Máme kúpiť byt či pozemok?

Caute, som tu novy. Zaujima ma, co by ste robili na mojom mieste. S polovickou a malym synom byvame v podnajme. Chceme vyriesit otazku byvania - a teraz neviem ako. Byvame vo vacsom krajskom meste, prenajom neprichadza do uvahy pri tych cenach, to uz rovno hypo. Ale ide o to, ze na co. Domcek? Bytik? Aky 2-3-4 izbovy? Prijem nemam velky, 500-600eur, zena ma momentalne rodicovsky prispevok. Nasetrene mame cca 20 000€. Uz trojizbove byty sa tu v meste pohybuju od 60 000€ vyssie, a aj to mnohe nezrekonstruovane. Uprimne, za tu cenu si viem predstavit maly domcek. Lenze pozemok nemame, a tie su v okoli krajskeho mesta tiez pekne drahe. Ako riesit situaciu byvania pre mladu rodinu, ako sme my? Ako to riesite vy? Co by ste robili na mojom mieste? Vdaka za nazory.
Odpovedať
@marek83 čo sa týka riešenia tvojej situácie, pokiaľ máš malého syna, ktorý zatiaľ nepotrebuje vlastnú izbu, kúpi si zatiaľ 2 - izbák, avšak len v tom prípade, ak je veľký cenový rozdiel medzi 2 - izbákom a 3 - izbákom. Pokiaľ je cenový rozdiel malý, tak už radšej daj peniaze do trojizbáku.... správne píšeš, výška splátky sa cca rovná mesačnému nákladu na prenájom, navyše máš nárok na špm.... pozemok si vieš kúpiť neskôr, život totiž nekončí v tridsiatke :-D
Odpovedať
Vitaj ja by som to riešil takto keby som bol v tvojej situací pozemok nemáš, ušetrených 20 000 euro maš. Ja by som na chalupu určite nepomíšlal tých 20 000 euro je akurat tak na pozemok . a dalšich 60 000 euro čo hovoriš že by si vedel postavit domček do tej ceny ti chyba .Aj tak si myslým že do tej ceny sa zmestit cakom prask by bolo podla mna tažké. Potom ked už stavaš v reale zistiš že sa ti niečo predražilo podla mna by si sa určite vyšplhal na cenu 80 90 tisic eur za 60 tisic eur postavat chalupu menšiu je podla mna kukanie cez ružove okuliare ale to je jedno.Potom je otazka aku maximalnu čiastku uveru ti ponukne banka s platom ktori si spomenul že maš 500 až 600 euro. neviem podla mna to neni plat na 60 70 tisicoví uver neviem možno sa mýlim. Tak že 20 maš zobrat si uver 30 tisic a kupit si 3 izbovy byt to by som spravil ja ale nevnucujem ho nikomu zobrat čo najmenši uver a kupit 3 izbovy byt .
Odpovedať
Profilova fotka
skac len tak vysoko ako si mozes dovolit. Penazi mate malo a prijem tiez dost nizky. treba si uvedomit ze hypoteka v dnesnej dobe je beh na dlhu trat s nepredvidatelnymi komplikaciami... Si si isty ze pracu budes mat aj o rok dva? Ak nie, z coho budes splacat? Nesmies sa vyhadzat zo vsetkych uspor , vsetko minut a zit z ruky do ust, z mesiaca na mesiac. To je prilis nebezpecne... Po vyrieseni byvania by si mal mat aspon na rok splacania zakladnych potrieb plus hypo... Ak to nemas, neni dobre riskovat. Bez ohladu na ceny, ked mate dieta, mali by ste sa obzerat po 3 izbaku. ak zoberes 2izb, za 3 -4 roky sa budete zas stahovat. Tazko povedat kde budu ceny, ci pojdu dole ci hore... Suhlasim ze je lepsie splacat hypo ako najom ale musis mat dake prostriedky na to aby si mohol brat hypo. Nemozes vsetko minut... Ano, dom je za cenu bytu, no plus pozemok... Radsej opatrne , pomaly, neunahlene...
