Postup pri ziadosti o hypoteku v SLSP (zahranicny prijem)

Profilova fotka
Dobry vecer, rada by som Vas poprosila o radu. Bola by som vdacna ak by mi niekto vysvetlil aky je postup pri ziadosti o hypoteku v SLSP, lebo som uz z toho jelen. :-| Minuly rok sme si s manzelom ziadali o hypoteku vo VUB, ta nam vsak bola z neznamych dovodov zamietnuta. Podotykam, ze sme ziadali na zaklade prijmu zo zahranicia. Coskoro by sme radi skusili poziadat o hypoteku znova, ale tentoraz v SLSP. Kedze zijeme v UK, tak som pisala do nasej mestskej pobocky email, ale velmi som nepochodila. Uz davnejsie som zistila, ze na Slovensku sa akosi emailova komunikacia nevyplaca. Tak sa opytam tu, u Vas co uz mate ake take skusenosti. Pytala som sa, ci je mozne podat ziadost na dialku, no bolo mi povedane, ze nie. Ze pri podavani ziadosti musim byt osobne pritomna...bola som prekvapena, pretoze vo VUB to nebolo podmienkou. Rozhodla som sa teda splnomocnit mojho otca na riesenie tychto zalezitosti. Pani v banke mi vsak povedala, ze ak budem podavat ziadost tak by najlepsie bolo aby som uz rovno prisla so znaleckym posudkom a danou nehnutelnosotu o ktorej kupu mame zaujem. Pri tomto som ostala zaskocena a vysvetlila som jej, ze najprv by som rada vedela, ci nam banka poskytne hypoteku a az tak by som sa rada rozhliadla po nehnutelnostiach. Tiez by som nerada platila za znalecky posudok ak ani neviem ci som v ociach banky vhodnym kandidatom. Pri VUB sa nam totiz stalo, ze hypotekarna poradkyna v nasej pobocke nevidela jeden jediny dovod preco by nam hypoteka nemala byt schvalena, tak sme podali ziadost a hned na to si rezervovali byt cez realitku (s vysokym rezervacnym poplatkom), no rozhodli sme sa ze to riskneme kedze o ten byt bol veky zaujem a nakoniec sme prisli o pekne peniaze. Preto by som tentoraz nerada platila ani euro vopred, az kym nebude cierne na bielom ze tu hypoteku dostaneme. Poprosim Vas preto, aby ste mi niekto napisali postup od A po Z...presnu postupnost, lebo mam pocit, ze sa to od VUB akosi lisi. =-) Este by som sa rada opytala, ci ma niekto skusenost s tym, ze je v manzelskom zvazku ale hypoteka sa berie len na jedno meno, s tym ze sa posudzuje prijem iba jedneho cloveka. Je potrebne zuzit bezpodielove vlastnictvo na danu nehnutelnost? Vopred velmi pekne dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Asi ti veľmi neporadím, ale my sme hypo riešili cez hypotekárneho agenta/špecialistu. Za pánom sme prišli do kancelárie povedali sme mu aké máme podmienky čo chceme, on nám navrhol pre nás najvýhodnejšie riešenie (SLSP) spísali sme s ním žiadosť, potom sme vybavili odhadcu, všetky doklady čo banka žiadala, žiadala od nás cez neho. Prvý krát sme do banky šli až na podpis hypo. Teda pardon ešte deň predtým som tam bola sama založiť si účet, pretože som mala osobný účet inde. Ďalšia vec tým, že Vás už vo VÚB zamietli už máte u bánk ,,čierny bod" ak by ste šli cez agenta to zamietnutie by nešlo na vás, ale na agenta. Apoň tak mi to bolo laicky vysvetlené.
Odpovedať
Profilova fotka
@janka3112 asi bude najrozumnejsie ísť cez fin.poradcu. Je v, jeho záujme vyboxovat pre vás úver lebo chce províziu. Tu vy neplatíte, ale banka. Navyše na diaľku pre vás zbytočne komplikovane čokoľvek riešiť sami.
