Je ponuka od banky záväzná?

Pekný deň, chcela by som sa spýtať na ponuku od banky. Chceli by sme kúpiť byt, financovať cez hypotéku. Podali sme žiadosť do SLSP, keď sme ešte nemali nehnuteľnosť vybratú, aby sme vedeli, koľko by nám banka bola ochotná poskytnúť a za akých podmienok. Dostali sme ponuku, následne sme našli nehnuteľnosť, podpísali rezervačnú zmluvu, zaplatili zálohu a čakáme na posudok. Chcem sa spýtať, keď nám banka vypracovala ponuku, je isté, že nám ten úver bude schválený? Záloha za byt nebola nízka a neradi by sme o to prišli. Možno plaším zbytočne, len skrátka neviem či je ponuka zo strany banky záväzná a mám z toho nervy. Obava je hlavne preto, že mám príjem z ČR a síce to pri prvotnej žiadosti posudzovali, ale aj tak nemám 100% dôveru v súčasnej dobe a SLSP je jediná banka, ktorá bola ochotná to akceptovať. Ďakujem krásne za odpoveď.
Odpovedať
@ivana_fabianova nie je to záväzné... Ešte to pôjde na schvaľovanie vyššie 😉
Odpovedať
Uver Vam isto daju kedze ho mate predschvaleny. Co sa vacsinou meni je vyska uveru - slubili(predschvalili) Vam napr 90% ale finalne Vam daju len 80%. A zvysok dofinancovat cez spotrebak 😬 😬 Banky skusaju rozne taktiky a vzhladom na to, ze ta prva ponuka nieje zavazna sa s tym moc robit neda...
Odpovedať
@ivana_fabianova ak vam bola ziadost predschvalena, tak by ste uver mali dostat...no ako napisal palino, mozno sa bude lisit vyska uveru...drzim palce, aby to dobre dopadlo...
Odpovedať
Profilova fotka
podla man to tiez mate tak povediac predschvalene, tak by s nim pri poslednom schvaleni nemal byt problem. dajte potom ale vediet, ako to dopadlo
Odpovedať
@audinak @palinoba @melanie9 @ascidand Ďakujem vám, trošku ste ma ukľudnili. Túto informáciu som nevedela nikde dohľadať. Od banky potrebujeme ,,iba" cca 60% zakladanej sumy, ale stále je to maximum, čo mi môžu na základe platu poskytnúť. Keby to ešte o 10% náhodou ponížili, tak to prežijeme, ale celé by sme to nedali. Asi od toho hypotéky sú, že ľudia na to z vlastného vrecka nemajú. Som zvedavá ako pochodíme.
Odpovedať
@ivana_fabianova podla mna sa nemas coho obavat, istu sumu vam isto poskytnu, este uvidite s akym urokom...kazdopadne daj vediet, ako ste dopadli..
Odpovedať
Profilova fotka
povedala by som, ze tak z polovice by mala byt, lebo keby vam ziadost zamietli, tak uz svietite na cerveno pre ostatne banky. ale ked vam predschvalili nejaky uver, tak by to nemal byt podla mna teraz problem.
Odpovedať
podla mna by to nemal byť problém, keď Vám ho predschvalili a mali by ste ho v pohode dostať
Odpovedať
nie je to úplne záväzne ale keď ho máte predschválený tak zamietnuť by vám ho nemali. akurát sa môže ešte trošku zmeniť suma, že môže byť o niečo nižšia ale podľa mňa sa nemusíte dopredu stresovať 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
My sme takto kvoli SLSP banke prišli o zálohu. Manžel mal plat vo švédskych korunách. Tiež to všetko bolo zdĺhavé ale s veľkou pomocou finančného agenta sme to dotiahli do úspešného konca. Ale stalo nás to toľko nervov, že keď si na to teraz spomeniem ešte stále je mi zle. Samozrejme, že sme prišli o zálohy a ešte aj zmluvnú pokutu, lebo banka nedodržala termín uvoľnenia peňazí, ktorý bol predĺžený už v treťom dodatku zmluvy a predávajúci stratili trpezlivosť. Škoda reči.
