Hypoteka na rozostavanu stavbu a rodicak

Ahojte, skusim v kratkosti opisat nasu situaciu. S manzelkou mame rozostavany dom, uzitkova plocha 166m². Prizemie a obytne podkrovie a garaz. Momentalne sme vo faze zaliaty veniec. Krov uz mame, len krytinu este nie, co bude cca 5000e. Zatial sme to vsetko financovali bez uverov. Ale na dostavnu by sme este potrebovali cca 60 000. Zajtra mam stretnutie z financnou poradkynou, len chcem pocut aj ine nazory. Manzelka je na RD. Prijem domacnosti je cca 1100e. Vydavky na byvanie nemame zatial ziadne, byvame u rodicov. Chcem sa opytat, je realne dostat hypo naraz, alebo len na tranže? Sravbu chceme nechat prezimovat, takze investovat do nej budeme az na jar. Vybavit si hypo teraz, alebo cakat do noveho roku. Ak schvalia zvyšovanie RP o 150e bude nas pridem vyssi. Za ake obdobie sa posudzuje prijem manželky? Na aku vysku vam ohodnotil znalec hrubu stavbu? Najlepsie zilinsky kraj, oblast Kysuc a Oravy.
Odpovedať
Neviem či to ešte stále platí ale limit pre výšku hypotéky by podľa zákona mal by Max 8nasobok čistého ročného príjmu žiadateľa/lov.
Odpovedať
ohladne hypoteky neviem, ale 100% si dajte tu krytinu teraz, to je dolezite a suhlas ... pekne X mesiacov zazimovat, nech vsetko posadá tam kde ma ...
Odpovedať
zdravím, som v podobnej situácii ako vy. cca. pred mesiacom sme brali s manželkou hypotéku na rozostavaný dom. Chceli sme 80.000€ , a to nám aj dali. Príjem bol síce vyšší ako u Vás, ale priamo v banke nám povedali, že na náš úver by postačoval aj príjem 1250€. Naraz ich ale určite nedostanete, počítajte 2-3 tranže. My sme v prvej dostali 43.000€. čo sa týka znaleckého posudku, tak ten je potrebný na to, aby určil, či stavba spĺňa požiadavky rozostavanej stavby - teda či môže byť zapísaná do katastra - minimum je postavený 1m múrov vrátane priečok, na to netreba zabúdať, musí byť už presne známa budúca dispozícia. Posudok nie je až tak dôležitý pre konečnú výšku hypotéky akú dostanete. Banka si sama určí hodnotu budúcej stavby a z toho Vám vyráta koľko dostanete. My sme mali kompletnú hrubú stavbu - obvodové + nosné múry, priečky, krov, krytina. Minuli sme ca. 43.000€ a znalec to ohodnotil na 38.000€. Známy mal len múry, priečky a veniec a znalecká cena bola 11.000€, ale ako hovorím, na výšku hypo to nemalo žiadny vplyv, dostali sme obaja skoro rovnako.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 moj manzel ziadal hypoteku august 2017 a nemali sme rozostavanu stavbu. Slovenska sporitelna nam ponukla 70 000eur IBA . Kedze manzel hned po vyske ziadal o hypo, vtedy sa dala este vybavit 100% bez potreby mat 10% nasporene a pod a vies si predstavit aky mal asi prijem v trojmesacnej skusobnej lehote, hned po skole, bez predchadzajucej prace.. potom o pol roka neskor sme ziadali v tatra banke dalsiu hypo, alebo o rok neskor- a to sa banka pozerala na to, kolko si zarabal minuly rok. Ohodnocovali sme pri kupe pozemku rodicovsky dom a ked sme chceli zapisat do katastra novy status stavby na “rozostavana stavba” tak nam vtedy prisiel spravit znalec na hrubu stavbu posudok. Ohodnotil ho ma 130 000eur a mali sme uz aj krytinu a natiahnutu elektinu a vodu. Do domu sme dali viac penazi nez ta pani “ohodnotila”. Prisla, pofotila, podla nejakxch standardov ohodnotila.. 350e za posudok.vraj expresny ale trvalo jej to 2 tyzdne.nam velmi pomohol financny poradca! Mam ho od prosight firmy a pomohol dalsim kamosom uz so stavbou domu a s vybavovackami. Nie je moc dobre pocitat s tym ze sa manzelke zvysi prijem lebo banka pozera aj na to ze mate deti ako “pritazujucu” okolnost. My sme hypo preto riesili pol roka pred svadbou, manzel to ma napisane iba na seba ten dom a s tym posudzovanim prijmu bude banka nejake percenta nechavat na manzelku a dieta ak sa nemylim.
