sa chcú osamostatniť, nech si teda kúpia menší domček, so spoločnou hypo a keď sa niečo udeje vždy ho môžu predať.
Odpovedať
Profilova fotka
@samika Ale keď im vyrátali hypo na 350 mesačne tak asi je šanca že im ju dajú alebo to bolo už zo založením pozemku ? Ináč splátka 350 je celkom zvládnuteľná ale tá situácia okolo mi príde horšia, prečo chcú mladí ľudia dnes všetko a hneť, veď mať vlastný dom bolo kedysi snom aj na celý život a dnes by mal každý svoj dom najradšej do tridsiatky alebo skôr. Ešte mi povedz že ako dlho spolu žijú v spoločnej domácnosti keď už potrebujú vlastný dom, brat bol s frajerkou štyri roky potom spolu začali bývať a do roka sa rozišli. Povedz im nech si aspoň dva roky každý mesiac odkladajú 350 eur a uvidia ako to budú zvládať a aj si niečo našetria lebo chcieť začať stavať dom s prázdnym účtom a spoliehať sa len na hypo nieje to naj riešenie.
Odpovedať
Profilova fotka
V spoločnej domácnosti žijú 1 rok ( na našej chate). Hypo majú zatiaľ predschválenú a tvrdia, že banke stačí ako záruka ten dom ktorý majú na papieri 8-( Čo je úplná blbpsť, a presne ako písal coddy, myslím že ani nevedia poriadne čo im v banke povedali. Možno by sa ta splátka dala zvládnuť, ale ja vždy myslím aj na ,,zadné vrátka". Ak by som súhlasila so založením pozemku alebo by som pozemok prepísala na dcéru a založila by ho potom ona a v prípade že by sa rozišli, dcéra by to sama neutiahla a buď by som to potom musela splácať ja alebo by si banka pozemok zobrala.
Odpovedať
Profilova fotka
@samika takze dcera a jej priatel ti povedali, ze im povedali v banke.......... tak im povedz, ze ak donesu na papiery bankou schvaleny uver a potvrdenie od notara, ze im ten pozemok s radostou das ako ich svadobny dar. :) co pravdepodobne nebudes asi musiet. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@samika pozemok im zatial nedaruj a mas po starostiach. Na to, aby dostali hypo musia byt majitelmi pozemku! Bez toho im banka uver neda. Pokial viem teraz uz banky 100% hypo nedaju a tusim od marca sa podmienky pritvrdzuju takze to bude este tazsie. Banka uvolnuje peniaze az ked maju nieco postavene - tusim vytiahnute mury do urcitej vysky (neviem kolko to presne je), takze urcite by na zaciatku museli mat nasetrene peniaze, aby mohli stavat a potom je otazka za co to dokoncia, lebo banka uz 100% hypo nedava.
Odpovedať
@samika jasne american dream rok spolu na ucte nic a chcu dom. Daj jej jednu po papuli a bude. Ked ziju spolu rok preco nemaju nic nasetrene ked doteraz neplatili ani najom? Ano zrazu im ostane navyse 400e mesacne ked doteraz hic neodlozili. A dalej ak maju spolu 1000 cize su to socky, toboz ak su z ba to musia mat dom? To je take slovesnke nemat nic neusetrit 5 korun a jedine co ich zaujima kolko najviac si mozu pozicat. Este napis kolko maju rokov som fakt zvedavy.
Odpovedať
Na pozemok im mozno dajú 60% z ceny pozemku nam dali 80% záleží kde ten pozemok je a teraz budú nové podmienky takze neviem ako to bude, ale s tým ze automaticky aj dom ktorý je na pozemku je vo vlastníctve tej banky kde je založený pozemok.ked postavia dom do výšky jedného metra tak môžu úver prefinancovať a zobrať si aj zvyšné peniaze/ vyšší úver. Ci im z toho príjmu dajú je otázne nakoľko od 1.3. Budú nové podmienky. A záleží akú sumu
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell to si už skutočne zabudol, že si tiež bol mladý? To nie je len ich vina, tak boli vedení, chceli sa pomilovať, dostali chatu, chcú viac, veď ich to nič nestálo.Ale v ostatnom súhlasím. Len nechápem, prečo si rodičia myslia, že musia živiť a pomáhať dospelým deťom. (Zákon to prikazuje)
Odpovedať
Úver nedostanú, ak nebude pozemok na toho, kto si úver berie... pozemok bude musieť založiť ( ak nemá na založenie nič iné)... dostane len časť peňazí a po zápise rozostavanej stavby dostane zvyšok úveru... nebojte sa, banka im žiadne hypo inak nedá, predpokladám, že to mladí len v banke zle pochopili a troska si to prikrášlili...