Odpovedať
Profilova fotka
A ešte som zabudla dodať, že celu dobu sme mali predschválenú určitú sumu, s ktorou sme mohli počítať ale tesne pred uvoľnením, nám ju znížili o 25000€. Poteší.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivana_fabianova žiadna ponuka banky nie je záväzná. Záväzné je iba samotné schválenie hypotéky a aj to len istú, určenú dobu, štandardne 30 dní max. do podpisu úverovej zmluvy. Po podpise úverovej zmluvy je čas na čerpanie 6 mesiacov, ak by k čerpaniu nedošlo, tak hypo padá tiež. Takže nie, ponuka banky záväzná nie je v žiadnom prípade. To Vám iba na pobočke niekto niečo prerátal, bez toho aby bolo overené registre, overený Váš príjem. Takých ponúk Vám natlačím aj ja aj desať a k ničomu to nikoho nezaväzuje, ponuka je skrátka iba možná ponuka, nič viac.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@palinoba žiadna ponuka banky nie je záväzná a pani nemá hypotéku predschválenú. Bola sa iba v banke pýtať, reálnu žiadosť nedala a túto jej ešte nikto neschvaľoval, takže sa mýlite.
Odpovedať
@andreah25 nebola som sa v banke pýtať, normálne sme mali podanú žiadosť a overoval sa aj príjem a úverový register. Hypotéka bola predschválená, následne aj schválená v ešte vyššej sume. Nechápem, ako môžete takéto veci tvrdiť, keď ste si evidentne neprečítali ani pôvodný príspevok, kde som písala, že sa overoval príjem a žiadosť bola podaná, a nepoznáte všetky okolnosti, a poviete že som sa len v banke bola vypytovať 😀 no nevadí, pekný deň.
Odpovedať
@ivana_fabianova A čo máš od banky v ruke? Máš úverovú zmluvu? Máš záväzné rozhodnutie o schválení úveru? Ja som minulý týždeň dával do jednej banky žiadosť o úver so všetkými podkladmi - potvrdenie o príjme, znalecký a úverová zmluva refinancovaného úveru. Dnes mi písala úverová špecialistka, že mi SCHVÁLILI úver a pripravuje sa úverová dokumentácia (zmluva a záložné zmluvy). Takže viem, že ak podpíšem úverovú zmluvu, založím ponúknutú nehnuteľnosť, tak mám úver. Nemusím sa nikoho pýtať, či je to záväzná alebo nezáväzná ponuka od banky. Príjem a úverový register sa overuje už pri prvotnej konzultácii úveru, ešte ani žiadosť nemusíš mať podanú. Mne overil register úverový špecialista v SLSP hneď pri prvej návšteve, priamo v PC. Vedel dokonca presnejšie ako ja, aký je zostatok môjho úveru, ktorý chcem refinancovať. Preto sa jednoznačne zastávam @andreah25 , ktorá napísala správne na základe tvojho zadania. Takže ona si tvoj príspevok prečítala veľmi dobre. Ty sama si stále písala o PONUKE!! "Pekný deň, chcela by som sa spýtať na PONUKU od banky. Chceli by sme kúpiť byt, financovať cez hypotéku. PODALI SME ŽIADOSŤ, keď sme ešte nemali nehnuteľnosť vybratú, aby sme vedeli, koľko by nám banka bola ochotná poskytnúť a za akých podmienok. DOSTALI SME PONUKU, následne sme našli nehnuteľnosť, podpísali rezervačnú zmluvu, zaplatili zálohu a čakáme na posudok. Chcem sa spýtať, keď nám banka VYPRACOVALA PONUKU, je isté, že nám ten ÚVER BUDE SCHVÁLENÝ?" - z toho mi jasne vyplýva, že v čase, keď si zadávala otázku, si úver ešte schválený NEMALA, mala si len PONUKU. Nikde ďalej si nepísala, že ti už úver schválili. Ja už mám úver SCHVÁLENÝ, takže s ním môžem rátať v takej výške, ako ho schválili, ty ho schválený nemáš. Ak ho máš schválený, tak si napísala zle zadanie. Tým netvrdím, že ti ho neschvália. Ale tá ponuka nie je záväzná. Ak sa banke nebude pozdávať zakladaná nehnuteľnosť, alebo príjem, tak ti úver nemusia schváliť. A ak si si tak istá, že ti úver už schválili, tak načo sa pýtaš? A osočuješ sa na druhých, ktorí nepíšu to, čo chceš počuť.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivana_fabianova sama ste sa pytala na ponuku banky, dalej uvadzate, ze cakate na posudok, tzn. hypo nebola este realne schvalena - SLSP totiz nerobi hypoteky bez posudku. Cize ked pisete, ze cakate na posudok, hypo este schvalena nie je a teda nic nemate zavazne. Sama sa pytate, ci je riziko preto prist o rezervaciu.... takze o co Vam teda ide a co sa teda pytate?
