HYPOTÉKA šanca/ bez šance

Ahojte, možno tu táto téma už bola, ale keďže nám súri odpoveď, skúšam to takto. S manželom sme sa rozhodli kúpiť pozemok. Samozrejme by sme chceli čím skôr vybaviť všetku byrokraciu a začať stavať. Problém však nastáva pri hypotéke. Keď je manžel v skúšobnej dobe a ja mám zmluvu na dobu určitú, je nejaká šanca, že dostaneme hypotéku? Pozemok už bude náš, na ten sa hypotéka vzťahovať nebude. Teda bude sa nato brať nejaký ohľad, že do určitej časti stavby vieme ručiť pozemkom, alebo sa môžme s hypo rozlúčiť na ešte nejaký ten rok? Chystám sa osloviť nejaké banky a pod. avšak táto vec mi už nedáva spávať. Čo rodina, to iná skúsenosť a ja by som prevažne chcela vedieť Vaše skúsenosti. ĎAKUJEM :)
Odpovedať
Ja nie som bankar, ale mozem len povedat, co poznam od znamych...bolo by dobre, keby ste si mohli zaklady + aspon 1 m vytiahnut dom do vysky za vlastne...potom mozte rucit akoby rozostavanou stavbou, v ktorej bude zahrnuta aj cena pozemku..a moze vam banka posuvat peniaze po tranzach...daju balik peňazí . ..postupujete v stavbe...zase daju dalsi atd...ako to bude s pracou na dobu urcitu to neviem...kazda banka ma svoju posudzovanie..male uz v tom nebyva taky problem ako kedysi, pretoze teraz vela zamestnávateľov takto zamestnáva a banky to dobre vedia...skusobna doba byva tak 3 mesiace..tak to počkajte kym skonci.
Odpovedať
@kattikka ďakujem za odpoveď. Mám z toho paniku. Kiežby bolo možné, aby sme mohli postaviť aspoň základy a stavbu do výšky jedného metra za vlastné...ale sotva sme naškrabali na pozemok...ceny sú dnes neskutočné...desivé :)
Odpovedať
@tutinka121 to poznam velmi dobre ..ale zase...neviem aky dom planujete, mozno vas to vyjde celkom lacno, ked pojdete svojpomocou...mozno od rodiny by ste si mohli pozicat zopar tisic..ale to riesit nejdem...nepoznam vasu situaciu...len davam rady...v kazdom pripade..skocte do banky a budete mudrejsi...popripade si najdite dobrého poradcu...casto krat dokazu vybaviť necakane veci..
Odpovedať
@tutinka121 banke potrebujes preukazat prijem za posledne 3 az 6 mesiacov a podla toho tiez vypocitavaju ci dostanes alebo nie hypoteku. Ak nechces alebo nemas cas behat po vsetkych bankach tak sa obrat na financne institucie ktore sprostredkuvaju úvery,ako hypoconsulting,a podobne.Tie vtom maju vacsi prehlad a mnohokrat lepsie podmienky ti vybavia ako by si sama vybavila v banke. V tom co spominala Kattikka že urobte zaklady +1m vytiahnut steny za vlastne a potom to zalozit ,to je najjednoduchsie a banky to akceptuju.
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne úver nemám, ale kolegyňa nad tým uvažuje a od nej viem, že ak máte len pozemok, tak úver nedostanete. Musí byť postavená nejaká časť zo stavby, aby banka poskytla úver. A myslím, že skúšobná doba a doba určitá tiež negatívne zaváži.
Odpovedať
@lifelike preto je lepsie si vybavovat uver cez sprostredkovatelov a u nich sa informovat ,lepsie poznaju okolnosti co u ktorej banky sa može -nemože.
Odpovedať
@kattikka tak domček, aký plánujeme...máme vyhodnotený na cca 60 000. Mnoho vecí si budeme robiť svojpomocne, keďže máme v rodine stavbárov. Len tá hypotéka... :) @1gugu jeden známy je fin. poradca, tak sa na neho plánujeme obrátiť... :) @1gugu kiežby to to bolo 3 - 6m preukazovania príjmov, bolo by to super... :) to by sme to v pohode dali :) možno by nám pre začiatok dali nejakú symbolickú hypo...aby sa položili základy a tak?...uvidíme :) každopádne ďakujem za názory/ skúsenosti :)
Odpovedať
@tutinka121 Ak mate nejaky inu nehnutelnost tak to sa da založit a nato zobrat hypoteku,no a potom po dokonceni stavby domu sa da ta ťarcha preniest na novostavbu.
Odpovedať
@tutinka121 co sa tyky pomoci od rodinky nie vkazdom pripade to vyjde lacnejsie ako iny majstry,tým nechcem spochybnovat tvoju rodinu ale v kazdom pripade si treba podla seba preratavat co je vyhodne a aj od rodinnych prislusnikov ked nieco idu robit nech daju cenovu kalkulaciu .
Odpovedať
@tutinka121 - 1. otázka sú zmluvy a príjmy - ak manželovi skončí skúšobná doba, už môžeš žiadať o hypo, ale zároveň ty nesmieš mať do skončenia svojej zmluvy menej ako 3 mesiace... orientuj sa podľa výšky mesačného príjmu - 2. otázka je koľko máte peňazí v hotovosti - ak máte aspoň 10.000 - 15.000 eur, tak môžeš stavať a keď trocha potiahneš múry, ideš na hypo, ak nemáte, potom musíš brať hypo už na pozemok - prácu môžeš mať zdarma, ale materiál musíš kúpiť. Ak máš menej, môžeš sa zbytočne trápiť a nestojí to za to... Osobne to však vidím na hypo až po 1.4. a tam už budú možno platiť iné podmienky ako dnes, preto nemá význam, aby si sa zbytočne zahlcovala informáciami.... už niektoré banky začínajú zavádzať niektoré opatrenia do úverových procesov a je to veselé....
Odpovedať
Profilova fotka
@lifelike @tutinka121 Je možné získať hypo aj keď vlastníte iba pozemok - všetko je riešiteľné, niečo možno komplikovanejšie e trochu drahšie, ale dá sa všetko. Čo sa týka príjmu - doba určitá nie je problém (sú tam isté špecifiká bánk, ktorá čo akceptuje, ale v globále to problém nie je). Problém je však skúšobná doba - nie je možné riešiť hypotéku v skúšobnej dobe, táto musí byť ukončená a až vtedy je možné riešiť hypo. Ak bude žiadosť podaná v skúšobnej dobe, bude žiadosť automaticky zamietnutá. @tutinka121 kliknite si na náš web, mám veľmi šikovnú kolegyňu Moniku v PO - určite pomôže.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?