Hypoteka na pozemok

Profilova fotka
Prosim, viete poradit v ktorej banke davaju aku vysku hypoteky na kupu pozemku? Ake su vase skusenosti s hypo na pozemok? Chybajuce financie je najlepsie ziskat cez stavebny uver alebo odporucate iny produkt?Dakujem za pomoc
Odpovedať
Profilova fotka
@tina44 na pozemok Vám daju od 50% do 70% zo znaleckej ceny pozemku do 50% bez stav.povolenia do 70% zo stav.povolením
Odpovedať
@cisko39 @tina44 to nie je pravda. My sme dostali bez problemov 100% na pozemok bez stavebneho povolenia pri urokovej sadzbe 2,59 (minuly rok). Cast pozemku v extravilane. Ak mas dostatocne vysoky prijem, nie je problem aj viac ako 80-90%. Jedna sa o nemenovanu internetovu banku (nie je ich tak vela, tak si rychlo zistis ktora :)). My sme sa rozhodli pre 100% na pozemok kvoli tomu aby sme si nechali nase vlastne peniaze na stavbu domu. Nam sa to rozhodnutie osvedcilo.
Odpovedať
Profilova fotka
@adius nooo, rád by som videl takú zmluvu kde vám banka dá 100% z hodnoty pozamku........este som sa stým nestretol lebo normálne banky takú možnosť nedávajú.držím palce aby bolo všetko ok podla vaších predstáv ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Pripájam sa k diskusií s jednou otázkou... Ak máme modelovú situáciu, že banka Vám dá 70% hodnoty pozemku a znalecká cena je na úrovni 130% kúpnej ceny, ako je najlepšie sformulovať zmluvu tak, že kupujúcemu vyplatím napríklad 30€/m2 ale banka bude žiť v predstave, že som mu dal trebárs 40€/m2 tak, aby na to predávajúci nijako nedoplatil? Vďaka...
Odpovedať
Profilova fotka
@cisko39 @adius, dakujem za rady a za info.Nekupujem pozemok so stavebnym povolenim, ale v banke mi nespominali ziadnu vyhodu s tym suvisiacu.Co sa tyka tej internetovej banky vyzera to nadejne, chcem sa opytat akym sposobom sa to vybavuje- museli ste ist viackrat osobne na pobocku?
Odpovedať
Profilova fotka
@vapno92 banka vždy vychádza zo znaleckého posudku, aj keby kúpna cena bola xy%
Odpovedať
Profilova fotka
@tina44 všetko sa rieši elektronicky.
Odpovedať
@cisko39 No zmluvu ti tu zo samozrejmych dovodov ukazovat nebudem, bude ti musiet stacit moje slovo a osobna skusenost. @tina44 ak si z okolia BA, vrelo ti odporucam oslovit Evku Spanovu ktora je tu na fore vedena ako Pro pod nickom @evkaspa. Je to spickova financna poradkyna, naozaj profik. Nam vyriesila 100% hypo komplet na mieru a bola s nami od zaciatku az do podpisania zmluv (a este aj potom ked sme riesili este ine veci). Za nas mozem povedat ze sme s nou boli maximalne spokojni. @ elektronicke riesenie, bohuzial ani to nie je pravda. Sam som bol z toho rozcarovany, viackrat som musel bud ja alebo manzelka ist na pobocku, resp zaniest dokumenty pani Spanovej. To ako ma obcas vytacali s nezmyselnymi poziadavkami som uz rozdychal :). Ale da sa to zvladnut, len sa priprav na to, ze ti obcas zdvihnu krvny tlak :)
Odpovedať
Profilova fotka
@adius vdaka za tip, najlepsie to fakt bude riesit cez skuseneho hypo poradcu, oslovim tu pani hned ako budem mat vybrany konkretny pozemok.Myslim, ze ju v banke budu viac respektovat a ja usetrim nejaku cestu do banky, skoda ze ta internetova nema viac pobociek.
Odpovedať
Profilova fotka
@adius nehovorím že mi tu máte ukazovať zmluvu ale hovorím že je velmi zvláštne aby ste dostali len na pozemok 100% zo znaleckého posudku.ale teší ma že ste spokojný a že všetko je podla vašich predstáv.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak pani, vyzera to nadejne, v jednej banke 100%,, v dalsej 80% a nakoniec 70%, uz len aby znalecky vysiel priaznivo.Fakt zalezi na banke a na pracovnikovi banky.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte prosím o radu. Dá sa kupit stavebny pozemok na hypoteku (potrebujem cca 85% z hodnoty) ale ide o to ze predavajuci mi chce dat na zmluvu nizsiu sumu aka sa bude realne platit. Vie mi niekto poradit ako najst riesenie aj od IP. Ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ahojte viete mi niekto poradiť či okrem MBANK dáva ešte nejaká iná banka viac ako 80% z hodnoty pozemku hypo? Že vraj donedavna to bola VUB ale už vraj nie.Ďakujem za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pebu v inej banke ako Mb som sa s tym nestretla, ale mozno sa to uz zmenilo.No dost zavisi od toho v akej lokalite je ten pozemok a ci sa jedna o pozemok urceny na vystavbu.Napr. vo VUB 80% v okresnom meste, 60% dedina...
