Chcem stavať a peniaze potrebujem z predaja bytu v ktorom bývam.

Ahojte Rád, by som sa pustil do stavby domu, ale zobral si čo najmenšiu hypotéku. Preto väčšinu financovania chcem pokryť predajom bytu v ktorom potrebujeme bývať do postavenia domu. Je nejaká banka čo požičia krátkodobo peniaze (kým nepredáme byt) s tým, aby som nepreplatil obrovskú sumu? Riešil niekto podobný problém ? Poradíte ako to spraviť? Ďakujem.
Odpovedať
@hindzi krátkodobo ti peniaze požičia každá banka, otázka je len výška, ktorú potrebuješ :-D
Odpovedať
Výška krátkodobej pôžičky, by bola okolo 50 000 eur a hypotéku, by som bral cca 25-30000.
Odpovedať
Profilova fotka
uha na tych urokoch co budes za tu kratkodobu platit sa asi smiat nebudes a 50 tisic kratkodobo? sak to je 30 rokov splacania :-D nechces radsej posetrit spravit hrubu stavbu a vziat na nu hypo? ale ako dedukujem asi nemas ani pozemok ...ono treba skakat tolko kolko ti retiazka dovoli inak je to kandidacia na dalsiu drazbu
Odpovedať
Profilova fotka
My sme riešili niečo podobné - bývali sme v byte, ktorý sme založili ako zábezpeku na hypotéku (z uvedenej sumy a vlastných prostriedkov sme rozostavali dom - pozemok sme mali vlastný, ale na tom nezáleží) - potom sme byt predali + vyplatili hypotéku + našli sme si krátkodobý podnájom + na nový dom je možné potom zobrať novú hypotéku v sume kt. ešte potrebujete na dokončenie - zábezpekou tejto hypotéky je potom rozostavaný dom (hodnota zabezpečenia je hodnota podľa znaleckého posudku po dokončení domu) - túto novú hypo je možné zobrať napr. výhodnejšie aj so štátnym príspevkom, ak spĺňate podmienky pre ŠP) - je to trošku komplikovanejšie, ale dá sa to zvládnuť so šikovným fin. poradcom (ja pracujem v banke - teraz som na MD - už bývame 2 roky)
Odpovedať
Dakujem za rady a ako som tusil je to fakt komplikovane.
Odpovedať
@hindzi mas dve moznosti, bud predas byt, pôjdete do podnajmu kym nepostavite, alebo zoberiete hypo, ked dostaviate, byt predate a vyplatíte hypo, preto by som hypoteku fixovala na kratsiu dobu, aby ste ju mohli vyplatit, zalezi ako dlho budete stavat ;-)
Odpovedať
@hindzi postup je jednoduchý: 1, vezmi si hypo na 30 rokov s fixom 1 - 2 roky - inak sa nedá, lebo 50.000 spotrebák ti dnes na slovensku nedá nikto, pokiaľ nezarábaš aspoň 3.000 eur mesačne a aj to len na výnimku... 2, hypo založíš bytom, v ktorom bývaš 3, postav dom... ale musíš si požičať tak, aby si ho dokončil do štádia, že môžeš aj bývať, aspoň provizórne (resp. určitý krátky čas podnájom), zároveň predaj byt a v rámci fixácie, aby si neplatil pokuty a tu máš 2 možnosti: - buď vyplatíš hypotéku a zoberieš si novú - alebo prenesieš si starú na stavbu, ale zároveň urobíš aj mimoriadnu splátku z predaja bytu, zároveň si týmto upravíš aj splatnosť úveru podľa tvojím možností :-D - zložité to nie je, len trocha náročnejšie....
Odpovedať
veľmi pekne za rady, pomohli ste mi
Odpovedať
Ja by som sa pokúsila na jar byt predať,ale s tým že by som mala v zmluve ešte cca 1 rok bývať,samozrejme kupujúcemu dať zľavu,na jar začať stavať aby ste to do toho roka stihli . :-)
Odpovedať
@hindzi my ideme riesit to iste ako ty. A ked sme si zvazili pre a proti a porovnali to financne. Tak na prelome zima/jar ideme byt predat, na cas stavania ideme do prenajmu a za peniaze z bytu sa ide stavat.
Odpovedať
...tiez riesim predaj bytu a prestahovat sa do domu k susedom,kde sa nachadza pozemok a domcek. Na pozemok s domom,by som vzala hypouver ,alebo bezucelovu pozicku,ktoru mi banka ponuka. Po rekonstrukcii vyrovnat bezucelovy uver,alebo nechat hypouver a rucit domom. Tazke rozhodnutia,kedze je to stahovanie do inej casti SR. Su rozne variacie,ale vybrat tu spravnu je dolezite.
Odpovedať
Pokial by vystavba domu netrvala dlho (napriklad pri montovanych stavbach cca 3 mesiace) mozes byt predat s tym, ze v zmluve o predaji budes mat uvedene ze v byte mozes byvat este (dajme tomu) 6 mesiacov avsak samozrejme sa musis s kupujucim dohodnut a "motivovat" ho nejakou zlavou. Druhym riesenim je ist do podnajmu (napriklad aj vo svojom doterajsom byte) po dohode s novym majitelom pripadne do ineho podnajmu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?