Montovany dreveny dom na hypoteku

Ahojte. Zaujimalo by ma, ako prebieha kupa buduceho domu na hypoteku. Jedna sa o montovany dreveny dom. Pozemok tiez este nemame. Ako taketo financovanie prebieha? Da sa ziadat o hypo na kupu pozemku a potom na zaklade zmluvy s firmou, ktora stavia tieto domy sa uvolni cast penazi z banky na kazdu fazu alebo je lepsie si kupit pozemok skor. Ako je to potom so zaloznym pravom, atd? Tieto domy vedia postavit do 3 mesiacov, cize je to ina situacia ako murovany dom. Trosku sa v tom stracam, je kopa pripadov hypotek, kde sa kupuju domy uz postavene, ale toto som nikde nenasla. Vdaka za kazdu odpoved.
Odpovedať
Ahoj, my to už máme za sebou. Chcel som sa na začiatku opýtať, či bývate vo vlastnom byte, resp. napr. rodičia, alebo svokrovci by boli ochotní na začiatku založiť ich nehnuteľnosť? V našom prípade (stručne napísané) sme mali kúpený pozemok, základovú dosku a rodičia založili byt (k nim sme dali vypracovať znalecké posudky). Z toho nám banka uvolnila toľko peňazí v prvej tranži, že sme za ne postavili dom "z vonka" a dali ho zavkladovať ako rozostavanú stavbu + druhý znalecký posudok. Z druhej tranže sme už dostavali dom "z vnútra". Potom sa ťarcha z bytu "prenesie" na dom (keď je skolaudovaný a zapísaný na katastri).
Odpovedať
@trebostovo ejha, tak toto bude problem. lebo nie, nebyvame vo vlastnom a pochybujem, ze niekto nieco zalozi, hoci aj rodicia. oni su v tomto dost zvlastni, hoci sa jedna len o nejaky cas, nie celu dobu. a aj ked maju dom, pochybujem, ze by stacil na zalozenie. jeho hodnota je ovela mensia nez dom, ktory by nam stavali. pozemok kupit nie je problem, dosku-zaklad si mozeme aj sami, vsak? pretoze svojpomocne mam pocit, ze by sme to urobili za menej. ako dlho trvalo vybavovanie po kolaudaciu?
Odpovedať
@mawka pozemok sa dá riešiť aj cez hypotéku, základovú dosku nám urobila partia, čo ju odporúča firma (ktorá nám stavala dom), platili sme len partii cca 8.300 eur (13 x 11 m pôdorys, dva rady nad úroveň zeme), za 4 dni na kľúč, ak sa nemýlim znalec ju ohodnotil na 13.400 eur, iné ponuky sme mali na asi 10.300 a 12.300 eur, treba si ju dať naceniť a potom by som porovnal so svojpomocou, určite každé ušetrené euro sa zíde, poprosím upresniť poslednú otázku (od kedy čo)
Odpovedať
@trebostovo mala som na mysli od postavenia zakladu po odovzdanie domu /so vsetkou tou byrokraciou/ :-) asi vidim najschodnejsie riesenie kupit pozemok cash, urobit dosku a potom samotnu hypo riesit zalozenim pozemku plus ak by sa dalo mooozno domom rodicov na ten cas, kym neprevedieme ten nas.
Odpovedať
rozsiahlejšia odpoveď IP
Odpovedať
@trebostovo odpovedala som, dakujem. pozerala som fotoblog, nadherny dom v nadhernom prostredi :-) absolutne sikovne riesenie.
Odpovedať
Ďakujem pekne.
Odpovedať
my mame pozemok ale nemali sme nič na založenie.bez toho vam nikto požičku neda. finančny poradca nam poradil.založit rodičovsky dom po dobu,kym bude postaveny naš.potom sa založenie prepíše na naš.velkost požičky zavisí podla toho na kolko vam ten dom čo chcete založit ako prví ohodnotí odhadca. najlepší uver nam vyšielv primabanke.tie 2:5%-tak ako to slubuju.
Odpovedať
@0monicka123 tak tie domy lacne nie su iste v znaleckom, cize museli by sme zalozit aj od jednych rodicov, aj od druhych, aby to vobec vyslo. sama som zvedava, co nam banka-banky navrhnu a tiez cez hypo maklera, lebo behat od jednej banky k druhej, ked o tom nemame pomaly ani sajnu je casovo narocne. radsej nech nam poradi niekto, kto sa vyzna. mame moznost aj kupit starsi dom a rekonstruovat, ale mam pocit - a nech ratam ako ratam, ze to v skutocnosti zhltne viac penazi, lebo pri starych domoch je to bud alebo... sice je x ludi spokojnych, ktori sikovne kupili aj zrekonstruovali a nebol problem a na druhu stranu je dost ludi, ktori povedali, ze mali radsej postavit novy.