Odpovedať
Profilova fotka
@pebu nam Mbank ponukla 90% z hodnoty pozemku
Odpovedať
Profilova fotka
@lucymk nam staci len 80% vtedy je aj lepsi urok len som chcel riesit nejaku inu banku aby sme mali aj prispevok pre mladych co Mbank nedava.
Odpovedať
Profilova fotka
@pebu Ako prvé uvediem, že nie je šťastné riešenie, ak bude na kúpnej zmluve uvedená iná suma, ako bude reálne zaplatená. On to chce pravdepodobne preto, že asi vlastní pozemok menej ako 5 rokov a v tom prípade bude musieť platiť daň z príjmu pri jeho predaji a taktiež zdravotné odvody. Tiež neodporúčam na zmluvu nižšiu sumu, ako bude reálna kúpna zmluva, pretože aj banka bude vychádzať z kúpnej zmluvy a ak bude účelom kúpa toho pozemku, tak banka pošle predávajúcemu iba tú sumu, ktorá bude v kúpnej zmluve uvedená. Banka nemá dôvod na to, aby z čerpania hypo poslala viac, ak o tom kúpna zmluva nepíše, takže bude treba mať vlastné zdroje na zaplatenie toho rozdielu v kúpnej sume. Čo sa hodnoty pozemku týka - ak je kúpna cena nižšia ako cena určená v znaleckom posudku, moja skúsenosť je, že 90% prípadov riešia banky tak, že nižšia cena je bankou uznaná ako hodnota nehnuteľnosti a teda aj % financovania vychádza z tej nižšie hodnoty. Výška % financovania z hodnoty pozemku je štandardne medzi 50-70%. Áno, mBank vie ísť do 100% hodnoty pozemku - pozor ale, nie je to pravidlo a neplatí to pre každú oblasť. Ak aj 100% hodnoty pozemku v mBank získate, treba sa pripraviť na vyšší úrok. VUB banka nikdy neposkytovala na pozemok tak vysoké % z hodnoty. Aspoň ja o tom neviem a moja skúsenosť je taká, že VUB štandardne poskytuje max. 50% z hodnoty, je tam však možné sa dostať aj na 70%, s vyšším % nemám osobnú skúsenosť vo VUB - asi riešim hypo na pozemky v menej lukratívnej oblasti :-D.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 dakujem za info. Ten pozemok a toho predavajuceho sme nakoniec zamietli prave pre tie podmienky, ktore si urcil. Cize teraz máme rezervovany nakoniec uplne iny pozemok a kupna cena bude taka na zmluve aka bude aj realne zaplatena. Nakoniec to teda vazne vyzera na ten Mbank. Tam mi ponukaju 90% a urok 1,99% alebo 80% a urok 1,79% tak zoberieme tych 80%. Este raz dakujem za info.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 mam asi mesiac staru skusenost s VUB, davaju 80% z ceny pozemku v Bratislavskom kraji v okresnom meste
Odpovedať
Profilova fotka
@tina44 gratulujem 😀. Preto píšem, že s asi ,,operujem´´ v nelukrativnej oblasti pre banku, nakoľko v okolo PN nie je možné získať take % ako v BA kraji. Možno na nejakú extra výnimku pre extra bonitneho klienta, nie bežne.
Odpovedať
@tina44 aj ja mam skusenost z VUB, ze teraz sa snazia uchytit co najviac klientov. Este pred rokom nad 50 percent sa pri pozemkoch neslo.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreah25 @idom no, uvidime, ci sa to nezmeni o par mesiacov.Velmi zavisi od lokality, pozemku a bonity klienta, kazdopadne ochota bank davat hypo na pozemok, nie je velmi velka, vseobecne je to dost problem najma nad 50%.Zase, kto kupuje pozemok na dedine a cim dalej od vacsich miest, ten casto ani hypo nepotrebuje
Odpovedať
Profilova fotka
Pojdem sa spytat osobne do VUB a uvidim co mi povedia. Pozemok je 10km od BB takze to nieje nejaka diera :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?