Odpovedať
Dakujem Vam za prispevky. Uvidim, co mi zajtra povie poradkyna. Ale coraz viac som presvedceny, ze pockame a budeme brat hypo az na jar. Aspon este nieco prisetrime. Nas strop je 60000 viac by sme nechceli. Robime si zatial vsetko svojpomocne. Teda len klampiara zaplatime. Vodu, elektriku a aj kurenie bude robit rodina. Tak snad nam to bude stacit. A o 2 roky, pojde aj manzelka naspat do prace, takze pridem bude vyssi.
Odpovedať
@atak77 o tom,ze by som to nenechal som ani chvilku neuvazoval. Asi som este zo statej skoly, ale hlavne u nas na severe si myslim, ze to ma svoj vyznam. A aj strechu dam, len musim cakat na klampiara, ten ma plne ruky prace :-)
Odpovedať
Profilova fotka
No však uvidíte, čo vám zajtra povie. Ťažko ale povedať, aké úvery budú na budúci rok. Akurát toho by som sa bál
Odpovedať
@peterm88 dajte si ponuku vypracovať teraz, kým sú nízke úroky (ešte do budúceho leta určite budú, no možno to pomaly začne rásť). Budete mať v rukách ponuku od banky, ktorá má určitú platnosť - minimálne mesiac, niekde možno aj 3. Je zbytočné ju brať už teraz a platiť v podstate za nič, keďže peniaze začnete využívať až o pol roka. Zatiaľ ešte niečo našetríte. Prípadne zobrať a vložiť na nejaké výhodnejšie sporenie, prípadne termínovaný vklad. Ja mám vo VÚB sporenie k hypo s úrokom 0,8%, čo je pri sume 60tis 40€ mesačne, aspoň na rožky by to bolo :-D
Odpovedať
@peterm88 je možnosť dať si schváliť hypotéku a nečerpať ju hneď. Tuším je lehota 6 mesiacov na čerpanie. Kým sa hypotéka nečerpala neplatili sme nič.
Odpovedať
Tak zatial ako najlepsia volba pre nas sa mi zda VUB. A asi ju zoberieme este teraz, aspon dovedieme siete na pozemok na jesen.
Odpovedať
@peterm88 tiez by som zobrala teraz. Neviem,co vsetko uz mate,ale potrebujete znalecky a chvilu potrva,kym vam schvalia a poslu peniaze.
Odpovedať
Aktualne ideme robit krov. Ideme do toho. Aspon budeme v klude.a pomaly aj budeme zhanat matetial cez zimu. FIX na 5 rokov a 1.39%. Ano viem, ze su aj lepsie uroky. Ale podmienky nam vyhovuju najviac.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peterm88 my sme žiadali minuly rok, do uvahy brali len mužov príjem, ja som bola na RD ale v podstate bez príjmu..na prvu tranzu sme dostali 90% zo sumy, o ktoru sme žiadali. Zvyšných 10 % nam doplatili ked sme spravili okná
Odpovedať
Profilova fotka
teraz je to s tymi hypotekami velmi tazko. no pokial ma tvoj manzel dobry prijem, tak mozno teba nebudu brat moc do uvahy ale skor iba jeho.
Odpovedať
Kedze buduca cena domu je 130000 plus pozemok, a my ziadame "iba" 60000 co nie je ani 50%, tak banka nema problem. Naštastie.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterm88 tak to je potom v pohode. Aj vam ju teda nakoniec priklepli, ci?
Odpovedať
Ešte ju zatiaľ officialne nemame, ale tak podla poradkyne, to nebude problem. @katat2
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?