Odpovedať
@mawka my sme tiež nebehali.finančny poradca si napisal čo potreboval a rozposlal po bankach.primabanka dava 80%hodnoty založeneho
Odpovedať
určite by som si dal tú námahu a pobehal by som si všetky banky až potom oslovil finančného poradcu my sme brali hypo na rekonštrukciu a najskôr som si pobehal banky až potom finančný poradca a dosť som ušetril len na poisteniach to čo nám ponukal fp bolo o dosť drahšie ako to čo nám ponukla banka treba osloviť viacerých fp a uvidíš ako sa budu ich ponuky líšit u tej istej banky uvedom si že sú to tvoje peniaze ktoré investuješ a ako sa hovorí z cudzieho krv netečie . Nás vyšlo podkrovie ( drevodom ) na cca 35 000 eur ale rozloha je 180 m2 krov plech voda kurenie cez firmu zateplenie sadrokartony elektro sanita svojpomocne ked som oslovil firmu ktora stavia drevodomy ich cena bola 54 500 takže asi tak
Odpovedať
Profilova fotka
@mawka urcite odporucam kupit pozemok z vlastnych zdrojov, lebo banka vam na pozemok da v priemere 60 % a potom nemate kde ziskat peniaze na stavbu. Urcite postupne cerpanie na buducu hodnotu je fajn, ale pozor na drevostavbu, nie kazda banka ju zafinancuje a hlavne su tam uplne ine podmienky, ako pri murovanom dome (murovany staci vytiahnut do 1 m - drevostavbu treba celu uzavretu na spustenie dalsej tranze). Ale su banky, kde to prejde.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@seffka a neviete v ktorých bankách by to prešlo to financovanie postupné montovaného domu ??
Odpovedať
Profilova fotka
@mariapuskasova pri montovanom treba z prvej tranze postavit cely uzavrety dom, presne podmienky vam povie banka, ale montovane financuje vpohode SLSP, CSOB resp. skoro vsetky banky, ale kazda ma svoje podienky. Akurat, ze podstatne je, ci mate aj vlastne zdroje, tie ucite pri vystavbe urcite treba. Ja som to pomahala kombinovat so stavebkou. Ak este mate zaujem o blizsie info, poslite spravu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@seffka dobry vecer mozem sa opytat mne v slsp dali iba zoznam s ktorymi firmami spolupracuju (firmy na montovane domy) lenze mi chcem taku ktora nie je na zozname da sa to aj tak financovat? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinka_brnka takuto stavbu môžete financovať iba v prípade, že založíte inú nehnuteľnosť, príp. skombinovať stavebný úver/ medziúver od niektorej stavebnej sporiteľne a dofinancovať hypotékou. Financovanie prostredníctvom banky je možné až od momentu, kedy je stavbu možné zamerať geogetom a vložiť do katastra ako rozostavanú, t.j. v prípade montovaných stavieb, až keď sú "postavené".
Odpovedať
@katarinka_brnka všetko záleží od zmluvy, ktorú vyrokuješ s firmou - ak má firma rozumných ľudí, ktorí chcú robiť biznis, dohodneš sa aj s bankou :-D
Odpovedať
riesim teraz tiez hypo na montovany dom. mam pozemok, budu zaklady zo svojich penazi ale dalej potrebujem uver. Clovek, ktory mi to vybavuje mi odporucil VUB, zevraj asi ako jediny nemaju problem ak rucim najprv podstatne drahsim rodicovskym domom a po kolaudacii prenesiem bremeno na svoj dom. Stretli ste sa s tym? Osobne som pocul iba pripady, ze banka nema zaujem preniest rucenie na lacnejsi objekt, ak je moznost "drzat si" drahu nehnutelnost. Inak by som si musel napoziciavat z mnohych zdrojov na hrubu stavbu a az tu nasledne zalozit a cakat na posudok a schvalenie bankou.
Odpovedať
@autoholik ak montovany dom bude mat dostatocne krytie na pozicanu sumu, tak nebude problem potom hypo preniest - -alebo proste tu hypo na dom rodicov vyplatis celkom novou hypo na tvoj dom a bude - ziadny problem
Odpovedať
@peta_petruska bude mat vyrazne vyssiu - jednak jeho cena bude vyssia a pozemok ma tiez znacnu hodnotu. ide mi skor o male pismenka alebo "slovne slučky", ktore by banke dovolovali nechat si na rucenie pre nich vyhodnu drahsiu stavbu rodicov.
Odpovedať
@autoholik ak hypo vyplatis, nemaju dovod si nic nechavat a ani zakonnu moznost, ja by som ani prenos hypo na inu nehnutelnost neriesila, to by si tu povodnu hypo musel mat super vyhodnu, aby to malo zmysel, je s tym kopa byrokracie..., proste povodnu hypo treba vyplatit novou hypo, kludne aj z inej banky
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?