Odpovedať
Profilova fotka
Písala som Vám správu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@crazylenka1 Dakujem za odpoved, no my sme to tiez takto riesili po prvy krat, dokonca do toho pozerali dvaja hypotekarny specialisti a pani v banke a aj tak to nevyslo, bez udania dovodu. No a nam bolo povedane, ze nech nasledujucich par mesiacov ani znova neskusame. No presiel polrok tak ideme skusit znova, ale iba v mojom mene... Co sa tyka vyhodnosti hypotek, tak nam ani nie je co radit, kedze na vyber mame iba jednu banku :-D, z VUB uz stastie skusat nechcem. =-)
Odpovedať
@janka3112 V prvom rade si treba uvedomit par veci. Taketo veci sa najlepsie dojednavaju osobne s konkretnym bankovym poradcom, hypo specialistom. Ext. financny poradca Vam neovplyvni akceptaciu prijmu v banke ci podpis Vasej ziadosti. Treba sa na to pozriet opacne. Som banka pride ku mne pan, ktory ma splnomocnenie svojej dcery, vraj zijucej a pracujucej s manzelom v zahranici, ale su tak zaneprazdneni, ze ho poslali vybavit ziadost. Ako potvrdenie ich prijmu mi donesie potvrdenia dvoch ludi zo zahranicia. Nehnutelnost nemaju vybratu, teda urokovu sadzbu nvm riesit velmi (len tabulkovo), nakolko nvm ako by v pripade nesplacania nehnutelnost kryla vysku hypo. Bonita je teda okrem zahranicneho potvrdenia neznama. A ak by sa zacalo riesit este hypo len na jedno meno, tak banka moze mat so schvalenim problem. Idealny stav: priklad Mam dlhodobo ucet na svk napr. v slsp, ktoru spominate, aj ja aj manzel. Na ten ucet nam ide aj cast prijmu. Na tom ucte vyuzivame aj nejake produkty ako sporenie a tak. Na svk chceme kupit nehnutelnost. Vieme, ze za nu chceme dat napr. 200 tis., Vlastne prostriedky mame na svk ucte vo vyske cca 50 tis a viac. Podla hypo kalkulacky na nete si vyratame kolko asi nas budu stat mesacne splatky na 150 tis a je super ak nam tolko a viac chodi na svk ucet pravidelne. Tym mame vytvorenu bonitu klienta. Vieme aku nehnutelnost chceme kupit. Banky maju dobre zmapovane ceny v jednotlivych lokalitach. Dohodneme si stretko na konkretnej pobocke s konkretnym clovekom na konkretny den a prideme nan osobne so vsetkymi dalsimi potvrdeniami o prijme, pripadne danovymi priznaniami. A otazka je: ako blizko ci daleko ste k idealnemu stavu.
Odpovedať
@janka3112 Ja prave riesim podobnu zalezitost v SLSP s tym,ze zijem a pracujem zo SVK ale prijem mi chodi z USA v USD. Skoro ziadna banka tuto menu u nas neakceptuje okrem VUB a SLSP ale VUB taktiez zamietli bez udania dovodu minule leto. Skusali sme koncom roka v SLSP a opat neuspesne s tym,ze prijem sa neda legitimne overit kedze vypisy z uctu,potvrdenie od zamestnavatela neni su u nas dostastatocne a bolo nam povedane skusim si podat danove priznanie za rok 2018 a skusit znova. Danove priznanie podane,ziadost takisto a teraz len cakame na vysledok. U mna trocha iny pripad v tom,ze ako zamestnanec zahranicnej firmy pracujuci zo SVK a zijuci tu viacej ako 180dni som povinny zaplatit dane tu,co vy predpokladam,ze platite v UK. Odporucam asi tiez poradcu,zistit si ake vsetky doklady su potrebne,dat si ich v UK potvrdit a prist na 10dni na SVK.Za tu dobu to stihnete vybavit vsetko. Co sa tyka vysky uveru a ci dostanete to vam banka bez znaleckeho posudku nepovie ale ta investiacia zhruba 150e nie je taka aby cloveka zruinovala.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus dakujem velmi pekne za odpoved. O dva tyzdne cestujem na 5 dni na Slovensko tak sa pojdem na banky prezviest ake su moznosti, hadam nieco vymyslime. Co sa tyka ziadosti na jednu osobu, tam asi na vyber nemame, lebo manzel je cudzinec bez trvaleho pobytu na Slovensku a prave preto mame pocit, ze prva ziadost na hypoteku krachla. Prave kvoli tomuto, kedze mi bolo povedane, ze vzdy sa najprv posudzuje osoba s vyssim prijmo z danej dvojice (to nam bolo povedane, az po tom ako sme podali ziadost) . A kedze zarobi o trosicku viac, posudzovali jeho, lenze on nesplna podmienky ohladom trvaleho pobytu. =-) trochu postavene na hlavu ale co uz... Co sa uctou na Slovensku tyka, tak na Slovensku som v zivote nepracovala a preto tam nedrzim ziadne ucty, akurat par malych investicii takze jedinu spojitos so Slovenskom viem preukazat pasom a trvalym pobytom (adresou). Vsetko ostatne musi byt posudzovane na zaklade informacii zo zahranicia.