Odpovedať
@finsluzby @pista2 @madein1974 Vdaka za rady, mate pravdu, treba rubat tak vysoko, pokial na to mam. Ja len preto som rozmyslal nad domcom, lebo ked som si to preratuval, tak naklady v byte su pekne vysoke. Napriklad v trojizbaku by som mal energie+hypo+najomne (co je cca 150€). A keby som staval dom, tak naklady mam energie+hypo (hoci vyssia ako keby som zobral byt), ale odpadaju naklady za najom. Preto som mal pocit, ze sa to niekde vyrovnava... Uvedomujem si, ze okolo odmu je vzdy volaco, kde treba vrazat peniaze - kosacka, natriet plot, proste take veci. Ale v byte viem, ze hoci to manualne nerobim, za vsetky taketo mini sluzby sa tiez plati - upratovanie spolocnych priestorov, ja neviem fond oprav a pod. Stale mi to teda vrta hlavou. Ja nemam problem sa na zaciatku uskromnit, a byvat aj v dvojizbaku, ale kto mi zaruci, ze sa mi ho o 5 ci 10 rokov podari predat a este aj tak, aby som neprerobil? Nikto nevie, ake budu vtedy ceny... Ale beriem vase argumenty, viaceri ste sa zhodli na tom istom, presne to potrebujem, aby som si schladil hlavu a pocul objektivny nazor. Takze asi sa nakoniec budeme pozerat po nejakom bytiku.
Odpovedať
ja by som kupila 2 izbovy ak je dostatocny rozdiel v cene s 3izbovym ako spominal finsluzby ... mensia hypoteka, mensie splatky a skor sa bude dat nieco odlozit... uvidis ako sa vasa fin situacia casom vyvinie.. ked sa bude darit, predate a kupite vacsi... poznam aj pripady, ze 4 clenna rodina byva v 2izb... uprednostia spolocnu dovolenku a volnocasove aktivity s rodinou namiesto vacsieho byvania...
Odpovedať
ja by som tiez kupila byt (ci uz 2 alebo 3izbovy) v dobrej lokalite, aby nebol problem ho v buducnosti pripadne predat. A potom casom mozete predat byt a mozete si postavit domcek trebars aj o 10-15rokov. drzim palce :-)
Odpovedať
@marek83 u nás nájomné byty nemajú históriu ako napr. v Nemecku - dnes tam podpíšeš nájom na 30 rokov a funguješ na rovnakých cenách, ak nerátam energie, preto rúlanie sa v prenájmoch nemá význam, radšej si kúp vlastné a pokiaľ skončí materskú, začneš sa v kľude pozerať po pozemku. Na kúpe bytu nemusíš zarobiť, ale nikdy ťa nikdy nebude vyháňať z vlastného...
Odpovedať
@marek83 my sme boli s jednym dietatom v jeden a polke. k tvojej otazke, v prvom rade je to o tom, co chcete, nie kazdy je stotozneny s byvanim mimo mesta. pozemok sme nasli do 20 km od mesta o polovicu lacnejsi ako 10 km od mesta. takze ak pozemok, tak pri meste tazko. v prvom rade chod do banky, najlepsie najst si financneho poradcu, ktory to za teba obeha a zisti, kolko vam banka vie s Tvojim prijmom pozicat a za akych podmienok, otazne je , ci ti pozicaju 100% hodnoty znaleckeho posudku , znalecky al emoze byt realne nizsi ako kupna cena bytu. pri stavbe musis mat na zaciatok aj tak vlastne zdroje, co mat nebudete, miniete na kupu pozemku. Pokukajte sa po dobrej 2ke, alebo dispozicne dobre riesenej 3ke, vezmite si hypoteku tak, aby ste si brali iba cast hodnoty, napr 80% , tak ziskate vyhodnejsi urok. teraz su uroky dost vyhodne, plus ak mas narok na statnu rpemiu, tak vyhodnejsie sa k byvaniu tazko dopracujes. Ked sa manzelka vrati do prace, potom zvazite kupu pozemku a zaciatok stavby, ak Vas to taha na vidiek. Ale urcite v dnesnej dobe sa Vam podari za rovnaku cenu co davate za podnajom platit najomne a hypoteku na vlastnom byte.
Odpovedať
neviem ale ja by som kupila byt,lebo clovek nevie co sa moze stat a co potom.kto bude splacet taku velku splatku,a 3 ibovy byt skor predas ako rozostavany dom,ja osobne byvam v dome ale chcem ho predat a ist na 2izb. hlavne kvoli poplatkom a rozne raz ti vypovie kurenie potom moze zatekat ...a same zhanacky majtrov a to nieje lacna vec to je moj nazor ,a hlavne nech si rozumiete s manelom lebo to su veke starosti a hlavne budu chybat stale peniaze a ohen je na streche debre si to preberte nez do niecoho investujeta.