Odpovedať
@andreah25 práve preto som sa pýtala, či je ponuka záväzná, keďže bola vypracovaná na základe oficiálne podanej žiadosti. Je mi jasné, že keby som sa išla pýtať do banky a vytlačili by mi ponuku, tak to záväzné nie je. Keďže mám zahraničný príjem, posudzovala sa žiadosť prísnejšie ako pri príjme zo Slovenska, musela som dokladať rôzne potvrdenia už pri prvotnej žiadosti. Preto som chcela vedieť, či je ponuka záväzná. V každom prípade tento dotaz je mesiac starý a už nie je aktuálny. Ako som spomínala hypo je schválená, doložili sme len posudok a obratom nám to potvrdili. Ďakujem za všetky reakcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivana_fabianova v poriadku. Len upresnujem, ze ponuka zavazna nie je a hypoteka je realne posudzovana a schvalovana az po predlozeni aj posudku a vsetkych inych potrebnych dokumentov k nehnutelnosti (napr. kupna zmluva). Kym toto nie je, hypo nie je schvalena a nic nie je iste. Tot vsjo
Odpovedať
@sandria 25000 !!! wau. to je moc. asi ste si vybrali neskuseneho financného poradcu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pro_user fin.poradca s tým nič nemal. Išlo o to, že kým sme reálne dostali úver prešlo 8 mesiacov a dookola sa banke dokladoval príjem za posledné 3 mesiace. Čiže keď banka nestihla za 30 dní to čo mala, tak si zase vypýtali vydokladovaný príjem. Nakoľko sa jednalo o príjem vo švédskych korunách, pracovníci slsp ani netušili take veci, že vo švédsku neexistujú pečiatky. Funguje tam úplne iný systém a my sme museli dokazovať takéto chujoviny a banka mala čaaaaas. A tak stále niečo potrebovali a potom 2-3 týždne sme čakali, že čo bude ďalej. No samozrejme keďže sme sa sťahovali na SK tak aj manželov pracovný pomer sa koncil. No a toľko sa to naťahovalo, že posledný mesiac nám do priemeru započítali nižší príjem, ten posledný a tam nám to spravilo o 25000 menší úver. Samozrejme celých 7 mesiacov sme dokladovali príjem na požadovaný úver ale banka vedela, že ku ktorému dátumu konci mužovi zmluva no ale nevadi zvládli sme to. Ja len že nieje to o hodnote založenej nehnuteľnosti ale o príjme a a tom 8 násobku.... presne takto to funguje v bankách
Odpovedať
ajtak si myslim, ze toto ma ovladat financny poradca. zjavne s takouto situaciou sa financny poradca este nestretol. preto nevedel predvidat. to s tym 8nasobkom rocneho priemeru poznam. aj som si sam vyratal DSTI a tieto serepeticky ... teda moju kredibilitu ... atd... na googli toho clovek najde... ale vas pripad bol specificky, takze tam by vedel pomoct len fin. poradca....na to je. za to je platený...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?