Čo je potrebné pred žiadosťou o hypotéku

Ahojte, chcela som sa opýtať, keď ste žiadali o hypo na stavbu rodinného domu, čo všetko ste už mali na pozemku urobené? Nám bolo povedané, že musíme mať projekt, potiahnuté všetky siete na pozemku a dom vystavaný do výšky 1,2 m. Sotva sme naškriabali na pozemok. Naozaj je to tak? Ako ste to potom riešili vy? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tutinka121 siete nie je potrebné mať. Treba mať však právoplatné stavebné povolenie (to nepôjde bez projektu a iných podkladov, ktoré sa predkladajú k žiadosti o stavebné povolenie). No a áno, banka hypotéku na výstavbu poskytne až vtedy, ak je dom schopný zápisu do katastra nehnuteľností a to je až vtedy, keď je zrejmé jeho stavebno-technické usporiadanie prvého nadzemného podlažia a to je, keď má múry vytiahnuté na meter nad zem. Riešenie môžete mať buď v TB - ktorá vie schváliť hypo aj keď dom ešte vôbec nestojí, ale i tak k tomu bude treba stavebné povolenie a teda aj projekt domu. Alebo máte možnosť riešenia v tom, že vezmete si hypo teraz len na hodnotu pozemku - napr. SLSP poskytne do 70% jeho hodnoty bez preukázania účelu peňazí - z tejto hypo poriešite projekt, stavebné povolenie a začnete stavbu tak, aby boli múry aspoň na ten meter a až potom budete žiadať hypo na dom na už samotnú výstavbu. Je však otázne, aká je hodnota pozemku čo máte a teda či bude na takýto začiatok stačiť. Alebo je ešte tretie riešenie a to také, že dočasne založíte inú nehnuteľnosť, napr. rodičovský dom či byt. Ak však má byť účel hypo výstavba, to stavebné povolenie treba predložiť vždy. Inak je možné riešiť hypo v inom účele, ktorý viete preukázať, alebo zobrať bezúčelovú hypo, ktorá je ale vo väčšine bánk drahšia, ako účelová. Odporúčam obrátiť sa na moju kolegyňu z Vašej oblasti PO a určite nejaké riešenie nájdete.
Odpovedať
@andreah25 Ďakujem veľmi pekne... :) pozemok sme kupovali pri Košiciach...čiže cena pozemku nebola najnižšia, avšak bolo nám povedané, že sa to nemôže vzťahovať na pozemok, keďže na ňom raz bude stáť dom, na ktorom bude ťarcha...Čo ma prekvapilo, lebo s tým sme tak trocha rátali. Avšak platí podmienka - výstavba do 1,20 aj v prípade, ak by sme presunuli celú ťarchu hypotéky na náš byt? ĎAKUJEM VÁM VEĽMI PEKNE ZA ODPOVEĎ!!! :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tutinka121 Trocha teraz nerozumiem Vašej odpovedi :-) - čo Vám bolo povedané, že sa nemôžem vzťahovať na pozemok, keď na ňom bude stáť raz dom? - nechápem... A ten byt máte voľný, tzn. bez hypotéky? Ak áno, tak si vezmite hypotéku na hodnotu bytu - najlepšie teda bezúčelovo, ak ešte nemáte stavebné povolenie a poriešite z toho všetko čo treba a ak by potom chýbali ešte nejaké peniaze na dostavbu domu, tak môžete to potom poriešiť tak, že buď vezmete veľkú hypo s tým, že založíte už Váš rozostavaný dom - z tejto hypo by ste vyplatili tú hypo, ktorá je na byte a zo zbytku hypo by ste dom dostavali. Alebo by ste zobrali menšiu hypo na dostavbu so založením toho rozostavaného domu a byt asi budete predávať, tak pri predaji by časť kúpnej ceny išla na splatenie tej hypo na byte a ostane Vám len tá menšia hypo na dome. Bezúčelovú hypo za výhodný úrok ako pri účelovej hypo viete získať napr. v SLSP do 70% hodnoty bytu, alebo napr. vo VUB do 90% hodnoty bytu. Bezúčelovo znamená, že netreba dokladovať žiadne doklady, ani stavebné povolenie a netreba mať ani tú stavbu na meter.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?