Odpovedať
@marek83 Marek ja som mal našetrených okolo 66 000 euro vlastných prostriedkov nemal som pozemok na stavbu chalupi a tak som sa rozohodoval kupit fungl novy byt 84 metrou velky zaplatit ho kešom alebo zobrat si uver na pozemok za začat stavať chalupu . Aj s takouto našetrenou sumou som sa bál zobrat uver u nás na slovensku račej som sa uskromnil kupil byt kešom a ten pocit slobody a neuviazania sa na niekolko rokov je fantasticky prajem ho každemu ale nehovorím že som sa rozhodol najlepšie ale ten pocit slobody a bestarosti či pridem o pracu alebo nie u mna nenahradi žiadna chalupa i ked viem že bývanie na chalupe je super.Ked už zobrat uver určite čo najmenši a čo najkratšie.
Odpovedať
Ak mate dieta, urcite by som nekupovala 2i. byt. Uz sa neviem dockat, kedy z neho odideme do 3i. Nezda sa to, ale pri tom dietati sa tie veci tak nahromadia, hlavne pri hrackach, ze je lepsie, ked ma vlastnu izbu. Samozrejme to zalezi od toho, aky cenovy rozdiel je medzi 2 a 3i. bytom u Vas. U nas bol rozdiel min. 10tis.€, ktore sme zial nemali.
Odpovedať
Sme ľudia rôzni, jednému vyhovuje pohodlie vlastného bytu s kompletnými službami v blízkosti, iný sa cíti najlepšie vo väčšom súkromí vlastného domu so záhradou na kvety, zeleninu, ovocie, a dvorom, kde sa deti do sýtosti vyšantia. Len jedno máme prevažná väčšina Slovákov spoločné = chuť bývať vo v l a s t n o m obydlí. Ja odporúčam každému mladému páru pre začiatok prenajať si menší „štartovací“ byt a šetriť na vlastný byt alebo rodinný dom. Podľa môjho názoru má najväčšiu hodnotu pôda/pozemok. Pozemok, hoci len na záhradu, je v každom prípade múdra investícia, lebo pôda „nestarne“ a nikdy nebude lacnejšia. Taký vlastný pozemok poskytuje rôzne využitie, napr. cez víkendy zdravý relax pre celú rodinu, stačí k tomu postaviť menšiu chatu, prípadne si ten pozemok postupne pripravovať na budúcu stavbu vlastného domu. Niekto si nevie predstaviť život bez každodenného hrkotania pod oknami (autá, busy, električky), lebo ho napĺňa pocit spokojnosti so životom vo veľkom rušnom meste. Iný, po celodennom pracovnom frmole, hľadá pokojnejšie prežívanie zbytku dňa v tichšej odľahlej lokalite, kde sa dá bezpečne dopraviť vlastným autom. Už len keby banky vychádzali viac v ústrety mladým ľuďom, všetkým by sa na Slovensku žilo lepšie :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj, ja by som kupila mensi pozemok a tam postavila mensi domcek (ak neplanujes velku rodinu). Ak ti vie rodina pomoct, tak vela usetris na stavbe domu. Budes mat vlastnu zahradku, dom podla svojich predstav a budes viac sebestacni ako v byte. Myslim tym zahradka a pod. Ak sa rozhodnes pre kupu pozemku v okoli, tak odporucam kupit aj do cca 25 km od mesta. Hlavne aby obec mala dobry pristup, autobus, vlak, skolka, skola a pod. Alebo to riesit tak ako napisla elka48, suhlasim s jej nazorom. Vela stastia pri rozhodovani :)
Odpovedať
Riešenie, ktoré navrhuje lia1234, sa zdá byť vhodné práve pre výrazne n i ž š i u cenu pozemkov od mesta vzdialenejších, avšak s možným dobrým prístupom na pracoviská, do škôl. Pôžička na stavbu malého rodinného domu (s perspektívou prípadnej prístavby v budúcnosti) nemusí znamenať tragédiu, rozumná je vtedy, ak sú mesačné splátky nižšie alebo rovné sume, ktorú treba donekonečna platiť za prenájom bytu. Mladá rodina sa takto môže dopracovať k vlastnému bývaniu :-)
Odpovedať
podla mna jednoznacne byt:)ale nie 2izbovy to je skutocne hlupost s dietatom, medzi 2 a 3 izbovymi bytmi velky cenovy rozdiel nie je a ta tretia izba chyba...2 izbovy je docasne riesenie a vlastne v podstate neriesi nic....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?