Odpovedať
Profilova fotka
@slovakboy83 fuuha, tak to je o cosi komplikovanejsia situacia... Mna len metie to, ze vo VUB pri ziadosti nebolo treba znalecky posudok, az po tom ako by banka vystavila tzv. hypotekarny certifikat... Ale asi ma SLSP iny postup? Tiez je pravda ze tych 150 cloveka nezruinuje, no pri predoslej ziadosti sme stratili 1500 :-( kedze sme nechceli prist o jednu nehnutelnost a vsetci nam tvrdilu, ze je minimalna sanca aby nam peniaze bankou neboli poskytnute, tak sme to riskli a nakoniec nic z toho
Odpovedať
@janka3112 Asi najlepsie treba skusit Hypotekarneho poradcu,ktory by dokazal poradit. My sme dnes dostali info,ze akceptovali moj prijem z USA dostali sme Hypo ale bohuzila len polovicu z toho co sme hodnotovo zakladali co je pre mna dost zaujimavy fakt tak sa snazime vyzistit co a ako dalej.Predsa len ak zakladam nehnutelnosti v hodnote 142 000 eur cakal by som viacej ako 71 000.
Odpovedať
Profilova fotka
@slovakboy83 hmm, tak to je zaujimave, som zvedava ci vobec uvedu jasny dovod. Zajtra idem na Slovensko a v piatok do banky tak dam tiez vediet ako som pochodila...
Odpovedať
@janka31121 Hej dovod udali.. Bohuzial akceptovali len urcitu cast prijmu z USA a nie cely. Vyzera to tak na 60%
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@slovakboy83 Tak znova sa hlasim. Sice viac nez s dvojmesacnym oneskorenim ale skor som nove spravy nemala. Nakoniec sa to predsa len podarilo, hypoteka nam bola schvalena (80% z ceny, kedze je to na zaklade zahranicneho prijmu). :-) Dost mi vsak odlahlo. Ked teraz spatne porovnavam pristup v SLSP v porovnani s VUB, tak to je nebo a zem. V SLSP som mala pocit, ze si nas ako klientov vazia a od zaciatku nam dali pocitit ze sanca je, len treba vsetko dopodrobna zdokladovat. Tiez nerobili bohvie ake problemy s manzelom na to ze nie je Slovak. Na hypoteke figuruje ako spoludlznik bez toho aby musel on dokladovat svoje prijmi a ostatne zalezitosti. Najdolezitejsie co musel zdokladovat bol jeho vztah k Slovensku :-D , na co sme im poslali sobasny list. Vo VUB to bolo akosi nemyslitelne...tam nam dokonca navrhovali zuzit si bezpodielove spoluvlastnictvo na danu nehnutelnost, co sa mi vobec nevidelo ferove voci manzelovi. Fakt som rada, ze sa to nakoniec podarilo. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?