Dá sa kúpiť byt na leasing?

Na internete som si vyhladala a nieco sa aj dozvedela, zevraj priamo developeri ponukaju byty na prenajom, cize velmi dlhu dobu, aj xy rokov, alebo je aj moznost kupy bytu na leasing, cize zaplatit akontaciu cca 30% z ceny bytu, splacat xy rokov splatku podla metraze bytu priamo developerovi a neskor si byt odkupit za zostatkovu cenu. Na strankach tatrabanky je projekt tatracity ale neviem ci je to este aktualne, lebo je tam rok 2009. Kedze momentalne nam hypoteku nedaju, ja som na RD a mame kopec poziciek, ktore vsak chceme vyplatit a potom neskor skusit ci nam daju hypo, zatial byt v prenajme a potom to riesit. Do tejto situacie sme sa dostali aj vdaka ludom, ktorym sme velmi doverovali a pomohli im. Teraz, ked vsak mame uz rodinu, dieta, je to uz na spadnutie a chceme si to riesit aj do buducna, nech mame svoje, nech nas odtial nikto kazdu chvilu nevyhodi, predsa podnajom je stale len podnajom. Rada by som sa uz niekde usadila a mala tam nase hniezdocko. Viem vsak a som si vedoma, ze to nebude take jednoduche, je mi z toho az do placu. Ja, aj mm figurujeme v registri dlznikov. Dokonca som si ja ako este neplnoleta zobrala studentsku pozicku, aby som zachranila mojej tete byt, o nicom som nevedela, moji rodicia sa nic nepytali. Rucil mi jeden pan, ktory vsak pred 2. rokmi zomrel a oslovili ma z tej banky, ze to treba vyplatit. Odvtedy sa neozvali, ja to splacat nemozem, mam toho tolko, ze by som to neuniesla uz, moja mama to takisto nesplaca. Spolieham sa na to, ze mi to vyplati, tak ako mi slubila, ale obavam sa, ze po tomto velkom incidente budem mat velky skrt do buducna u vsetkych bank. Preto sa snazim situaciu vyriesit, narozculovala som sa uz dost. Poradte mi prosim.
Odpovedať
@leeenka26 čo sa týka lízingu, tak vo vzťahu k fyzickej osobe to je veľmi zložité, i keď nie nereálne - zažil som jeden prípad - chlap mal super dom a nízky úver, stratil prácu a dostal sa do omeškania - bytová mafia tlačila na banku, aby dom dala do dražby a on, aby sa vyhol takémuto riešenie, cez známych urobil lízing.... len v tvojom prípade je problém - ak by to bolo možné, odkiaľ vezmeš akontáciu? lízingovka , pokiaľ umožňuje leasing nehnuteľností aj fyzickým osobám, by ťa mala poriešiť.
Odpovedať
@finsluzby akontaciu mat praveze budem mat v dostatocnej vyske. Vies o nejakej firme, ktora poskytuje lizing na byt? Kde bx som sa mohla obratit? Dakujem pekne
Odpovedať
@leeenka26 stačí obehnúť leasingovky a je ich pomerne dosť, vyhýbal by som sa bankovým.
Odpovedať
@finsluzby prepac ale co tym myslis bankovym? Banka takisto poskytuje predaj bytov na leasing? A ake leasingovky mam obehnut? Tie co sa specializuju priamo na predaj bytov? Su vobec take? ci mam oslovit priamo developera? ;-)
Odpovedať
@finsluzby pripadne by si mi mohol hodit link ? Na internete som v tom dost zmatena, vsade vidim len clanky ale konkretne nic. Dakujem
Odpovedať
@leeenka26 nemám linky na leasingovky, ale niektoré leasingovky spadajú pod banky, napr. čsob leasing, vub leasing, tatraleasing... tam to vidím nepriechodné, lebo tie veľmi neriešia nehnuteľnosti, navyše vidia do registra
Odpovedať
@finsluzby ano rozumiem, cize chce to len hladat a hladat. Dakujem ti, moc si mi pomohol. Konecne viem ze moja buducnost sa da riesit aj inak ako prenajmom. Este by ma zaujimalo, nahodou mi nevies poradit, musi to byt novostavba, alebo aj stara bytovka? Proste to je jedno, pridem do leasingovky, predstavim nehnutelnost a oni ju odkupia, ja zaplatim akontaciu a splacam? Dobre pisem?
Odpovedať
@leeenka26 určite nová nehnuteľnosť má vyššiu hodnotu ako stará, len si uvedom, že nemusí to byť to, čo hľadáš - úroky v bankách sú na úrovni cca 3%, v leasingovke aj 10%, splatnosť hypotéky je 30 rokov, v leasingu myslím len 20.... v praxi by to malo fungovať tak, že ty podpíšeš zmluvu s predávajúcim a on s leasingovkou, len nikdy som takú transakciu v reály nevidel, aspoň čo sa týka nehnuteľnosti.
Odpovedať
@finsluzby ja by som si samozrejme najradsej zobrala hypo, ale viem, ze taku moznost mat urcite nebudem, ako som uz pisala v uvodnom prispevku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?