Nevýhody progresívneho splácania úveru

prosím o vysvetlenie rozdiel medzi anuitným a progresívnym splácaním úveru
Odpovedať
Progresívne – klient zo začiatku platí nižšie mesačné splátky, ktoré sa mu postupne v priebehu rokov zvyšujú, robila to SLSP a ratali s tym ze prijem klienta bude rast. T.j. mohol si zobrat vyssi uver ako by vysiel pri rovnomernych splatkach ale aj preplatenie bolo vyssie. Na zaklade odporucania NBS sa takyto uver uz neposkytuje. Ak ho mas mozes na pobocke poziadat o zmenu na anuine rovnomerne splacanie.
Odpovedať
@vranka4 odpoveď je jednoduchá - progresívne splácanie funguje na odďaľovaní splácania istiny úveru - dám to príkladovom - napr. štandardný pomer istiny vs úroku je cca 30% ku 70% v prospech úrokov počas 1. roka splácania úveru pri klasickom anuitnom splácaní, ale pri progresívnom to je niekde okolo 5 - 10% ku 90 - 95% v prospech úrokov, preto sa často stávalo, že keď si brali ľudia hypo s progresívnym splácaním, a po roku chceli zmeniť banku, zistili, že za rok splácania nesplatili skoro nič... výhodou však bolo, že si mohli zobrať o 20% vyšší úver oproti anuite...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak máte možnosť výberu, tak jednoznačne si treba voliť anuitné splácanie, keďže sa rýchlejšie odpisuje z istiny poskytnutého úveru, tzn. rýchlejšie sa spláca v porovnaní s progresívnym splácaním, tzn. čím viac sa odpisuje z istiny, tým nižšia čiastka sa každým mesiacom úročí a tým nižšie bude preplatenie celého úveru v porovnaní s progresiou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?