Odpovedať
@jan45 neviem ci je to chyba ich alebo systemu kde 500x denne vidim reklamu na hypoteku, uver, pozicku splatky ako keby to bola najdvolezitejsia vec na svete a nemat uver je pomaly trestny cin, ale z prijmu 1000 menat odlozene nic je na zvazenie. V sak setrit a naco hlavne ze chcem dom po roku vztaju zivot brnkacka.
Odpovedať
no ktosi tu píše,že založiť pozemok?!snívaj ďalej.........potom aj keby chceli stavať , musí byť napísaný pozemok na nich oboch,mne sa naopak páči že chcú stavať len im chýba fin.gramotnosť,si myslím,že taká stavba domu preverí vzťah,to nie je len hypo 350 e však vieme nebudem písať ja som stará škola ja by som kým nie je môj zať žiaden pozemok nedávala.... @samika a ešte ak máš nehnuteľnosť možno prídu s tým,že aby si im ty ručila svojou nehnuteľnosťou?!ináč sa nepohnú,treba sa radiť,rozmýšlať,ja viem pre svoje deti chceme dobre,ale?!
Odpovedať
@samika to koľko majú rokov?
Odpovedať
Nič v zlom priatelia, ale keď si čítam tieto vaše názory, začínam chápať, prečo dnes mladí majú prvé dieťa po 35-ke a druhé ešte neskôr, ak vôbec... :-( Dobrá drevostavba pre štvorčlennú rodinu sa dá postaviť a komplet zariadiť za 40 litrov. To je na 20 rokov 200€ mesačne. Ak sú obaja fajčiari, stačí aby prestali fajčiť a majú na splátky ;-)
Odpovedať
S takým príjmom a bez vlastnej nehnuteľnosti im hypotéku žiadna banka nedá. Cudzím majetkom ručiť nemôžu, vlastné financie tiež nemajú.. Mnohí si neuvedomujú že dom nestojí 55000 - ako cena materiálu uvedena pri projektoch na stránke euroline. Ale to je snáď jasne. Treba im ukázať rozpočet reálnej stavby s úpravami pozemku, oplotenim, pripojkami a zariadením domu. A to je jedno či ide o Bratislavu alebo dedinu na strednom Slovensku. Dalsia vec, mladý má odvahu brať hypotéku na seba a stavat dom na cudzom pozemku. Určite by som ako rodič trval na tom, ze bude pozemok napísaný na dcéru a takisto stavebné povolenie (pokiaľ nie sú manželia), nech to kľudne financuje šuhaj keď sa na to cíti..
Odpovedať
@jakino a ja ked citam tvoje nazory uz viem preco ludia volia sns a pod, chyba im v hlave kus mozgu. Pod pre mna stabat tie drevostavby za 40 budem ich predavat po 50.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Máš kus pravdy, ale ona býva zvyčajne uprostred. Aj @jakino má v niečom pravdu. Prečo by mali stavať veľký a luxusný dom...? Nič nemajú nasporené, tak sa musia zakryť len takou perinou, na akú majú. Treba si nájsť projekt tzv. "štartovacieho" modulového domu. Malého, skromného, aký budú schopní splácať. A časom dorobiť v podkroví 2 spálne. Prípadne aj pridať ďalší modul. Ja nevychádzam z údivu, keď tu niektorí ľudia hádžu projekty domov s výmerou 200 m2, bazénmi, murovanými garážami.... - že či fakt na to budú mať, aby to splácali bez pomoci rodičov. Preboha, veď všetci hádam nekradnú...(?)
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom aj ty mas v niecom pravdu, ale da sa zariadit aj startovaci byt. to bude aj lacnejsie. @jakino je lepsie mat dieta v 35ke a byt zabezpeceny a vediet o com je zivot, ako v 19tich a byt zadlzeny. aspon pre vychovu dietata je to lepsie. (mas viac nan cas, nemusi oco pracovat nadcasy, manzelka nemusi vyplakavat, ze nikam nechodia, lebo neni cas, peniaze) clovek by si mal po skole aspon tak na 5-6 rokov uzit zivot, potom od 25-26 zacat spolu setrit a v 30tich zacat planovat rodinu...moj nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
da sa zobrat hypo na rozostavanu stavbu, ale na pozemok nie...teda, tak to aspon bolo pred 3 rokmi v nasom pripade...my sme museli mat rucitela..pozemok sa zalozit nedal...ale mozno sa podmienky zmenili
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?